intel ethernet 82552 not working [solved]

Questions about cabled networking
Forum rules
Before you post please read how to get help
saxoli
Level 2
Level 2
Posts: 70
Joined: Thu May 28, 2009 2:56 pm

intel ethernet 82552 not working [solved]

Postby saxoli » Tue Jan 25, 2011 2:34 pm

Hy everyone !!!

At first ... I'm very sorry, for crossposting and sounding like I'm a little panic.

Somehow I am.

I've got TWO big problems with Isadora.

In the past I solve almost every problem installing LinuxMint - Thank you Clem and Community !!

I even installed it on a MacBook Pro for my boss - He likes it more than MacOS... almost :wink: .

But now I'm clueless..

First this... viewtopic.php?f=46&t=48011&start=0
FSCK at boot is freezing after checking HDD (no percentage count), you have to hit "C" for "continue" to get to desktop.

O.K. it's not so a big problem to hit "C", but please all linux cracks out there, it's an very old bug !!

When you follow the posts it's already solved at Ubuntu-Lucid, but not in Mint-Isadora, it's still there ??!!

I installed "mountall 2.19", but it doesn't solve the problem for me.


Next thing (main problem) ......

I planned to replace our old WinXP-PC's at our office with LinuxMint and this Hardware:
http://www.amazon.com/Lenovo-40253GU-18 ... 477&sr=8-8

Everything is working out-of-the-box ... exept the Intel 82552 Ethernet Card.

Found this solution:
http://ubuntuforums.org/showthread.php? ... ntel+82552

So I have to install first LinuxMint to HDD and then I have to add the e100 module with ..

sudo modprobe e100

...to kernel, YES ??

With LiveCD doesn't work ...

By the way,... maybe it's something else, it's an old ethernet model, it have to run, even the wireless card is running,
why not an simple intel ethernet card... ???

Where I can check error logs of ethernet card (failed loaded driver) ???

Sometimes Linux is strange :evil:

Thank you very much !!!

Please help me !!

Greetings,

Oliver
Last edited by saxoli on Thu Jan 27, 2011 1:29 pm, edited 1 time in total.

User avatar
Angtagapagligt
Level 4
Level 4
Posts: 223
Joined: Sat Jul 10, 2010 3:14 am

Re: intel ethernet 82552 not working

Postby Angtagapagligt » Wed Jan 26, 2011 7:51 am

Hey saxoli,

So I have to install first LinuxMint to HDD and then I have to add the e100 module with ..

sudo modprobe e100

...to kernel, YES ??

With LiveCD doesn't work ...


You can't install a kernel-driver while you run from a live-cd... (you can't write something on your CD).
Compare with the try to save a document. You save it and after the next reboot you can't find it.

There are two possibilitys:

First make a bootable USB-drive with Linux Mint. If you run from a USB-drive you will be able to save on this stick.

Install Linux Mint on the harddrive of the PC :)

So long

Angtagapagligt
"Really, I'm not out to destroy Microsoft. That will just be a completely unintentional side effect."
    - Linus Torvalds Interview with David Diamond, September the 28th 2003

saxoli
Level 2
Level 2
Posts: 70
Joined: Thu May 28, 2009 2:56 pm

Re: intel ethernet 82552 not working

Postby saxoli » Wed Jan 26, 2011 1:33 pm

Thank you for your answer....

I did an install on HDD... do in terminal ... sudo modprobe e100

and

dmesg | grep e100

get the same result like in this post http://ubuntuforums.org/showthread.php? ... ntel+82552

I got a " PME# disabled " when I do .... dmesg | grep e100.
When I do .... dmesg |grep eth0 ... the eth0 is there with mac-addr but no broadcast and I can't activate it at network-manager.

I did a cold start and a warm reboot ... I can't get it to work.

Maybe I need a step by step help?

Again, thank you

Greetings,


Oliver

PS: Isnt' t there anywhere a ppa for intel ethernet driver or something like that ???

