Horrible distortion on Skype sounds only

Questions about codecs, DVD playback, web plugins...
Forum rules
Before you post please read this

Horrible distortion on Skype sounds only

Postby momist on Sun Oct 13, 2013 12:26 pm

I don't know where to look for this. My system is a new(ish) motherboard, MSI FM2-A75MA-E35 with on board sound and AMD A75 chipset. Although capable of 4/5.1/7.1 channel modes, I use only the green line-out socket to feed a set of Logitech speakers. 2+bass.

The sound works pretty well in everything except the Skype notification tones, which are broken, horrible and crackly. Very occasionally, it comes through cleanly, but mostly it's horrible, sometimes just a harsh white noise. I thought I had cured it by installing the pulse volume control, and adjusting the system sounds, but it was only a temporary fix. Other system sounds seem clean enough now, although none last as long as a Skype notification. Music sounds very good, as does audio from Youtube etc.

Maybe this is a case of inappropriate drivers for the motherboard, or simply because the non updated Skype doesn't work well in Linux any more (but I didn't notice a problem before I changed the Mobo). Can anyone point me in a suitable direction to look?

Thanks.
User avatar
momist
Level 2
Level 2
 
Posts: 68
Joined: Mon May 21, 2012 3:30 pm
Location: Lancashire, Northwest England

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: Horrible distortion on Skype sounds only

Postby MartianStorm on Sat Oct 26, 2013 4:32 pm

I'm using an AuzenTech X-Fi and I have the same issue. The source of the problem is Pulse itself.
User avatar
MartianStorm
Level 1
Level 1
 
Posts: 13
Joined: Sat Oct 26, 2013 4:21 pm

Re: Horrible distortion on Skype sounds only

Postby hexabit on Tue Oct 29, 2013 6:34 am

I don't know if this is related but on my Linux Mint 16 XFCE amd64 when I install ai32-libs
I had the same sound distortion on Skype, when I uninstalled those libs the sound back to normal again...
User avatar
hexabit
Level 1
Level 1
 
Posts: 15
Joined: Thu Dec 06, 2012 12:13 pm

Re: Horrible distortion on Skype sounds only

Postby nomko on Tue Oct 29, 2013 11:59 am

There's some solution given here: http://www.webupd8.org/2013/10/get-soun ... buntu.html. Maybe that fixes your problem(s).
ASUS P5KPL-AM SE*Intel Core2 Quad CPU Q8200*4 GiB ram*nVidia GeForce 9500GT*Realtek RTL8101/8102E*Optiarc DVD-RW AD-7200A*HDD:Samsung HD501LJ/HD103SI*Sitecom X5-N600 Router (WLR-5100)*Mint 16

Copy.com

I don't need Google, my wife knows everything!
User avatar
nomko
Level 7
Level 7
 
Posts: 1935
Joined: Sat Feb 25, 2012 7:28 pm
Location: The Hague, The Netherlands

Re: Horrible distortion on Skype sounds only

Postby hexabit on Wed Oct 30, 2013 9:25 am

nomko wrote:There's some solution given here: http://www.webupd8.org/2013/10/get-soun ... buntu.html. Maybe that fixes your problem(s).


Acctually when I tried this solution it got worse... for me worked also this:

Code: Select all
$ nano /etc/pulse/default.pa


and add "tsched=0" at the end of line, so it reads:

Code: Select all
load-module module-udev-detect use_ucm=0 tsched=0
User avatar
hexabit
Level 1
Level 1
 
Posts: 15
Joined: Thu Dec 06, 2012 12:13 pm

Re: Horrible distortion on Skype sounds only

Postby MrD on Wed Nov 20, 2013 4:47 am

hexabit wrote:
nomko wrote:There's some solution given here: http://www.webupd8.org/2013/10/get-soun ... buntu.html. Maybe that fixes your problem(s).


Acctually when I tried this solution it got worse... for me worked also this:

Code: Select all
$ nano /etc/pulse/default.pa


and add "tsched=0" at the end of line, so it reads:

Code: Select all
load-module module-udev-detect use_ucm=0 tsched=0




I lost my sound icon in the taskbar after doing this. My volume control buttons don't work either. I had Skype audio, but so did everyone down the corridor in my accommodation. Either that or I had to use an external speaker and lower the volume manually on that.....
Dell Inspiron 1520 - T6570 2.1ghz C2D, 4 gigs ram, integrated Intel 965 GPU, Intel replacement wifi card.
MrD
Level 4
Level 4
 
Posts: 238
Joined: Wed Dec 09, 2009 8:34 am
Location: UK

Re: Horrible distortion on Skype sounds only

Postby sheldon-mint on Sun Nov 24, 2013 9:45 pm

I found the solution, and a cause of the problem, on http://www.webupd8.org/2013/10/get-sound-working-in-skype-with-ubuntu.html.

The first thing I did was to add my username to the pulse-access group, using the command
Code: Select all
gpasswd -a paul pulse-access


That worked for about 5 minutes, and then returned to the distortion.
The second thing I did was read the above webpage, and modify file /usr/share/applications/skype.desktop, change the 'Exec=' line to read 'Exec=env PULSE_LATENCY_MSEC=30 skype %U'.

The single command to do this is
Code: Select all
sudo sed -i 's/^Exec=.*/Exec=env PULSE_LATENCY_MSEC=30 skype %U/' /usr/share/applications/skype.desktop
sheldon-mint
Level 1
Level 1
 
Posts: 2
Joined: Sun Nov 24, 2013 9:35 pm

Re: Horrible distortion on Skype sounds only

Postby MartianStorm on Mon Dec 02, 2013 2:36 pm

hexabit wrote:
nomko wrote:There's some solution given here: http://www.webupd8.org/2013/10/get-soun ... buntu.html. Maybe that fixes your problem(s).


Acctually when I tried this solution it got worse... for me worked also this:

Code: Select all
$ nano /etc/pulse/default.pa


and add "tsched=0" at the end of line, so it reads:

Code: Select all
load-module module-udev-detect use_ucm=0 tsched=0


This worked for me in LM15, now the issue is back in LM16 and the above solution doesn't work anymore, instead pulse fails to load when I add this line to the config file. In addition, now I can't even listen to music with foobar without sound artifacts. Pulse is gettin' better 'n' better with every iteration... :?
User avatar
MartianStorm
Level 1
Level 1
 
Posts: 13
Joined: Sat Oct 26, 2013 4:21 pm

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Return to Sound, Multimedia, & Codecs

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests