Ethernet randomly dropping

Questions about cabled networking
Forum rules
Before you post please read how to get help
Post Reply
noscail
Level 1
Level 1
Posts: 9
Joined: Mon Nov 20, 2017 1:34 pm

Ethernet randomly dropping

Post by noscail » Sun Dec 24, 2017 4:13 pm

Hi! I'm having a problem where at least once or twice a day the internet will drop connection, I have to go to network settings and turn it off and back on for it to work.

Does anyone have any idea what’s going on here?

deepakdeshp
Level 9
Level 9
Posts: 2947
Joined: Sun Aug 09, 2015 10:00 am

Re: Ethernet randomly dropping

Post by deepakdeshp » Mon Dec 25, 2017 2:00 am

May be a problem with service provider, with lan port, with lan cable, or router, or Mint or computer hardware.
If I have helped you solve a problem, please add [SOLVED] to your first post title, it helps other users looking for help, and keeps the forum clean.
I am using Mint 18.3 Cinnamon 64 bit with AMD processor . Memory 8GB

noscail
Level 1
Level 1
Posts: 9
Joined: Mon Nov 20, 2017 1:34 pm

Re: Ethernet randomly dropping

Post by noscail » Mon Dec 25, 2017 6:52 am

deepakdeshp wrote:May be a problem with service provider, with lan port, with lan cable, or router, or Mint or computer hardware.
Hi deepakdeshp! Thanks for the reply.

I think it is a problem with mint as opening the network connections and unticking wired on and off solves it. Is there a command I can type to get more info about my network settings?

deepakdeshp
Level 9
Level 9
Posts: 2947
Joined: Sun Aug 09, 2015 10:00 am

Re: Ethernet randomly dropping

Post by deepakdeshp » Mon Dec 25, 2017 10:36 am

Please post output of

Code: Select all

inxi -Fxz
here in code tags.
Are you using wired or wireless net?
If I have helped you solve a problem, please add [SOLVED] to your first post title, it helps other users looking for help, and keeps the forum clean.
I am using Mint 18.3 Cinnamon 64 bit with AMD processor . Memory 8GB

noscail
Level 1
Level 1
Posts: 9
Joined: Mon Nov 20, 2017 1:34 pm

Re: Ethernet randomly dropping

Post by noscail » Mon Dec 25, 2017 8:32 pm

deepakdeshp wrote:Please post output of

Code: Select all

inxi -Fxz
here in code tags.
Are you using wired or wireless net?
I am using a wired connection.

Here are the results of inxi -Fxz

System: Host: john-desktop Kernel: 4.10.0-42-generic x86_64 (64 bit gcc: 5.4.0)
Desktop: Cinnamon 3.6.7 (Gtk 3.18.9-1ubuntu3.3)
Distro: Linux Mint 18.3 Sylvia
Machine: Mobo: ASRock model: H77M
Bios: American Megatrends v: P1.00 date: 03/06/2012
CPU: Quad core Intel Core i5-3550 (-MCP-) cache: 6144 KB
flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx) bmips: 26338
clock speeds: max: 3700 MHz 1: 2321 MHz 2: 2662 MHz 3: 2051 MHz
4: 2686 MHz
Graphics: Card: NVIDIA GM204 [GeForce GTX 980] bus-ID: 01:00.0
Display Server: X.Org 1.18.4 drivers: nvidia (unloaded: fbdev,vesa,nouveau)
Resolution: 1920x1080@144.00hz
GLX Renderer: GeForce GTX 980/PCIe/SSE2
GLX Version: 4.5.0 NVIDIA 384.90 Direct Rendering: Yes
Audio: Card-1 Intel 7 Series/C210 Series Family High Definition Audio Controller
driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:1b.0
Card-2 NVIDIA GM204 High Definition Audio Controller
driver: snd_hda_intel bus-ID: 01:00.1
Card-3 Logitech G430 Surround Sound Gaming Headset
driver: USB Audio usb-ID: 002-003
Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.10.0-42-generic
Network: Card: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller
driver: r8169 v: 2.3LK-NAPI port: d000 bus-ID: 03:00.0
IF: enp3s0 state: up speed: 100 Mbps duplex: full mac: <filter>
Drives: HDD Total Size: 640.2GB (10.2% used)
ID-1: /dev/sda model: WDC_WD3200AAJS size: 320.1GB
ID-2: /dev/sdb model: M4 size: 64.0GB
ID-3: /dev/sdc model: Crucial_CT256MX1 size: 256.1GB
Partition: ID-1: / size: 209G used: 54G (27%) fs: ext4 dev: /dev/sdc5
ID-2: swap-1 size: 8.55GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/sdc6
RAID: No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors: System Temperatures: cpu: 43.0C mobo: N/A gpu: 0.0:40C
Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info: Processes: 213 Uptime: 7 min Memory: 1758.5/7945.6MB
Init: systemd runlevel: 5 Gcc sys: 5.4.0
Client: Shell (bash 4.3.481) inxi: 2.2.35

Frankus333
Level 2
Level 2
Posts: 83
Joined: Mon Jan 06, 2014 10:33 pm
Location: Brisbane Australia

Re: Ethernet randomly dropping

Post by Frankus333 » Thu Dec 28, 2017 2:55 am

G'day folks

I have noticed this problem with both wired and wireless connections to my router, on three machines, after I upgraded from LM17.3KDE to LM18KDE quite a few months back. I just put up with it, disconnecting and reconnecting the network each time.

I have just recently upgraded to LM18.3KDE, and have also been taking offered kernal updates as well over the past couple of months. The other change I have made over the same time (last couple of months) is to remove the lock from my screen saver so I don't have to keep typing my password in (I use Ctrl-Alt-L if I leave the machine). The problem has seemed to be happening less often over the last couple of months, so I am not sure if it has been fixed for good. If it comes back in the next month or so I will report here if relevant.

Cheers
Frankus333: LM18.3 KDE 64 bit; HP 250 G5 laptop as desktop, 4GB RAM, CPU Celeron dual core N3060 2.5GHz, 500GB HDD (triple boot LM18.3 XFCE, Win10 1709)

Post Reply

Return to “Ethernet”