nvidia 173xx drivers can't be found!

Archived topics about LMDE 1
Forum rules
Dervman2
Level 1
Level 1
Posts: 6
Joined: Sat Aug 13, 2011 5:53 pm

nvidia 173xx drivers can't be found!

Postby Dervman2 » Sun Aug 21, 2011 2:16 pm

Hi all,

I have a Nvidia Quadro NVS 280 graphics card installed in my PC which I've recently installled LMDE (RC) on.

In order to get compiz working I want to install the Nvidia 173 legacy driver.

I'm following a guide in this thread http://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?f=141&t=62953

But no matter why I try apt-get or synaptic package manager cannot find any of the Nvidia legacy packages.

So far I've installed these
nvidia-kernel-common
nvidia-vdpau-driver
nvidia-settings
nvidia-xconfig

But these fail
nvidia-kernel-legacy-173xx-source
nvidia-kernel-legacy-173xx-dkms
nvidia-glx-legacy-173xx

Code: Select all

sg steve # apt-get install nvidia-kernel-legacy-173xx-source nvidia-kernel-legacy-173xx-dkms nvidia-glx-legacy-173xx
Reading package lists... Done
Building dependency tree       
Reading state information... Done
Package nvidia-glx-legacy-173xx is not available, but is referred to by another package.
This may mean that the package is missing, has been obsoleted, or
is only available from another source

E: Unable to locate package nvidia-kernel-legacy-173xx-source
E: Unable to locate package nvidia-kernel-legacy-173xx-dkms
E: Package 'nvidia-glx-legacy-173xx' has no installation candidate
sg steve #


Code: Select all

sg steve # more /etc/apt/sources.list
deb http://packages.linuxmint.com/ debian main upstream import backport
deb-src http://packages.linuxmint.com/ debian main upstream import backport #Added by software-properties
deb http://debian.linuxmint.com/latest testing main contrib non-free
deb http://security.debian.org/ testing/updates main contrib non-free
deb http://www.debian-multimedia.org testing main non-free


It must be something so simple but I can't figure it out :-(

Thanks

User avatar
mads
Level 6
Level 6
Posts: 1301
Joined: Wed Nov 03, 2010 3:44 pm
Contact:

Re: nvidia 173xx drivers can't be found!

Postby mads » Sun Aug 21, 2011 2:53 pm

Hi!

Download the package here. Go to the bottom of the page and select your architecture (amd64 for 64-bit, i386 for 32-bit).
Right click the folder where you have downloaded the package in > Open in Terminal. Now run one of these commands:

If you have 64-bit:

Code: Select all

sudo dpkg -i nvidia-glx-legacy-173xx_173.14.30-3_amd64.deb

If you have 32-bit:

Code: Select all

sudo dpkg -i nvidia-glx-legacy-173xx_173.14.30-3_i386.deb

Now, try to continue what you were doing before and see if it works.

Dervman2
Level 1
Level 1
Posts: 6
Joined: Sat Aug 13, 2011 5:53 pm

Re: nvidia 173xx drivers can't be found!

Postby Dervman2 » Sun Aug 21, 2011 5:28 pm

Thanks for the help mads but I seem to be getter in more and more dependancy hell!

As suggested I manually downloaded the (32bit) dpkg

But that depends on a series of other legacy nvidia packages.

I downloaded the missing packages manually but they depend on a range of others.

Code: Select all

sg graphics-driver # sudo dpkg -i nvidia-glx-legacy-173xx_173.14.30-3_i386.deb
(Reading database ... 138490 files and directories currently installed.)
Preparing to replace nvidia-glx-legacy-173xx 173.14.30-3 (using nvidia-glx-legacy-173xx_173.14.30-3_i386.deb) ...
Unpacking replacement nvidia-glx-legacy-173xx ...
dpkg: dependency problems prevent configuration of nvidia-glx-legacy-173xx:
 nvidia-glx-legacy-173xx depends on libgl1-nvidia-legacy-173xx-glx (= 173.14.30-3); however:
  Package libgl1-nvidia-legacy-173xx-glx is not installed.
 nvidia-glx-legacy-173xx depends on xserver-xorg-video-nvidia-legacy-173xx (= 173.14.30-3); however:
  Package xserver-xorg-video-nvidia-legacy-173xx is not installed.
 nvidia-glx-legacy-173xx depends on nvidia-alternative-legacy-173xx (= 173.14.30-3); however:
  Package nvidia-alternative-legacy-173xx is not installed.
 nvidia-glx-legacy-173xx depends on nvidia-kernel-173.14.30; however:
  Package nvidia-kernel-173.14.30 is not installed.
dpkg: error processing nvidia-glx-legacy-173xx (--install):
 dependency problems - leaving unconfigured
Errors were encountered while processing:
 nvidia-glx-legacy-173xx


I also added the local mirror to my sources.lst hoping the dependencies would be automatically resolved but not such luck

Code: Select all

deb http://ftp.uk.debian.org/debian squeeze main non-free


I don't understand why these aren't being found in the repo's. I've never had problems like this in Linux Mint (Ubuntu).

