Linux mint 18.3, Gigabit ethernet connection only transfers at half speeds

Questions about cabled networking
Forum rules
Before you post please read how to get help
Post Reply
BeezerB
Level 1
Level 1
Posts: 3
Joined: Fri Mar 16, 2018 4:39 pm

Linux mint 18.3, Gigabit ethernet connection only transfers at half speeds

Post by BeezerB » Sun Apr 08, 2018 1:25 pm

I have had this issue with two different systems recently. I've looked for about a week but havn't found a way to get proper speeds.

I just installed Linux Mint 18.3 exclusively onto my desktop. When i send a video file over the network to my NAS, my speeds cap at around 45 MB/s. Previously when i had Windows 10 on this exact same machine, the same file would transfer at around 110MB/s. My entire network is a Gigabit connection, it shows it in the settings, but it will not transfer at those speeds. I've seen people suggest turn off IPV6, but that didn't help, and i'm using a SDD, so it's not a hard drive bottleneck. Below is my system information. Any help will be appreciated.

Code: Select all

System:    Host: Downstairs Kernel: 4.13.0-38-generic x86_64 (64 bit gcc: 5.4.0)
           Desktop: Cinnamon 3.6.7 (Gtk 3.18.9-1ubuntu3.3)
           Distro: Linux Mint 18.3 Sylvia
Machine:   Mobo: MSI model: Z97 GAMING 5 (MS-7917) v: 1.0
           Bios: American Megatrends v: V1.13 date: 02/16/2016
CPU:       Quad core Intel Core i7-4790K (-HT-MCP-) cache: 8192 KB
           flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx) bmips: 31998
           clock speeds: max: 4400 MHz 1: 4318 MHz 2: 4291 MHz 3: 4396 MHz
           4: 4262 MHz 5: 4311 MHz 6: 4386 MHz 7: 4342 MHz 8: 4292 MHz
Graphics:  Card-1: Intel Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor Integrated Graphics Controller
           bus-ID: 00:02.0
           Card-2: NVIDIA GM204 [GeForce GTX 970] bus-ID: 01:00.0
           Display Server: X.Org 1.18.4 drivers: nvidia,intel (unloaded: fbdev,vesa,nouveau)
           Resolution: 1920x1200@59.95hz, 1680x1050@59.95hz
           GLX Renderer: GeForce GTX 970/PCIe/SSE2
           GLX Version: 4.5.0 NVIDIA 384.111 Direct Rendering: Yes
Audio:     Card-1 NVIDIA GM204 High Definition Audio Controller
           driver: snd_hda_intel bus-ID: 01:00.1
           Card-2 Intel Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor HD Audio Controller
           driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:03.0
           Card-3 Intel 9 Series Family HD Audio Controller
           driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:1b.0
           Card-4 Logitech HD Pro Webcam C920
           driver: USB Audio usb-ID: 003-003
           Card-5 Logitech driver: USB Audio usb-ID: 003-005
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.13.0-38-generic
Network:   Card: Qualcomm Atheros Killer E220x Gigabit Ethernet Controller
           driver: alx port: d000 bus-ID: 03:00.0
           IF: enp3s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: <filter>
Drives:    HDD Total Size: 1240.3GB (69.2% used)
           ID-1: /dev/sda model: TOSHIBA size: 240.1GB
           ID-2: /dev/sdb model: Hitachi_HDE72101 size: 1000.2GB
Partition: ID-1: / size: 204G used: 9.8G (6%) fs: ext4 dev: /dev/sda2
           ID-2: swap-1 size: 17.06GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/sda3
RAID:      No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors:   System Temperatures: cpu: 29.8C mobo: 27.8C gpu: 0.0:60C
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info:      Processes: 244 Uptime: 1 day Memory: 3098.3/15923.6MB
           Init: systemd runlevel: 5 Gcc sys: 5.4.0
           Client: Shell (bash 4.3.481) inxi: 2.2.35

Post Reply

Return to “Ethernet”