Realtek RTL8111/8168/8411 is down after new installation

Questions about cabled networking
Forum rules
Before you post please read how to get help
Post Reply
Marti
Level 1
Level 1
Posts: 2
Joined: Wed May 10, 2017 12:28 pm

Realtek RTL8111/8168/8411 is down after new installation

Post by Marti » Wed May 10, 2017 12:54 pm

marti@marti-Mint ~ $ inxi -F
System: Host: marti-Mint Kernel: 4.4.0-53-generic x86_64 (64 bit) Desktop: Cinnamon 3.2.6
Distro: Linux Mint 18.1 Serena
Machine: Mobo: TAR model: B350GT3 Bios: American Megatrends v: 5.12 date: 02/08/2017
CPU: Multi core AMD Ryzen 5 1600 Six-Core (-MCP-) cache: 6144 KB
clock speeds: max: 3200 MHz 1: 1550 MHz 2: 1550 MHz 3: 1550 MHz 4: 1550 MHz 5: 1550 MHz 6: 1550 MHz
7: 1550 MHz 8: 1550 MHz 9: 1550 MHz 10: 1550 MHz 11: 1550 MHz 12: 1550 MHz
Graphics: Card: NVIDIA G86 [GeForce 8500 GT]
Display Server: X.Org 1.18.4 drivers: nouveau (unloaded: fbdev,vesa) Resolution: 1920x1200@59.95hz
GLX Renderer: Gallium 0.4 on NV86 GLX Version: 3.0 Mesa 11.2.0
Audio: Card Advanced Micro Devices [AMD] Device 1457 driver: snd_hda_intel Sound: ALSA v: k4.4.0-53-generic
Network: Card: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller driver: r8169
IF: enp3s0 state: down mac: b8:97:5a:eb:0d:87
Drives: HDD Total Size: 240.1GB (8.9% used) ID-1: /dev/sda model: TOSHIBA size: 240.1GB
Partition: ID-1: / size: 23G used: 4.7G (22%) fs: ext4 dev: /dev/sda5
ID-2: swap-1 size: 17.13GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/sda6
RAID: No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors: System Temperatures: cpu: 40.0C mobo: N/A gpu: 65.0
Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info: Processes: 274 Uptime: 0 min Memory: 394.2/16064.1MB Client: Shell (bash) inxi: 2.2.35

marti@marti-Mint ~ $ lspci -v
00:00.0 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Device 1450
Subsystem: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Device 1450
Flags: fast devsel
...
03:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 16)
Subsystem: Biostar Microtech Int'l Corp RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller
Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 43
I/O ports at f000
Memory at f7504000 (64-bit, non-prefetchable)
Memory at f7500000 (64-bit, non-prefetchable)
Capabilities: <access denied>
Kernel driver in use: r8169
Kernel modules: r8169
...

Can some one give me a hint what to do?
Thanks.

Marti
Level 1
Level 1
Posts: 2
Joined: Wed May 10, 2017 12:28 pm

Re: Realtek RTL8111/8168/8411 is down after new installation

Post by Marti » Wed May 10, 2017 2:03 pm

sorry its a duplicate to
viewtopic.php?f=150&t=243858
any way, there was no solusion told.

Question:
Is that chip that rare/special/seldom/... that it is not put into the kernel for years?
The vendor has source files in c, that should/could be compiled!? But this work should be done by some one who is
familiar with that kind of stuff ...

So in the end I have to switch back to working ol win. :cry:

User avatar
greerd
Level 5
Level 5
Posts: 986
Joined: Sat Jul 31, 2010 10:58 am
Location: Nova Scotia, Canada

Re: Realtek RTL8111/8168/8411 is down after new installation

Post by greerd » Thu May 11, 2017 7:48 am

Hi Marti,

Googling your problem(using Ubuntu 16.04) reveals several hits. From what I've gleaned from them, Realtek RTL811/8168/8411 comes in multiple revisions, not all of which work with the default kernel module r8169. (which you have installed) See here for more info which says one possible solution is to install r8168-dkms that is available in the repos. Hopefully you have access to the internet and can try this.

Cheers

limfun
Level 1
Level 1
Posts: 3
Joined: Wed May 17, 2017 3:13 am

Re: Realtek RTL8111/8168/8411 is down after new installation

Post by limfun » Wed May 17, 2017 2:10 pm

Oh, I might be here for same reason. Also have RTL8111/8168/8411 but rev06.
I also don't have internet but if I restart my modem (after logged in) it's working after some time. This might also work for you.

Edit:
"sudo apt-get install r8168-dkms" did worked for me

unfa
Level 1
Level 1
Posts: 34
Joined: Wed Aug 03, 2016 5:11 am

Re: Realtek RTL8111/8168/8411 is down after new installation

Post by unfa » Wed May 17, 2017 2:41 pm

I have the same problem. Linux Mint 18.1 lists my ethernet card in lspci, but desn't in ifconfig, and cannot use it. Debian with kernel 3.16.43-2 works fine.

Post Reply

Return to “Ethernet”