(Solved) Regaining WiFi results in no OpenVPN

Connection sharing, Firewall, Samba..etc
Forum rules
Before you post please read how to get help
Post Reply
Pippin
Level 3
Level 3
Posts: 115
Joined: Wed Dec 13, 2017 11:14 am

(Solved) Regaining WiFi results in no OpenVPN

Post by Pippin » Tue Dec 19, 2017 5:04 pm

If someone has a better title please write so.

Problem:
Connected to WiFi
OpenVPN as a client works
Routes:

Code: Select all

Destination     Gateway         Genmask         Flags Metric Ref    Use Iface
0.0.0.0             192.168.168.1   128.0.0.0           UG     0      0        0 tun0
0.0.0.0             192.168.168.1   0.0.0.0               UG     0      0        0 tun0
0.0.0.0             192.168.43.1     0.0.0.0               UG     600    0        0 wlp2s0
SE.RV.ER.IP   192.168.43.1     255.255.255.255 UGH   0      0        0 wlp2s0
128.0.0.0          192.168.168.1   128.0.0.0            UG     0      0        0 tun0
169.254.0.0       0.0.0.0              255.255.0.0        U      1000   0        0 wlp2s0
192.168.2.0       192.168.168.1   255.255.255.0     UG    0      0        0 tun0
192.168.25.0     192.168.168.1   255.255.255.0     UG    0      0        0 tun0
192.168.43.0     0.0.0.0              255.255.255.0     U      600    0        0 wlp2s0
192.168.51.0     192.168.168.1   255.255.255.0     UG    0      0        0 tun0
WiFi goes down
Routes on wlp2s0 get deleted:

Code: Select all

Destination     Gateway         Genmask         Flags Metric Ref    Use Iface
0.0.0.0            192.168.168.1    128.0.0.0         UG    0      0        0 tun0
0.0.0.0            192.168.168.1    0.0.0.0             UG    0      0        0 tun0
128.0.0.0         192.168.168.1   128.0.0.0          UG    0      0        0 tun0
192.168.2.0      192.168.168.1   255.255.255.0   UG    0      0        0 tun0
192.168.25.0    192.168.168.1   255.255.255.0   UG    0      0        0 tun0
192.168.51.0    192.168.168.1   255.255.255.0   UG    0      0        0 tun0
192.168.168.0   0.0.0.0             255.255.255.0   U       0      0        0 tun0
192.168.178.0   192.168.168.1   255.255.255.0   UG    0      0        0 tun0
WiFi comes back
Routes being added again except the one to the OpenVPN server:

Code: Select all

Destination     Gateway         Genmask         Flags Metric Ref    Use Iface
0.0.0.0           192.168.168.1   128.0.0.0          UG    0      0        0 tun0
0.0.0.0           192.168.168.1    0.0.0.0            UG     0      0        0 tun0
0.0.0.0           192.168.43.1     0.0.0.0              UG    600    0        0 wlp2s0
128.0.0.0        192.168.168.1   128.0.0.0          UG    0      0        0 tun0
169.254.0.0     0.0.0.0             255.255.0.0       U      1000   0        0 wlp2s0
192.168.2.0     192.168.168.1   255.255.255.0   UG     0      0        0 tun0
192.168.25.0    192.168.168.1   255.255.255.0   UG    0      0        0 tun0
192.168.43.0    0.0.0.0             255.255.255.0   U      600    0        0 wlp2s0
192.168.51.0    192.168.168.1   255.255.255.0   UG    0      0        0 tun0
192.168.168.0   0.0.0.0             255.255.255.0   U       0      0        0 tun0
192.168.178.0   192.168.168.1   255.255.255.0   UG    0      0        0 tun0
This route is set by the still running OpenVPN client which is unaware of the IF going down.
A solution could be to restart OpenVPN as soon IF comes back?

Someone knows how to solve this in a proper way?

Thanks.
Last edited by Pippin on Wed Dec 20, 2017 6:52 pm, edited 1 time in total.
"One good thing about music, when it hits you feel no pain.”
B.M.

Pippin
Level 3
Level 3
Posts: 115
Joined: Wed Dec 13, 2017 11:14 am

Re: Regaining WiFi results in no OpenVPN

Post by Pippin » Wed Dec 20, 2017 6:52 pm

The problem turned out to be --persist-tun in the client config.
After removing that it works fine.
"One good thing about music, when it hits you feel no pain.”
B.M.

Post Reply

Return to “Other networking topics”