*ERROR* CPU pipe A FIFO underrun

Questions about other topics - please check if your question fits better in another category before posting here
Forum rules
Before you post please read how to get help
Post Reply
Thinkmint
Level 1
Level 1
Posts: 6
Joined: Sat Jun 16, 2018 7:09 pm

*ERROR* CPU pipe A FIFO underrun

Post by Thinkmint » Wed Jun 20, 2018 1:01 am

Hey,

I've been using mint 18.3 for a few days now sometimes it slows down and lags then when I reboot things are normal until it happens again. I noticed these two errors. Can't really find much on google about them. I'll appreciate any help thank you

Distro: Linux Mint 18.3 Sylvia
Kernel: 4.10.0-38-generic x86_64
Desktop: KDE Plasma 5.8.9
CPU: Intel P8600
RAM: 4GB


[ 6.273267] EXT4-fs (sda1): re-mounted. Opts: errors=remount-ro
[ 2253.331395] [drm:intel_cpu_fifo_underrun_irq_handler [i915]] *ERROR* CPU pipe A FIFO underrun

User avatar
thx-1138
Level 6
Level 6
Posts: 1272
Joined: Fri Mar 10, 2017 12:15 pm
Location: Athens, Greece

Re: *ERROR* CPU pipe A FIFO underrun

Post by thx-1138 » Wed Jun 20, 2018 1:12 am

...the first one isn't something to worry about.
The 2nd one is a indeed a bug, which seems to happen in some of the newer kernels occasionally.
Try updating the kernel to 4.13, 4.10 isn't supported anymore / receiving bugfixes...
What's your complete inxi -Fxz?

Thinkmint
Level 1
Level 1
Posts: 6
Joined: Sat Jun 16, 2018 7:09 pm

Re: *ERROR* CPU pipe A FIFO underrun

Post by Thinkmint » Wed Jun 20, 2018 3:26 am

thx-1138 wrote:
Wed Jun 20, 2018 1:12 am
...the first one isn't something to worry about.
The 2nd one is a indeed a bug, which seems to happen in some of the newer kernels occasionally.
Try updating the kernel to 4.13, 4.10 isn't supported anymore / receiving bugfixes...
What's your complete inxi -Fxz?
Which 4.13 kernel do you recommend I use? I'm using 4.4.0-128-generic at the moment error gone.

Code: Select all

System:    Host: thinkpad Kernel: 4.4.0-128-generic x86_64 (64 bit gcc: 5.4.0)
           Desktop: KDE Plasma 5.8.9 (Qt 5.6.1) Distro: Linux Mint 18.3 Sylvia
Machine:   System: LENOVO (portable) product: 74591P0 v: ThinkPad X200
           Mobo: LENOVO model: 74591P0 v: ThinkPad X200 Bios: coreboot v: CBET4000 3774c98 date: 09/07/2016
CPU:       Dual core Intel Core2 Duo P8600 (-MCP-) cache: 3072 KB
           flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 ssse3 vmx) bmips: 9600
           clock speeds: max: 2401 MHz 1: 2401 MHz 2: 2401 MHz
Graphics:  Card: Intel Mobile 4 Series Integrated Graphics Controller bus-ID: 00:02.0
           Display Server: X.org 1.18.4 drivers: intel (unloaded: fbdev,vesa)
           tty size: 157x45 Advanced Data: N/A for root
Audio:     Card Intel 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:1b.0
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.4.0-128-generic
Network:   Card-1: Intel 82567LM Gigabit Network Connection driver: e1000e v: 3.2.6-k port: 3000 bus-ID: 00:19.0
           IF: enp0s25 state: down mac: <filter>
           Card-2: Qualcomm Atheros AR9285 Wireless Network Adapter (PCI-Express) driver: ath9k bus-ID: 02:00.0
           IF: wlp2s0 state: up mac: <filter>
Drives:    HDD Total Size: 120.0GB (22.0% used) ID-1: /dev/sda model: WDC_WDS120G2G0A size: 120.0GB temp: 38C
Partition: ID-1: / size: 107G used: 22G (21%) fs: ext4 dev: /dev/sda1
           ID-2: swap-1 size: 4.02GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/sda5
RAID:      No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors:   System Temperatures: cpu: 47.0C mobo: 45.0C
           Fan Speeds (in rpm): cpu: 2390
Info:      Processes: 178 Uptime: 2:11 Memory: 1605.0/3694.2MB Init: systemd runlevel: 5 Gcc sys: 5.4.0
           Client: Shell (bash 4.3.481) inxi: 2.2.35

User avatar
thx-1138
Level 6
Level 6
Posts: 1272
Joined: Fri Mar 10, 2017 12:15 pm
Location: Athens, Greece

Re: *ERROR* CPU pipe A FIFO underrun

Post by thx-1138 » Wed Jun 20, 2018 3:39 am

...since you've fixed it, then don't bother further :wink:

I had noticed this error in my logs with 4.10 & 4.11 (and the screen lag following such).
Digging in Launchpad bug reports, i had decided to go with 4.13, and that fixed it for me.
Didn't had that with either earlier 4.4 or 4.8, ie. something must have got broken afterwards...
4.4 is long-time support, so if all works fine for you with it, i'd say stay with it...

Thinkmint
Level 1
Level 1
Posts: 6
Joined: Sat Jun 16, 2018 7:09 pm

Re: *ERROR* CPU pipe A FIFO underrun

Post by Thinkmint » Wed Jun 20, 2018 4:24 am

thx-1138 wrote:
Wed Jun 20, 2018 3:39 am
...since you've fixed it, then don't bother further :wink:

I had noticed this error in my logs with 4.10 & 4.11 (and the screen lag following such).
Digging in Launchpad bug reports, i had decided to go with 4.13, and that fixed it for me.
Didn't had that with either earlier 4.4 or 4.8, ie. something must have got broken afterwards...
4.4 is long-time support, so if all works fine for you with it, i'd say stay with it...
Yeah that's why I went with 4.4 for LTS everything seems to be good so far thank you :D

Post Reply

Return to “Other topics”