User avatar
Andrew33
Level 4
Level 4
Posts: 448
Joined: Fri Mar 26, 2010 12:58 pm
Location: Boardman, Ohio USA
Contact:

Re: intel ethernet 82552 not working

Postby Andrew33 » Wed Jan 26, 2011 2:11 pm

saxoli,

Just out of curiousity, what type of system (pc or laptop) are you running and how old is it...if you know. Are you trying to connect through a wireless or wired connection....cheers

Andrew

saxoli
Level 2
Level 2
Posts: 70
Joined: Thu May 28, 2009 2:56 pm

Re: intel ethernet 82552 not working

Postby saxoli » Wed Jan 26, 2011 3:14 pm

Hey Andrew,

Its a AIO Lenovo C200
http://www.amazon.com/Lenovo-40253GU-18 ... 477&sr=8-8

O.K. it's not the newest model, but it looks good :wink:

It got wireless that worked out-of-the box and build in ethernet card, an intel 82552.

I want to connect to my office network, we don't have (want) a wireless accesspoint, so I have to use the intel 82552.

But I can't, because I can't find a eth0 in network-manager.

When I do "ifconfig", again there is no eth0.

I tried this solution from this post:
http://ubuntuforums.org/showthread.php? ... ntel+82552

Adding the module "e100" for intel ethernet cards to kernel with "sudo modprobe e100".

I get same results like in the post at ubuntuforums.org, but a cold start or a reboot didn't solve the problem.

No way to start eth0 with network-manager or get a connection to router.

So please is there a way to activate the intel 82552 onboard ethernet card, maybe a .deb or a ppa with the right drivers, or with ndiswrapper ??

Many thanks,


Oliver

User avatar
Andrew33
Level 4
Level 4
Posts: 448
Joined: Fri Mar 26, 2010 12:58 pm
Location: Boardman, Ohio USA
Contact:

Re: intel ethernet 82552 not working

Postby Andrew33 » Wed Jan 26, 2011 3:36 pm

32 or 64 bit driver

saxoli
Level 2
Level 2
Posts: 70
Joined: Thu May 28, 2009 2:56 pm

Re: intel ethernet 82552 not working

Postby saxoli » Wed Jan 26, 2011 3:57 pm

I installed LinuxMint 9 - Isadora, Gnome 32-bit

User avatar
Andrew33
Level 4
Level 4
Posts: 448
Joined: Fri Mar 26, 2010 12:58 pm
Location: Boardman, Ohio USA
Contact:

Re: intel ethernet 82552 not working

Postby Andrew33 » Wed Jan 26, 2011 4:55 pm

Ok, could you do an ifconfig for me and post the results back here.....I made a request over on Ubuntu forums to see if there's anyhting that we're missing...there's got ot be something that's not being addressed. how old would you say your lenovo is...

saxoli
Level 2
Level 2
Posts: 70
Joined: Thu May 28, 2009 2:56 pm

Re: intel ethernet 82552 not working [solved]

Postby saxoli » Thu Jan 27, 2011 1:45 pm

Hey Andrew ...

The wonder happens like in this post:
http://ubuntuforums.org/showthread.php? ... ntel+82552

I disconnected the PC from power source, waited a few seconds, plugged in the cable again, booted up and it works.

No energy for ethernet card was the solution, I don't understand, but it works.

I'm sorry for my panic and crazyness and many thanks for your help !!

By the way, this is the first article when I noticed the C200.
http://www.engadget.com/2010/04/07/leno ... e-for-499/

After a few tests, it's not the fastest machine (Atom-CPU), but everything runs smooth and easy now.
The cam works, too - All other things I have to test.

Thanks again.

Greetings,

Oliver

hmpecker
Level 1
Level 1
Posts: 3
Joined: Thu Aug 24, 2017 8:42 pm

Re: intel ethernet 82552 not working [solved]

Postby hmpecker » Fri Aug 25, 2017 12:10 pm

I have also been going crazy with this problem on a lenovo all in one and came across this thread. Unplugged power source and rebooted and it worked! Insane. Thanks for posting.


Return to “Ethernet”