Ethernet Realtek PHY RTL8201EL wont work

Questions about cabled networking
Forum rules
Before you post please read how to get help
Post Reply
Ota1991
Level 1
Level 1
Posts: 5
Joined: Sat Oct 13, 2018 8:55 pm

Ethernet Realtek PHY RTL8201EL wont work

Post by Ota1991 » Mon Oct 15, 2018 9:57 am

My wired connection wont work. it does not even show in the tray icon that i have a wired connection. only the wireless is there.

the official site for my motherboard says this about my network card: Realtek PHY RTL8201EL

this is what inxi -Fz shows in the console

Code: Select all

System:    Host: otavio-desktop Kernel: 4.15.0-36-generic x86_64 bits: 64
           Desktop: Xfce 4.12.3 Distro: Linux Mint 19 Tara
Machine:   Device: desktop Mobo: ASRock model: N68-S3 FX serial: N/A
           BIOS: American Megatrends v: P1.20 date: 06/04/2012
CPU:       Quad core AMD FX-4300 (-MCP-) cache: 8192 KB
           clock speeds: max: 3800 MHz 1: 1919 MHz 2: 1909 MHz 3: 1444 MHz
           4: 1492 MHz
Graphics:  Card-1: NVIDIA C61 [GeForce 7025 / nForce 630a]
           Card-2: NVIDIA GF108 [GeForce GT 420]
           Display Server: x11 (X.Org 1.19.6 )
           drivers: nvidia (unloaded: modesetting,fbdev,vesa,nouveau)
           Resolution: 1366x768@59.79hz
           OpenGL: renderer: GeForce GT 420/PCIe/SSE2
           version: 4.6.0 NVIDIA 390.87
Audio:     Card-1 NVIDIA GF108 High Def. Audio Controller
           driver: snd_hda_intel
           Card-2 NVIDIA MCP61 High Def. Audio driver: snd_hda_intel
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.15.0-36-generic
Network:   Card-1: NVIDIA MCP61 Ethernet driver: forcedeth
           IF: enp0s7 state: down mac: <filter>
          [i] Card-2: Ralink MT7601U Wireless Adapter driver: mt7601u[/i]
           IF: wlx00e1b01109d7 state: N/A mac: N/A
Drives:    HDD Total Size: 320.1GB (16.1% used)
           ID-1: /dev/sda model: SAMSUNG_HD322HJ size: 320.1GB
Partition: ID-1: / size: 293G used: 49G (18%) fs: ext4 dev: /dev/sda1
RAID:      No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors:   System Temperatures: cpu: 22.6C mobo: N/A gpu: 35C
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info:      Processes: 214 Uptime: 1:49 Memory: 1741.1/3896.4MB
           Client: Shell (bash) inxi: 2.3.56

Edit: i remember looking into other solutions it was said that this problem, as i instaled mint after i just removed windows 10, its because windows 10 sets the network adapter to an state, but linux tries to use it as if its from zero, from a blank state as if just started.
the solution would be removing driver and reinstaling the driver in windows.
but
1 i dont have windows anymore.
2 this solution is over 6 month old. the forum rules says i should make a new post about it, as old solution may not work anymore.
3 i think we should not need to reinstall another os just to solve a problem in linux.
4 also, not sure if its the same problem as i never tried to use this ethernet without having used windows first
Last edited by Ota1991 on Tue Oct 23, 2018 12:37 pm, edited 1 time in total.

User avatar
Pierre
Level 17
Level 17
Posts: 7580
Joined: Fri Sep 05, 2008 5:33 am
Location: Perth, AU.

Re: Ethernet Realtek PHY RTL8201EL wont work

Post by Pierre » Wed Oct 17, 2018 9:47 pm

interestingly the CLI output gives a different set of cards,
to what you found is supposed to be on that Motherboard:

Code: Select all

inxi -xN
can you confirm, again, what cards are on that Motherboard,
by using the above command ?.
Image
Please edit your original post title to include [SOLVED] - when your problem is solved!
and DO LOOK at those Unanswered Topics - - you may be able to answer some!.

