Refuses to install

Archived topics about LMDE 1
Forum rules
ddalley
Level 4
Level 4
Posts: 295
Joined: Sun Mar 15, 2009 4:25 am
Location: Toronto, Canada

Refuses to install

Postby ddalley » Wed Mar 05, 2014 3:56 am

I am trying to install using a download from a torrent, so it is complete and checksums properly. However, it always stops when it gets to "Setting hostname". I have retried installing numerous times and I have tried to USB mem-sticks as the install medium.

I don't see any other complaints of this happening, so what are my options?

User avatar
austin.texas
Level 17
Level 17
Posts: 7785
Joined: Tue Nov 17, 2009 3:57 pm
Location: at /home

Re: Refuses to install

Postby austin.texas » Wed Mar 05, 2014 11:16 am

More info, please
What flavor of Mint?
Dual-installation?
UEFI?
What kind of computer?
Mint 17.3 Cinnamon (64 bit), Quad core AMD A8-3870 with Radeon HD Graphics 6550D, 8GB DDR3, Ralink RT2561/RT61 802.11g PCI
Microsoft-free environment since 1996

Linux Linx 2016

ddalley
Level 4
Level 4
Posts: 295
Joined: Sun Mar 15, 2009 4:25 am
Location: Toronto, Canada

Re: Refuses to install

Postby ddalley » Wed Mar 05, 2014 5:10 pm

Not really a dual-install, but an install to a USB mem-stick that had LM on it before, so I am pretty sure the sticks should work. I have tried two, so far.

LMDE MATE 32-bit, but the 64-bit Cinnamon version hasn't been successful, either.

UEFI? I don't think so. This desktop computer is a few years old.

Monsta
Level 9
Level 9
Posts: 2923
Joined: Fri Aug 19, 2011 3:46 am

Re: Refuses to install

Postby Monsta » Thu Mar 06, 2014 5:27 am

ddalley wrote:However, it always stops when it gets to "Setting hostname".

Is that during the Live DVD boot or during the installation? If it's the installer's message, please run it from the terminal:

Code: Select all

gksu live-installer
and post the output from the terminal here.

ddalley
Level 4
Level 4
Posts: 295
Joined: Sun Mar 15, 2009 4:25 am
Location: Toronto, Canada

Re: Refuses to install

Postby ddalley » Thu Mar 06, 2014 4:26 pm

It worked up to the same point, then stopped, so I closed the installer.

gksu live-installer
glibtop: Non-standard uts for running kernel:
release 3.11-2-486=3.11.0 gives version code 199424

No translation found, switching back to English
Color: #ff0001
Image: /usr/share/live-installer/timezone/timezone_-6.0.png
Color: #ff2a2a
Image: /usr/share/live-installer/timezone/timezone_-5.0.png
Failed to mount /dev/sdb3
## INSTALLATION
Template path: /usr/share/live-installer/slideshow/template.html
Content path does not exist: /usr/share/live-installer/slideshow/office.html
--> Installation started
EXECUTING: 'mkfs.ext4 /dev/sdb1'
--> Mounting partitions
------ Mounting /lib/live/mount/medium/live/filesystem.squashfs on /source/
EXECUTING: 'mount -o loop -t squashfs /lib/live/mount/medium/live/filesystem.squashfs /source/'
------ Mounting partition /dev/sdb1 on /target/
EXECUTING: 'mount -t ext4 /dev/sdb1 /target'
------ Mounting /dev/sdb3 on /target/home
EXECUTING: 'mount -t ext4 /dev/sdb3 /target/home'
--> Indexing files
--> Copying files
File "/usr/lib/live-installer/installer.py", line 188, in init_install
self.do_copy_file(sourcepath, targetpath)
--> Writing hostname
File "/usr/lib/live-installer/installer.py", line 341, in finish_install
hostnamefh = open("/target/etc/hostname", "w")

Monsta
Level 9
Level 9
Posts: 2923
Joined: Fri Aug 19, 2011 3:46 am

Re: Refuses to install

Postby Monsta » Sat Mar 08, 2014 3:36 pm

I've tried to look at the installer's code but couldn't figure out why this issue may happen, so in the end I've reported this bug on github. Maybe Clem will figure out what's going on.

ddalley
Level 4
Level 4
Posts: 295
Joined: Sun Mar 15, 2009 4:25 am
Location: Toronto, Canada

Re: Refuses to install

Postby ddalley » Mon Mar 10, 2014 6:08 pm

Monsta wrote:I've tried to look at the installer's code but couldn't figure out why this issue may happen, so in the end I've reported this bug on github. Maybe Clem will figure out what's going on.


Thank you! By the look of the errors, path names seem to be messed up. I install directly to USB devices, so maybe that is affecting things.

I would like to get LMDE going again, some day.

Monsta
Level 9
Level 9
Posts: 2923
Joined: Fri Aug 19, 2011 3:46 am

Re: Refuses to install

Postby Monsta » Tue Mar 11, 2014 4:57 am

There's another similar report. Looks like something goes wrong if the destination drive is a USB flash drive.

ddalley
Level 4
Level 4
Posts: 295
Joined: Sun Mar 15, 2009 4:25 am
Location: Toronto, Canada

Re: Refuses to install

Postby ddalley » Tue Mar 11, 2014 5:30 pm

Right, Different problem, same symptoms. Thanks for looking into this.

However, I don't see a simple fix for it. Not having the right install commands on the disc won't be easy to fix without a re-issue of the system.

