Search found 77 matches

by FrankB616
Fri Oct 04, 2019 3:47 pm
Forum: Installation & Boot
Topic: [Solved] Boots to wrong user account
Replies: 3
Views: 126

Re: Boots to wrong user account

Yep! That worked!

Thank you!
by FrankB616
Fri Oct 04, 2019 2:30 pm
Forum: Installation & Boot
Topic: [Solved] Boots to wrong user account
Replies: 3
Views: 126

[Solved] Boots to wrong user account

I just installed Linux Mint 19.1 XFCE on my fourth computer -- my media PC in the living room. All went well, and it works just fine. However... Like my other machines, I have set up two user accounts. One is guest, and the other is my personal user account. Every time the media PC boots, it insists...
by FrankB616
Sat Sep 14, 2019 4:39 pm
Forum: Installation & Boot
Topic: [Solved] Fresh Mint xfce install - Still boots Windows 10
Replies: 12
Views: 388

Re: [Solved] Fresh Mint xfce install - Still boots Windows 10

Thanks for your interest, but removing Win10 solved everything. :D
by FrankB616
Sat Sep 14, 2019 3:25 pm
Forum: Mounting Partitions
Topic: [Solved] sda, sdb, boot order and dual-boot questions
Replies: 9
Views: 773

Re: sda, sdb, boot order and dual-boot questions

OK, just closing off this thread. The firmware in this Lenovo just will NOT allow me to boot from anything other than the Windows bootloader. Any attempt to reorder things meets with Windows attempting to repair my changes, or the firmware resetting things back the way it was on its own. Oh well. I ...
by FrankB616
Sat Sep 14, 2019 3:17 pm
Forum: Installation & Boot
Topic: [Solved] Do I need microcode packages?
Replies: 8
Views: 316

Re: Do I need microcode packages?

Thanks, all. I was more concerned with the performance hit that the microcode patches cause. I checked that out online, and it appears to be anywhere between 2 and 12% depending on what one is doing with a machine, and I don't do 'heavy lifting' with my machines anyway. Not enough to bother with is ...
by FrankB616
Thu Sep 12, 2019 11:55 am
Forum: Installation & Boot
Topic: [Solved] Fresh Mint xfce install - Still boots Windows 10
Replies: 12
Views: 388

Re: Fresh Mint xfce install - Still boots Windows 10

Solution: If it is a Lenovo machine, remove the Win10 drive. The UEFI firmware in this machine must be getting in the way. I understand that Lenovo machines do not always place nice with Linux, so I assume that this is an example. I unplugged the Win10 drive, and put the Samsung SSD in the SATA1 slo...
by FrankB616
Thu Sep 12, 2019 11:28 am
Forum: Installation & Boot
Topic: [Solved] Do I need microcode packages?
Replies: 8
Views: 316

[Solved] Do I need microcode packages?

Just doing a fresh Mint 19.1 install on a Lenovo slimline desktop, and have proceeded to the first update stage. Update manager is going to install AMD and Intel microcode packages. Do I need them? My understanding is that microcode is hackable in both AMD and Intel processors, so it is disabled in ...
by FrankB616
Wed Sep 11, 2019 11:46 pm
Forum: Installation & Boot
Topic: [Solved] Fresh Mint xfce install - Still boots Windows 10
Replies: 12
Views: 388

Re: Fresh Mint xfce install - Still boots Windows 10

athi: Looks like the last installation of Mint on the 250GB SSD created the EFI partition and installed boot loader on the 250GB SSD but for some reason this boot loader is not picked up by UEFI. Yeah. Weird. Any chance that swapping plugs on the motherboard would do anything? This machine seems to ...
by FrankB616
Wed Sep 11, 2019 10:30 pm
Forum: Installation & Boot
Topic: [Solved] Fresh Mint xfce install - Still boots Windows 10
Replies: 12
Views: 388

Re: Fresh Mint xfce install - Still boots Windows 10

Great idea! Thanks! mint@mint:~$ sudo parted -l Model: ATA WDC WD5000AZLX-0 (scsi) Disk /dev/sda: 500GB Sector size (logical/physical): 512B/4096B Partition Table: gpt Disk Flags: Number Start End Size File system Name Flags 1 1049kB 274MB 273MB fat32 EFI system partition boot, hidden, esp 2 274MB 4...
by FrankB616
Wed Sep 11, 2019 8:52 pm
Forum: Installation & Boot
Topic: [Solved] Fresh Mint xfce install - Still boots Windows 10
Replies: 12
Views: 388

Re: Fresh Mint xfce install - Still boots Windows 10

Larry 78723: I moved the ubuntu loader ahead of Windows, then pressed F10 to save and exit. Windows booted. I went back to the BIOS, and the Windows loader was again shown ahead of ubuntu. I tried again. Same story. BIOS allows me to make the edit, but it won't 'stick'. athi: I don't have multiple d...
by FrankB616
Wed Sep 11, 2019 7:26 pm
Forum: Installation & Boot
Topic: [Solved] Fresh Mint xfce install - Still boots Windows 10
Replies: 12
Views: 388

