Search found 37 matches

by JowiKrause
Thu Feb 21, 2019 6:22 pm
Forum: Sound, Multimedia, & Codecs
Topic: Strong hissing atmospherics when capturing sound
Replies: 17
Views: 461

Re: Strong hissing atmospherics when capturing sound

Well .... I did restart the machine with the former kernel, no "lowlatency", I went into alsamixer, switched to the Soundblaster and turned the microphone up. The picture is this: https://drive.google.com/open?id=1fnnJOT7i40qWdzI9aLxDKtpBt_wYDg9Q And with this setting, the mic volume also at 150% in...
by JowiKrause
Thu Feb 21, 2019 5:53 pm
Forum: Sound, Multimedia, & Codecs
Topic: Strong hissing atmospherics when capturing sound
Replies: 17
Views: 461

Re: Strong hissing atmospherics when capturing sound

Re front or rear mic.
I only have the sound card and it's connectors in the back panel.
The card would, I presume, support a special front panel, but I haven't got that. So no, I do not think there was a mistake here.
by JowiKrause
Thu Feb 21, 2019 5:49 pm
Forum: Sound, Multimedia, & Codecs
Topic: Strong hissing atmospherics when capturing sound
Replies: 17
Views: 461

Re: Strong hissing atmospherics when capturing sound

Well, I' m afraid that is a lot of information and I have no idea where to look, and for what. I have stored the output of the ASLA info here: https://drive.google.com/open?id=1FszkHgSFOC3_mmUyPJzsHy6Ja-ngJwvp I' m a bit surprised that I have a sound server called jack. Yes, at some point I did inst...
by JowiKrause
Thu Feb 21, 2019 5:20 pm
Forum: Sound, Multimedia, & Codecs
Topic: Strong hissing atmospherics when capturing sound
Replies: 17
Views: 461

Re: Strong hissing atmospherics when capturing sound

OK, I have tried once more with different setting for those channels. I can reduce or strengthen the volume of the recording, but the hissing is always there. Realtek just hisses, that's it. Re different kernel.... no, I don't have another machine, and I am not sure that I will want to switch to a d...
by JowiKrause
Thu Feb 21, 2019 4:59 pm
Forum: Sound, Multimedia, & Codecs
Topic: Strong hissing atmospherics when capturing sound
Replies: 17
Views: 461

Re: Strong hissing atmospherics when capturing sound

Hi again, some time ago I had not seen your response about playing around in the alsamixer, about disabling front mic, and then turning uo and down the mic boost and the mic. Well, I tried all possible combinations for boost, no boost, little boost, mic up or down, but really get no improvements Re ...
by JowiKrause
Thu Feb 21, 2019 3:18 pm
Forum: Sound, Multimedia, & Codecs
Topic: Strong hissing atmospherics when capturing sound
Replies: 17
Views: 461

Re: Strong hissing atmospherics when capturing sound

OK, now I'm back after replugging the Soundblaster into a direct USB2 port (no hub) It took 2x restarting the computer until pavucontrol recognized the USB device again. Second time round it did. I went to alsamixer and set the input level control at 100% maximum I went to pavucontrol and set the US...
by JowiKrause
Thu Feb 21, 2019 2:36 pm
Forum: Sound, Multimedia, & Codecs
Topic: Strong hissing atmospherics when capturing sound
Replies: 17
Views: 461

Re: Strong hissing atmospherics when capturing sound

For the Soundblaster: I did not get around to replugging it to another port, because I saw your question. Yes, in pavucontrol I had the input level a100%, and I could barely hear that. Setting it up 150% takes it to a nearly tolerable level,, but I definitely have to shout to make myself heard an re...
by JowiKrause
Thu Feb 21, 2019 9:14 am
Forum: Sound, Multimedia, & Codecs
Topic: Strong hissing atmospherics when capturing sound
Replies: 17
Views: 461

Re: Strong hissing atmospherics when capturing sound

Ok, did that. Found the Micro Boost (2 channels) on the far right (a place where I hate to go... :wink: ) and turned them down completely. Put the Mic to 100% https://drive.google.com/open?id=1F08Fmq8Pt-jh0WidUlAWhvHEoC3bTrL7 Result: Yes, the hissing is gone, but so is the microphone, or nearly so. ...
by JowiKrause
Thu Feb 21, 2019 5:52 am
Forum: Sound, Multimedia, & Codecs
Topic: Strong hissing atmospherics when capturing sound
Replies: 17
Views: 461

Re: Strong hissing atmospherics when capturing sound

Hi again MrEen! Thanks for your attention again. Unfortunately, these hints do not take me far. I have opened the alasamixer in the terminal, but for the Realtek card there is no MicBoost. I have uploaded the screenshot here: https://drive.google.com/open?id=13pq04tC6DU7uQzAarr26u7iQUMXrvWZk When I ...
by JowiKrause
Wed Feb 20, 2019 12:21 pm
Forum: Sound, Multimedia, & Codecs
Topic: Soundcards lost when I switch off
Replies: 16
Views: 445