Ota1991
Level 1
Level 1
Posts: 5
Joined: Sat Oct 13, 2018 8:55 pm

Re: Ethernet Realtek PHY RTL8201EL wont work

Post by Ota1991 » Thu Oct 18, 2018 10:33 am

did it. here it's the result

Code: Select all

Network:   Card-1: NVIDIA MCP61 Ethernet
           driver: forcedeth port: d080 bus-ID: 00:07.0
           Card-2: Ralink MT7601U Wireless Adapter
           driver: mt7601u usb-ID: 001-002

i also double checked my mother board. open the case removed my graphics card to see where the name of the card is writen. and its clearly writen in big white letter in a blue background. asrock n68-s3 fx and the site of manufacturer says the lan card in this motherborad is the one i told you
here is a link to the page of my motherboard https://www.asrock.com/mb/NVIDIA/N68-S3%20FX/index.asp

edit: i think i should add the information that i used to run this pc in dual boot with windows 10. the wired connection worked fine on windows 10 but not on linux.

Ota1991
Level 1
Level 1
Posts: 5
Joined: Sat Oct 13, 2018 8:55 pm

Re: Ethernet Realtek PHY RTL8201EL wont work

Post by Ota1991 » Sun Oct 28, 2018 9:41 pm

i was thinking. if the official motherboard manufacturer says the ethernet card is one thing but linux thinks its anotther, could not the problem be that linux mint is miss detecting the card? it thinks its one card when its actualy another. that is why my ehternet is not working. its trying to use something its not there.
is not a better idea if i create another bug report post, about linux not knowing the right ethernet card?

edit: i guess i should update and say. if i power up the computer with the ethernet cable on it will detect the ethernet card. but it will then have other problems.
it will never connect to internet. it will keep trying, message keeps poping up saying its not connected.
and if i try to shut down the pc, it will hang on forever.

pips3
Level 1
Level 1
Posts: 4
Joined: Mon Oct 08, 2018 8:55 pm

Re: Ethernet Realtek PHY RTL8201EL wont work

Post by pips3 » Tue Nov 13, 2018 4:29 am

I'm having a similar issue, but my card and driver are

Code: Select all

Card-2: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller
driver: r8169 v: 2.3LK-NAPI port: e000 bus-ID: 02:00.0
I have found a bizarre solution by trial and error for this (but works only temporarily):

1) Reboot the computer and enter the BIOS.
2) Deactivate Legacy Support.
3) Reboot and enter Mint. You will notice now your wireless is gone.
4) Reboot once again and activate Legacy Support.
5) Go back to Mint and now the wired connect appears and is working.

Sometimes I have to Shutdown the computer (Not reboot) after step 5 for the wired connection to appear. I've keep doing this for the past few weeks. It is a pain to do it every morning but I haven't been able to solve this or find a permanent solution. Hope this works for you.

Ota1991
Level 1
Level 1
Posts: 5
Joined: Sat Oct 13, 2018 8:55 pm

Re: Ethernet Realtek PHY RTL8201EL wont work

Post by Ota1991 » Tue Nov 13, 2018 7:44 am

deactivating the legacy suport does nothing. my wireless still there. that its because my usb its 2.0 the legacy is for 1.0 i think.

Ota1991
Level 1
Level 1
Posts: 5
Joined: Sat Oct 13, 2018 8:55 pm

Re: Ethernet Realtek PHY RTL8201EL wont work

Post by Ota1991 » Wed Nov 14, 2018 9:16 am

i think i should add that the driver manager does not show any nvidia ethernet driver. it only shows nvidia video drivers.
could it be that not having the driver installed is what caused the problem? and why wont it even show the driver as if i did not had a ethernet card?

Post Reply

Return to “Ethernet”