[Solved] Fresh Mint xfce install - Still boots Windows 10

Just tried to install Mint 19.1 on a recent Lenovo slimline desktop. This machine has 2 physical drives, a mechanical drive with Win10 factory installed (sda), and now a Samsung 850 250 GB SSD (sdb). It has already had an installation of Kubuntu 14.04 on it on sdb, and I suspect that the grub bootlo...
by FrankB616
Sun Sep 08, 2019 11:16 am
Forum: Mounting Partitions
Topic: [Solved] sda, sdb, boot order and dual-boot questions
Replies: 9
Views: 773

Re: sda, sdb, boot order and dual-boot questions

athi: On a newer Lenovo and Win10, you most likely have a UEFI mode installation. There are a few things that you need to do to ensure a smooth installation. You installed Kubuntu 14.04, which does not requires disabling of secure boot since Ubuntu has a MS issued secure boot EFI key. Mint does not ...
by FrankB616
Sat Sep 07, 2019 10:27 pm
Forum: Mounting Partitions
Topic: [Solved] sda, sdb, boot order and dual-boot questions
Replies: 9
Views: 773

Re: sda, sdb, boot order and dual-boot questions

athi: You can set drive boot sequence in BIOS setup without having to change the physical connections. If you do have PATA HDD, that has to be an older machine to have IDE connector and the connector may not fit the new HDD anyway. To confirm, please boot into Mint and run below commands in Terminal...
by FrankB616
Sat Sep 07, 2019 10:22 pm
Forum: Mounting Partitions
Topic: [Solved] sda, sdb, boot order and dual-boot questions
Replies: 9
Views: 773

Re: sda, sdb, boot order and dual-boot questions

RIH wrote:
Sat Sep 07, 2019 10:00 pm
You should be able to achieve what you want by simply going into BIOS boot order & change the first priority to the SSD.
Right! I had forgotten about that!

I will be updating her machine next week. I'll have a look.

Thanks!

Frank.
by FrankB616
Sat Sep 07, 2019 9:42 pm
Forum: Mounting Partitions
Topic: [Solved] sda, sdb, boot order and dual-boot questions
Replies: 9
Views: 773

Re: sda, sdb, boot order and dual-boot questions

Perfect! And good to know. However, can I avoid the whole problem by replugging the disks? Is their physical connection what differentiates sda from sdb? The old PATA drives had jumpers. The new ones don't. I'd rather physically order the disks if I can, as Linux is our primary operating system. I o...
by FrankB616
Sat Sep 07, 2019 9:03 pm
Forum: Mounting Partitions
Topic: [Solved] sda, sdb, boot order and dual-boot questions
Replies: 9
Views: 773

[Solved] sda, sdb, boot order and dual-boot questions

My wife's machine has two drives. lsblk shows that sda is the Win10 mechanical disk. sdb is the SSD with (currently) Kubuntu Linux 14.04 that I added to this machine myself. I have had a helluva time getting that machine to boot Linux. It wants to boot Windows on each restart. I have to interrupt th...
by FrankB616
Sat Sep 07, 2019 7:08 pm
Forum: Software & Applications
Topic: [SOLVED] Epson V39 scanner works as root, not in user account
Replies: 5
Views: 143

Re: [SOLVED] Epson V39 scanner works as root, not in user account

Hey, I appreciate your response! Thanks for passing on what you thought would be helpful! I love the willing spirit here! Yeah, this is weird. I have no idea why just adding a user account to the 'users' group would make that difference. I can find next to nothing on the Internet as to why that woul...
by FrankB616
Sat Sep 07, 2019 5:56 pm
Forum: Software & Applications
Topic: [SOLVED] Epson V39 scanner works as root, not in user account
Replies: 5
Views: 143

Re: Epson V39 scanner works as root, not in user account

Andy: Thanks for posting. I appreciate your interest. However, I couldn't understand how your suggestion would make a difference. It was not that VueScan was not finding its own files. It was not seeing the USB connected scanner driver. The VueScan troubleshooting guide suggests running VueScan as r...
by FrankB616
Sat Sep 07, 2019 10:41 am
Forum: Software & Applications
Topic: [SOLVED] Epson V39 scanner works as root, not in user account
Replies: 5
Views: 143

[SOLVED] Epson V39 scanner works as root, not in user account

I am using Mint 19.1 XFCE with VueScan 9.6.47 and the Epson iscan-gt-s650-bundle driver with an Epson V39 scanner. It works without problem on my desktop machine, but on my laptop, I can only make it work if I start VueScan with sudo. The scanner does not show up as available it I run it in my user ...
by FrankB616
Wed Sep 04, 2019 9:09 pm
Forum: Software & Applications
Topic: [Solved] Removing Timeshift?
Replies: 2
Views: 161

Re: Removing Timeshift?

Never mind. The obvious answer is to ask Timeshift to delete them. It knows where it put them. :oops:

Go to advanced search