Bummer.

anyak
Level 1
Level 1
Posts: 3
Joined: Fri Mar 14, 2014 6:34 am

Re: Refuses to install [SOLVED]

Postby anyak » Sat Mar 15, 2014 1:47 am

It is good news that I am not alone with this problem. My laptop is HP DV7-1165.
I have made 4 source: 2 USB-memsticks and 2 DVD with LMDE both x32 Cinnamon and Mate.
In all cases, the Live mode works fine. But installing on a clean and only hard drive hangs always in the same place "Install hostname".
I have tried all versions with different languages and hostnames.
I tried installing last Debian testing. There is something in common. Graphical installer for Debian hangs too. But pseudo-graphical installer for Debian works properly.
But my goal is not Debian, namely LMDE. May be someone has found a solution to this problem of graphical installer for LMDE
Last edited by anyak on Sun Mar 16, 2014 6:24 pm, edited 1 time in total.

Monsta
Level 9
Level 9
Posts: 2923
Joined: Fri Aug 19, 2011 3:46 am

Re: Refuses to install

Postby Monsta » Sat Mar 15, 2014 3:13 am

anyak wrote:But installing on a clean and only hard drive hangs always in the same place "Install hostname".

Looks like you haven't read the previous messages. In that case, I'll repeat the request. Run the installer in the terminal:

Code: Select all

gksu live-installer
and post the output here.
No, it won't solve your problem but it will give us some debug info.

anyak
Level 1
Level 1
Posts: 3
Joined: Fri Mar 14, 2014 6:34 am

Re: Refuses to install

Postby anyak » Sat Mar 15, 2014 11:54 am

Monsta wrote:Looks like you haven't read the previous messages


I carefully read the previous posts and a link that you gave. But!!! You are absolutely right!
Many times I've installed different OS and act almost automatically. It was my mistake. After Your words I carefully controlled the installation process and only then I found that I made the partitioning in GB. I forgot that it is GParted. I switched on the MB and all became OK
Thank You for the help and sorry for unfounded anxiety. I hope my example will save someone else from silly mistakes and unnecessary loss of time.
The problem is completely solved.

Monsta
Level 9
Level 9
Posts: 2923
Joined: Fri Aug 19, 2011 3:46 am

Re: Refuses to install

Postby Monsta » Sun Mar 16, 2014 6:22 am

anyak wrote:After Your words I carefully controlled the installation process and only then I found that I made the partitioning in GB. I forgot that it is GParted. I switched on the MB and all became OK

Wait, what? GB? MB? Switched? What kind of description is that? What have been done to solve the problem? :?

User avatar
austin.texas
Level 17
Level 17
Posts: 7785
Joined: Tue Nov 17, 2009 3:57 pm
Location: at /home

Re: Refuses to install

Postby austin.texas » Sun Mar 16, 2014 1:00 pm

Monsta wrote:Wait, what? GB? MB? Switched?

I think "I made the partitioning in GB" means a switch from GPT partitioning to MBR. Maybe ??
Mint 17.3 Cinnamon (64 bit), Quad core AMD A8-3870 with Radeon HD Graphics 6550D, 8GB DDR3, Ralink RT2561/RT61 802.11g PCI
Microsoft-free environment since 1996

Linux Linx 2016

Zalbor
Level 4
Level 4
Posts: 318
Joined: Tue Apr 19, 2011 11:53 am

Re: Re: Refuses to install

Postby Zalbor » Sun Mar 16, 2014 1:44 pm

austin.texas wrote:
Monsta wrote:Wait, what? GB? MB? Switched?

I think "I made the partitioning in GB" means a switch from GPT partitioning to MBR. Maybe ??

It sounds like they gave partition sizes in GB instead of MB.

anyak
Level 1
Level 1
Posts: 3
Joined: Fri Mar 14, 2014 6:34 am

Re: Refuses to install

Postby anyak » Sun Mar 16, 2014 3:22 pm

Please forgive me for my "Russian English". I can read English, but speak and write for me some problem.
What I had in mind. Nowadays disk volume amounts to hundreds of gigabytes. My drive is 500 GB. For the linux filesystem I chose to 25 gigabytes and all the rest for the /home. Many tools for partitioning disks offer you to select the size immediately in gigabytes. But GParted does it in MiB, so if I want to have a partition 25 gigabytes, I should choose 25600 MiB. Thanks installer LMDE that it did not sent me to the farm for butterfly catch, but simply froze in Nirvana trying to cram all filesystem to 25 MB. :lol:
That's all solution of a problem, and I suppose, not me one.
I wish you all the best of luck.
Last edited by anyak on Sun Mar 16, 2014 6:27 pm, edited 1 time in total.

User avatar
austin.texas
Level 17
Level 17
Posts: 7785
Joined: Tue Nov 17, 2009 3:57 pm
Location: at /home

Re: Refuses to install

Postby austin.texas » Sun Mar 16, 2014 6:12 pm

Good job!
Please go to your first post, click EDIT, and add [SOLVED] to the title.
Mint 17.3 Cinnamon (64 bit), Quad core AMD A8-3870 with Radeon HD Graphics 6550D, 8GB DDR3, Ralink RT2561/RT61 802.11g PCI
Microsoft-free environment since 1996

Linux Linx 2016

Monsta
Level 9
Level 9
Posts: 2923
Joined: Fri Aug 19, 2011 3:46 am

Re: Refuses to install

Postby Monsta » Mon Mar 17, 2014 2:00 pm

Aha. Looks like the installer doesn't correctly process the errors during the copying of the files to the target filesystem. It catches some exception but doesn't stop there. Instead it proceeds to the next phase and tries to continue the setup on the target filesystem, and this time it just hangs there.


Return to “Archive”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest