Ethernet drops out, only rebooting fixes?

Questions about cabled networking
Forum rules
Before you post please read how to get help
Post Reply
thesmileyone
Level 1
Level 1
Posts: 21
Joined: Wed Aug 08, 2018 5:53 am

Ethernet drops out, only rebooting fixes?

Post by thesmileyone » Mon Oct 01, 2018 6:18 pm

Bit of a PITA this as reboots can take up to 12 minutes for no apparent reason, due to "unknown program still running"

Basically I will be browsing and every so often, once or twice a day, the internet drops out.

But it still works on all my other devices.

PC is connected to router via ethernet cable so not a wifi drop out.

I have tried everything I can think of. Turning WLAN off, waiting a while and back on, nada.

The only thing that works is power - reboot. Which can take some while.

Any ideas? Thanks.

Code: Select all

System:    Host: gaming-pc Kernel: 4.15.0-33-generic x86_64
           bits: 64 gcc: 7.3.0
           Desktop: Cinnamon 3.8.8 (Gtk 3.22.30-1ubuntu1)
           Distro: Linux Mint 19 Tara
Machine:   Device: desktop Mobo: ASRock model: Z68 Extreme4 Gen3 serial: N/A
           BIOS: American Megatrends v: P1.00 date: 07/08/2011
CPU:       Quad core Intel Core i5-2500K (-MCP-) 
           arch: Sandy Bridge rev.7 cache: 6144 KB
           flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx) bmips: 26340
           clock speeds: max: 3300 MHz 1: 1596 MHz 2: 1596 MHz 3: 1596 MHz
           4: 1596 MHz
Graphics:  Card-1: Intel 2nd Generation Core Integrated Graphics Controller
           bus-ID: 00:02.0
           Card-2: NVIDIA GP106 [GeForce GTX 1060 6GB] bus-ID: 01:00.0
           Display Server: x11 (X.Org 1.19.6 )
           drivers: nvidia (unloaded: modesetting,fbdev,vesa,nouveau)
           Resolution: 1920x1080@60.00hz
           OpenGL: renderer: GeForce GTX 1060 6GB/PCIe/SSE2
           version: 4.6.0 NVIDIA 390.48 Direct Render: Yes
Audio:     Card-1 Intel 6 Series/C200 Series Family High Def. Audio Controller
           driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:1b.0
           Card-2 NVIDIA GP106 High Def. Audio Controller
           driver: snd_hda_intel bus-ID: 01:00.1
           Card-3 Logitech driver: USB Audio usb-ID: 002-003
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.15.0-33-generic
Network:   Card: Broadcom Limited NetLink BCM57781 Gigabit Ethernet PCIe
           driver: tg3 v: 3.137 bus-ID: 0c:00.0
           IF: enp12s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: <filter>
Drives:    HDD Total Size: 506.1GB (6.8% used)
           ID-1: /dev/sda model: Samsung_SSD_840 size: 256.1GB
           ID-2: /dev/sdb model: Samsung_SSD_860 size: 250.1GB
Partition: ID-1: / size: 226G used: 25G (12%) fs: ext4 dev: /dev/dm-0
           ID-2: swap-1 size: 8.49GB used: 0.00GB (0%)
           fs: swap dev: /dev/dm-2
RAID:      No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors:   System Temperatures: cpu: 52.0C mobo: N/A gpu: 0.0:60C
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info:      Processes: 207 Uptime: 8 min Memory: 1319.8/7885.1MB
           Init: systemd runlevel: 5 Gcc sys: 7.3.0
           Client: Shell (bash 4.4.191) inxi: 2.3.56 
john@gaming-pc:~$ 

DahqturRevelator
Level 1
Level 1
Posts: 15
Joined: Thu May 29, 2014 11:22 am

Re: Ethernet drops out, only rebooting fixes?

Post by DahqturRevelator » Sat Oct 06, 2018 3:38 pm

My laptop has JUST started doing this too.

It has been set up on my desk for months plugged directly into the router via ethernet.... it was working with no problems until I shut down on Oct.4th....when I woke the next morning and started it up again, the connection has been completely unstable ever since...exhibiting the same behaviour you list here.

I have numerous network locations that keep timing out so programs across my network are all showing errors..... it comes online for about 20 to 30 seconds and then drops again.

I've made no system changes to cause this... it just started.

DahqturRevelator
Level 1
Level 1
Posts: 15
Joined: Thu May 29, 2014 11:22 am

Re: Ethernet drops out, only rebooting fixes?

Post by DahqturRevelator » Sat Oct 06, 2018 7:24 pm

UPDATE on mine... I unhooked the ethernet and was able to stay connected to my back up router on a different, slower service. When I switched back to the router to which it'd been connected via ethernet, this time on wifi, it basically exhibited the same problems as before. Not only that, the temperature gauge shot up from low 60c to up over 76c. Anything I pinged showed an 85% packet loss.

As soon as I shut off the wifi, the temp went back to normal. Hmmm.... it IS something with the router? hmmmm.
Next idea came to me as I was looking at the network connections interface and I saw 'connect to hidden network'. On another computer, I logged into the same router (no other computers have been having any trouble at all) and created a new, hidden network with no security.

On the laptop, I deleted all the saved networks... shut down and restarted... told it to connect to the hidden network... and BAM.... I have the fastest connection I've ever had.
Temperature gauge is running around 65c as normal.

Next step will be to see what happens when I plug ethernet back in tomorrow.

User avatar
AZgl1500
Level 9
Level 9
Posts: 2748
Joined: Thu Dec 31, 2015 3:20 am
Location: Oklahoma where the wind comes sweeping down the plains
Contact:

Re: Ethernet drops out, only rebooting fixes?

Post by AZgl1500 » Sat Oct 06, 2018 8:43 pm

to solve those problems,

I had to finally convince AT&T that my modem is bad.....

they sent out an ARRIS NVG599 Modem and finally, after months and months of complaining, the Internet is stable here.

I'm on ADSL

Post Reply

Return to “Ethernet”