LM 18.1 Cinnamon 64bit - Freezes when rebooting from login screen

Questions about other topics - please check if your question fits better in another category before posting here
Forum rules
Before you post please read how to get help
Post Reply
grungy_me
Level 3
Level 3
Posts: 131
Joined: Mon Sep 30, 2013 3:54 pm

LM 18.1 Cinnamon 64bit - Freezes when rebooting from login screen

Post by grungy_me » Thu Feb 02, 2017 11:48 pm

I have a strange issue that has been going on since several LinuxMint versions back and is now more consistent than ever in LinuxMint 18.1 Cinnamon 64bit. If I need to reboot or shutdown from the login screen, the monitor will go completely black and only show the mouse cursor, and it freezes there requiring a hard reset or forced shutdown by holding the power button. Any way to fix this?

inxi -Fxz terminal output:

Code: Select all

System:    Host: TWO Kernel: 4.4.0-53-generic x86_64 (64 bit gcc: 5.4.0)
           Desktop: Cinnamon 3.2.7 (Gtk 3.18.9-1ubuntu3.1)
           Distro: Linux Mint 18.1 Serena
Machine:   Mobo: Gigabyte model: GA-890FXA-UD5
           Bios: Award v: F6 date: 11/24/2010
CPU:       Hexa core AMD Phenom II X6 1055T (-MCP-) cache: 3072 KB
           flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4a svm) bmips: 33751
           clock speeds: max: 2800 MHz 1: 800 MHz 2: 800 MHz 3: 1500 MHz
           4: 800 MHz 5: 800 MHz 6: 800 MHz
Graphics:  Card: NVIDIA GM107 [GeForce GTX 750] bus-ID: 01:00.0
           Display Server: X.Org 1.18.4 drivers: nvidia (unloaded: fbdev,vesa,nouveau)
           Resolution: 1920x1200@59.95hz
           GLX Renderer: GeForce GTX 750/PCIe/SSE2
           GLX Version: 4.5.0 NVIDIA 367.57 Direct Rendering: Yes
Audio:     Card-1 NVIDIA Device 0fbc driver: snd_hda_intel bus-ID: 01:00.1
           Card-2 C-Media CMI8738/CMI8768 PCI Audio
           driver: snd_cmipci port: 9e00 bus-ID: 06:06.0
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.4.0-53-generic
Network:   Card: Intel 82574L Gigabit Network Connection
           driver: e1000e v: 3.2.6-k port: cf00 bus-ID: 04:00.0
           IF: enp4s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: <filter>
Drives:    HDD Total Size: 2000.4GB (5.8% used)
           ID-1: /dev/sda model: WDC_WD2002FAEX size: 2000.4GB temp: 38C
Partition: ID-1: / size: 805G used: 93G (13%) fs: ext4 dev: /dev/sda7
           ID-2: swap-1 size: 17.18GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/sda8
RAID:      No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors:   System Temperatures: cpu: 20.6C mobo: N/A gpu: 0.0:30C
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info:      Processes: 214 Uptime: 46 min Memory: 1313.3/16045.4MB
           Init: systemd runlevel: 5 Gcc sys: 5.4.0
           Client: Shell (bash 4.3.461) inxi: 2.2.35 

Post Reply

Return to “Other topics”