Re: Soundcards lost when I switch off

Hi again.
The USB card was found alright. So everything back to normal.
You will see that I started a new topic about the recording quality.
This topic could be closed as "solved" I think.
Thanks again
by JowiKrause
Wed Feb 20, 2019 12:15 pm
Forum: Sound, Multimedia, & Codecs
Topic: Strong hissing atmospherics when capturing sound
Replies: 17
Views: 461

Strong hissing atmospherics when capturing sound

Hi again, yesterday I got wonderful help to revive my sound cards. Thanks again! However, I had got them bungled up because I did not get a clear recording from microphone - from the onboard sound card. And when I used the external USB sound card , the recording was clear, no hissing, but very low v...
by JowiKrause
Tue Feb 19, 2019 6:28 pm
Forum: Sound, Multimedia, & Codecs
Topic: Soundcards lost when I switch off
Replies: 16
Views: 445

Re: Soundcards lost when I switch off

Yup, you were right (of course) - Yippee!!!
The sound cards have reappeared, and they work.
I have not tested the USB external sound card, yet - do that tomorrow night.
But the system seems to be restored to normal again.
Thanks so much!
Johann :D :D
by JowiKrause
Tue Feb 19, 2019 10:31 am
Forum: Sound, Multimedia, & Codecs
Topic: Soundcards lost when I switch off
Replies: 16
Views: 445

Re: Soundcards lost when I switch off

Continuing to explore: In the other file, noALSA.modprobe.conf I see the entry: blacklist snd-hda-intel I also see the entry blacklist snd-emu10k1 I seem to remember having read somewhere that this a driver for the Creative Labs USB Sound Card SB 1240..... In that file I also see the entry: blacklis...
by JowiKrause
Tue Feb 19, 2019 10:08 am
Forum: Sound, Multimedia, & Codecs
Topic: Soundcards lost when I switch off
Replies: 16
Views: 445

Re: Soundcards lost when I switch off

Hi! Great to see you back! The output is: insgesamt 60 -rw-r--r-- 1 root root 2507 Jul 31 2015 alsa-base.conf -rw-r--r-- 1 root root 154 Jun 26 2018 amd64-microcode-blacklist.conf -rw-r--r-- 1 root root 325 Jan 28 2018 blacklist-ath_pci.conf -rw-r--r-- 1 root root 1667 Nov 12 23:54 blacklist.conf -r...
by JowiKrause
Tue Feb 19, 2019 7:12 am
Forum: Sound, Multimedia, & Codecs
Topic: Soundcards lost when I switch off
Replies: 16
Views: 445

Re: Soundcards lost when I switch off

Just for curiosity sake, I had a look at this page: http://www.webupd8.org/2010/03/how-to-switch-to-alsa-or-oss-instead-of.html Tried the command "gstreamer-properties", but it tells me "Comand not found". Could that indicate that I have a problem related to gstreamer? Ah yes, the "gconf-editor" is ...
by JowiKrause
Tue Feb 19, 2019 6:57 am
Forum: Sound, Multimedia, & Codecs
Topic: Soundcards lost when I switch off
Replies: 16
Views: 445

Re: Soundcards lost when I switch off

Hi again! This morning, starting my computer did not work - again. After login I got a little message: "Unable to launch Cinnamon session" I also had that after deinstalling the Alsa Utils Gui yesterday. As I had found in the forum, I opened the command line (CTRL+ALT+F2), logged in and did "apt ins...
by JowiKrause
Mon Feb 18, 2019 6:04 pm
Forum: Sound, Multimedia, & Codecs
Topic: Soundcards lost when I switch off
Replies: 16
Views: 445

Re: Soundcards lost when I switch off

Sorry, I have gone to bed .... I live in Greece. Try that tomorrow :D
by JowiKrause
Mon Feb 18, 2019 5:45 pm
Forum: Sound, Multimedia, & Codecs
Topic: Soundcards lost when I switch off
Replies: 16
Views: 445

Re: Soundcards lost when I switch off

In the meantime I have looked at your guide, and tried removing and reinstalling ALSA. The next step: johann@johann-mint19-64bit:~$ sudo alsa force-reload Unloading ALSA sound driver modules: snd-hda-codec-hdmi snd-hda-codec-realtek snd-hda-codec-generic snd-hda-intel snd-hda-codec snd-hda-core snd-...
by JowiKrause
Mon Feb 18, 2019 5:27 pm
Forum: Sound, Multimedia, & Codecs
Topic: Soundcards lost when I switch off
Replies: 16
Views: 445

Re: Soundcards lost when I switch off

Hi once more, I just repeated the old routine.... This is the result: johann@johann-mint19-64bit:~$ sudo modprobe snd-hda-intel johann@johann-mint19-64bit:~$ sudo aplay -l **** Liste der Hardware-Geräte (PLAYBACK) **** Home directory not accessible: Keine Berechtigung Karte 0: PCH [HDA Intel PCH], G...
by JowiKrause
Mon Feb 18, 2019 5:20 pm
Forum: Sound, Multimedia, & Codecs
Topic: Soundcards lost when I switch off
Replies: 16
Views: 445

Re: Soundcards lost when I switch off

Thanks for your quick response!! Well, the first step (chown) showed me one thing I did wrong: I have a folder "shares" in my /home, which is the mount point for all my external storages. So the command to change ownership went down into all my NAS storages (where of course they did not work). Just ...

Go to advanced search