No eth0 after ifconfig -a

Questions about cabled networking
Forum rules
Before you post please read how to get help
foglehw
Level 1
Level 1
Posts: 1
Joined: Fri Apr 21, 2017 11:45 pm

No eth0 after ifconfig -a

Postby foglehw » Fri Apr 21, 2017 11:49 pm

I recently installed linux mint on a seperate drive from windows and cannot get it to connect to my ethernet. I have perfectly fine internet connection on windows os but it will not even detect an eth0 on linux.

User avatar
austin.texas
Level 20
Level 20
Posts: 11696
Joined: Tue Nov 17, 2009 3:57 pm
Location: at /home

Re: No eth0 after ifconfig -a

Postby austin.texas » Sat Apr 22, 2017 11:09 am

To provide information on your system, please post the result of these commands:

Code: Select all

inxi -FNxz

Code: Select all

lshw -c net; iwconfig
Mint 18.2 Cinnamon, Quad core AMD A8-3870 with Radeon HD Graphics 6550D, 8GB DDR3, Ralink RT2561/RT61 802.11g PCI
Linux Linx 2017

FIGG
Level 1
Level 1
Posts: 2
Joined: Sun Jul 30, 2017 8:03 pm

Re: No eth0 after ifconfig -a

Postby FIGG » Sun Jul 30, 2017 8:33 pm

In place of eth0 do you see something like ens33 or some other name when you run ifconfig? If so you will need to change the name of the network card in the /etc/network/interfaces file to match. If you want to use DHCP and there is currently no entry in the interfaces file you may need to use something like this:

Code: Select all

auto eth0
allow-hotplug eth0
iface eth0 inet dhcp


You would need to change the “eth0” name listed to match the name of the interface that you see when you run ifconfig.

James


Return to “Ethernet”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests