[solved] Remote desktop mint to win7 trough RDP

Connection sharing, Firewall, Samba..etc
Forum rules
Before you post please read how to get help
Post Reply
User avatar
SpongeBob
Level 1
Level 1
Posts: 16
Joined: Sun Sep 10, 2017 3:40 am

[solved] Remote desktop mint to win7 trough RDP

Post by SpongeBob » Sun Sep 10, 2017 3:51 am

Hello people,

I'm trying Mint trough a live USB Stick (I'm planning to quit Windows since the release of the Win10)

I would like to remotely control few of my windows computers trough their RDP.

I read this topic: viewtopic.php?f=157&t=248165 and few other articles about remotely control win computer.

So the best for the moment seem to be : xrdp & remmina

Remmina seem support a lot of protocols ! good

But how install it on mint-18.2-xfce-32bit ? btw it is possible to "install" it on a live session or first I need to install Mint on the SSD/HDD ?

Thank you
Last edited by SpongeBob on Sun Sep 10, 2017 11:59 pm, edited 1 time in total.

User avatar
catweazel
Level 17
Level 17
Posts: 7107
Joined: Fri Oct 12, 2012 9:44 pm
Location: Australian Antarctic Territory

Re: Remote desktop mint to win7 trough RDP

Post by catweazel » Sun Sep 10, 2017 4:01 am

Code: Select all

sudo apt-add-repository ppa:remmina-ppa-team/remmina-next
sudo apt-get update && apt-get install remmina remmina-plugin-rdp libfreerdp-plugins-standard
You can install it in the live environment but it won't stay installed if you didn't use persistence when you created the live USB.
¡uʍop ǝpısdn sı buıɥʇʎɹǝʌǝ os ɐıןɐɹʇsnɐ ɯoɹɟ ɯ,ı

User avatar
SpongeBob
Level 1
Level 1
Posts: 16
Joined: Sun Sep 10, 2017 3:40 am

Re: Remote desktop mint to win7 trough RDP

Post by SpongeBob » Sun Sep 10, 2017 4:05 am

Thank you @catweazel !

I try that right away and let you know of the success of this.

User avatar
SpongeBob
Level 1
Level 1
Posts: 16
Joined: Sun Sep 10, 2017 3:40 am

Re: Remote desktop mint to win7 trough RDP

Post by SpongeBob » Sun Sep 10, 2017 4:22 am

Humm seem not working,

I've got this at the end of the two command:

http://i.imgur.com/LmABemR.png

and I don't find remmina in the start menu...

User avatar
catweazel
Level 17
Level 17
Posts: 7107
Joined: Fri Oct 12, 2012 9:44 pm
Location: Australian Antarctic Territory

Re: Remote desktop mint to win7 trough RDP

Post by catweazel » Sun Sep 10, 2017 4:31 am

Do you have a package manager or Mint software installer open on the desktop? If so, close it. Next, go into Software Sources, and under the Additional repositories tab, deselect the CD-ROM then update the cache and quit.
¡uʍop ǝpısdn sı buıɥʇʎɹǝʌǝ os ɐıןɐɹʇsnɐ ɯoɹɟ ɯ,ı

User avatar
SpongeBob
Level 1
Level 1
Posts: 16
Joined: Sun Sep 10, 2017 3:40 am

Re: Remote desktop mint to win7 trough RDP

Post by SpongeBob » Sun Sep 10, 2017 4:53 am

catweazel wrote:Do you have a package manager or Mint software installer open on the desktop?
nothing was openned.

catweazel wrote:go into Software Sources, and under the Additional repositories tab, deselect the CD-ROM then update the cache and quit.
So I reboot the machine (live session) I deselct the CD-Rom source & upaded cache and re try your two command. but still not working... ->

Image

User avatar
karlchen
Level 19
Level 19
Posts: 9204
Joined: Sat Dec 31, 2011 7:21 am
Location: Germany

Re: Remote desktop mint to win7 trough RDP

Post by karlchen » Sun Sep 10, 2017 6:53 am

The commandline should have read:

Code: Select all

sudo apt-get update && sudo apt-get install remmina remmina-plugin-rdp libfreerdp-plugins-standard
Note: There has got to be a "sudo" before the second apt-get as well. Try it this way, please.
Image
Linux Mint 18.1 64-bit Cinnamon Desktop, Total Commander 9.21a 64-bit
Ubuntu 18.04.1 32-bit Mate Desktop, Total Commander 9.21a 32-bit
Windows? - 1 window in every room

User avatar
catweazel
Level 17
Level 17
Posts: 7107
Joined: Fri Oct 12, 2012 9:44 pm
Location: Australian Antarctic Territory

Re: Remote desktop mint to win7 trough RDP

Post by catweazel » Sun Sep 10, 2017 6:58 am

karlchen wrote:The commandline should have read:

Code: Select all

sudo apt-get update && sudo apt-get install remmina remmina-plugin-rdp libfreerdp-plugins-standard
Note: There has got to be a "sudo" before the second apt-get as well. Try it this way, please.
:oops: Good catch. Thanks.
¡uʍop ǝpısdn sı buıɥʇʎɹǝʌǝ os ɐıןɐɹʇsnɐ ɯoɹɟ ɯ,ı

User avatar
SpongeBob
Level 1
Level 1
Posts: 16
Joined: Sun Sep 10, 2017 3:40 am

Re: Remote desktop mint to win7 trough RDP

Post by SpongeBob » Sun Sep 10, 2017 3:24 pm

karlchen wrote:The commandline should have read:

Code: Select all

sudo apt-get update && sudo apt-get install remmina remmina-plugin-rdp libfreerdp-plugins-standard
Note: There has got to be a "sudo" before the second apt-get as well. Try it this way, please.
Thank you ! I achieve to take to control of few machines in RDP ! Image

Post Reply

Return to “Other networking topics”