web browsers can't access internet (SOLVED)

Questions about cabled networking
Forum rules
Before you post please read how to get help
Post Reply
Laurentius
Level 2
Level 2
Posts: 92
Joined: Sat Oct 25, 2014 4:31 pm

web browsers can't access internet (SOLVED)

Post by Laurentius » Mon Apr 16, 2018 7:37 pm

Hello.
I've just installed linumint 18.3 xfce on a netbook that I use at work, dual boot with Windows 7.
I've installed the os at home on the weekend and it connected correctly to the internet, both ethernet and wifi.
Today I took it to the office and found that web broswers cannot show any site on internet. Neither firefox nor palemoon.
The really strange thing is that syncing tools like dropbox and megasync can acces internet and sync correctly (or so i think, no error message).
But the browsers can't show anything.
I was expecting some trouble with printer, scanners and samba networking, but this browsing issue kicked me off and had to use Windows, which has no trouble with the internet.

What could be happening?
Fortunately, there is no proxy now. There was one last year, so I had to learn how to set the browser's network setting in order to access the web (no way to update or install any package via proxy, though). But now there is no proxy.
This was a big surprise.

Here is some system info:

Code: Select all

lm@lm-Intel-powered-classmate-PC ~ $ inxi -FG
System:    Host: lm-Intel-powered-classmate-PC Kernel: 4.13.0-38-generic x86_64 (64 bit)
           Desktop: Xfce 4.12.3 Distro: Linux Mint 18.3 Sylvia
Machine:   Mobo: Intel model: Intel powered classmate PC v: Clamshell
           Bios: Phoenix v: SPCDV10L.91A.0044.2012.0726.1904 date: 07/26/2012
CPU:       Dual core Intel Atom N2600 (-HT-MCP-) cache: 512 KB 
           clock speeds: max: 1600 MHz 1: 988 MHz 2: 908 MHz 3: 1260 MHz
           4: 1388 MHz
Graphics:  Card: Intel Atom Processor D2xxx/N2xxx Integrated Graphics Controller
           Display Server: X.Org 1.18.4 drivers: (unloaded: fbdev,vesa)
           Resolution: 1024x600@60.00hz
           GLX Renderer: Gallium 0.4 on llvmpipe (LLVM 4.0, 128 bits)
           GLX Version: 3.0 Mesa 17.0.7
Audio:     Card Intel NM10/ICH7 Family High Definition Audio Controller
           driver: snd_hda_intel
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.13.0-38-generic
Network:   Card-1: Realtek RTL8101/2/6E PCI Express Fast/Gigabit Ethernet controller
           driver: r8169
           IF: enp1s0 state: up speed: 100 Mbps duplex: full
           mac: ec:a8:6b:11:b8:38
           Card-2: Realtek RTL8188CE 802.11b/g/n WiFi Adapter
           driver: rtl8192ce
           IF: wlp2s0 state: up mac: 6c:71:d9:45:06:27
Drives:    HDD Total Size: 320.1GB (14.7% used)
           ID-1: /dev/sda model: CSD_T01BD320_4L0 size: 320.1GB
Partition: ID-1: / size: 18G used: 6.9G (41%) fs: ext4 dev: /dev/sda1
           ID-2: /home size: 80G used: 2.5G (4%) fs: ext4 dev: /dev/sda7
           ID-3: swap-1 size: 2.15GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/sda5
RAID:      No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors:   System Temperatures: cpu: 50.0C mobo: N/A
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info:      Processes: 175 Uptime: 5 min Memory: 619.3/1977.3MB
           Client: Shell (bash) inxi: 2.2.35
Last edited by Laurentius on Mon May 07, 2018 10:05 pm, edited 1 time in total.

User avatar
catweazel
Level 14
Level 14
Posts: 5447
Joined: Fri Oct 12, 2012 9:44 pm
Location: Australian Antarctic Territory

Re: web browsers can't access internet

Post by catweazel » Tue Apr 17, 2018 2:42 am

Laurentius wrote:
Mon Apr 16, 2018 7:37 pm
Today I took it to the office and found that web broswers cannot show any site on internet. Neither firefox nor palemoon.
It's highly likely that it's your office network causing the issue. You might consider consulting with your office IT people.
A new scientific truth does not triumph by convincing its opponents and making them see the light, but rather because its opponents eventually die, and a new generation grows up that is familiar with it. - Max Planck

Laurentius
Level 2
Level 2
Posts: 92
Joined: Sat Oct 25, 2014 4:31 pm

Re: web browsers can't access internet

Post by Laurentius » Sat Apr 28, 2018 6:18 am

Well, i've been using linuxmint last two days on this machine. At the office. The connection works but it breaks very very often. I have to Disable and Enable Networking every 10 minutes from nm-applet to restore connection.

So, i was wrong about the nature of the problem. It was not only on the browser but of the internet connection.


EDIT: Hello. It is working fine now. I did nothing about it, it just fixed. Internet access is stable by now. So, it is solved.

Post Reply

Return to “Ethernet”