Any other suggestions?

User avatar
mads
Level 6
Level 6
Posts: 1301
Joined: Wed Nov 03, 2010 3:44 pm
Contact:

Re: nvidia 173xx drivers can't be found!

Postby mads » Sun Aug 21, 2011 5:51 pm

The link I sent in my previous post shows all the packages you need. I did the job, so go ahead and download them all. :)

Other Packages Related to nvidia-glx-legacy-173xx

depends: dpkg (>= 1.15.7.2)
Debian package management system

depends: nvidia-installer-cleanup
Cleanup after driver installation with the nvidia-installer

depends: libgl1-nvidia-legacy-173xx-glx (= 173.14.30-3)
NVIDIA binary OpenGL libraries (173xx legacy version)

depends: nvidia-alternative-legacy-173xx (= 173.14.30-3)
allows the selection of NVIDIA as GLX provider

depends: nvidia-kernel-173.14.30
virtual package provided by nvidia-kernel-legacy-173xx-dkms

depends: nvidia-support
NVIDIA binary graphics driver support files

depends: xserver-xorg-video-nvidia-legacy-173xx (= 173.14.30-3)
NVIDIA binary Xorg driver (173xx legacy version)

suggests: nvidia-kernel-legacy-173xx-dkms (>= 173.14.30)
NVIDIA binary kernel module DKMS source (173xx legacy version)
or
nvidia-kernel-legacy-173xx-source (>= 173.14.30)
NVIDIA binary kernel module source (173xx legacy version)

suggests: nvidia-settings
Tool for configuring the NVIDIA graphics driver

Dervman2
Level 1
Level 1
Posts: 6
Joined: Sat Aug 13, 2011 5:53 pm

Re: nvidia 173xx drivers can't be found!

Postby Dervman2 » Sun Aug 21, 2011 6:01 pm

Downloaded all the other missing packages then tried again.

Now getting conflicting package version errors.

Code: Select all

sg graphics-driver # dpkg -i *.deb
(Reading database ... 138539 files and directories currently installed.)
Preparing to replace libgl1-nvidia-legacy-173xx-glx 173.14.30-3 (using libgl1-nvidia-legacy-173xx-glx_173.14.30-3_i386.deb) ...
Unpacking replacement libgl1-nvidia-legacy-173xx-glx ...
Preparing to replace nvidia-alternative-legacy-173xx 173.14.30-3 (using nvidia-alternative-legacy-173xx_173.14.30-3_i386.deb) ...
Unpacking replacement nvidia-alternative-legacy-173xx ...
Preparing to replace nvidia-glx-legacy-173xx 173.14.30-3 (using nvidia-glx-legacy-173xx_173.14.30-3_i386.deb) ...
Unpacking replacement nvidia-glx-legacy-173xx ...
dpkg: regarding nvidia-kernel-legacy-173xx-dkms_173.14.30-3_i386.deb containing nvidia-kernel-legacy-173xx-dkms:
 nvidia-kernel-legacy-173xx-dkms conflicts with nvidia-kernel-dkms
  nvidia-kernel-dkms (version 275.09.07-5) is present and installed.
  nvidia-kernel-dkms provides nvidia-kernel-dkms and is present and installed.
dpkg: error processing nvidia-kernel-legacy-173xx-dkms_173.14.30-3_i386.deb (--install):
 conflicting packages - not installing nvidia-kernel-legacy-173xx-dkms
Preparing to replace nvidia-kernel-legacy-173xx-source 173.14.30-3 (using nvidia-kernel-legacy-173xx-source_173.14.30-3_i386.deb) ...
Unpacking replacement nvidia-kernel-legacy-173xx-source ...
Preparing to replace xserver-xorg-video-nvidia-legacy-173xx 173.14.30-3 (using xserver-xorg-video-nvidia-legacy-173xx_173.14.30-3_i386.deb) ...
Unpacking replacement xserver-xorg-video-nvidia-legacy-173xx ...
dpkg: dependency problems prevent configuration of nvidia-alternative-legacy-173xx:
 nvidia-alternative-legacy-173xx depends on glx-alternative-nvidia (>= 0.1.90); however:
  Version of glx-alternative-nvidia on system is 0.1.4.
dpkg: error processing nvidia-alternative-legacy-173xx (--install):
 dependency problems - leaving unconfigured
dpkg: dependency problems prevent configuration of nvidia-glx-legacy-173xx:
 nvidia-glx-legacy-173xx depends on nvidia-alternative-legacy-173xx (= 173.14.30-3); however:
  Package nvidia-alternative-legacy-173xx is not configured yet.
 nvidia-glx-legacy-173xx depends on nvidia-kernel-173.14.30; however:
  Package nvidia-kernel-173.14.30 is not installed.
dpkg: error processing nvidia-glx-legacy-173xx (--install):
 dependency problems - leaving unconfigured
dpkg: dependency problems prevent configuration of nvidia-kernel-legacy-173xx-source:
 nvidia-kernel-legacy-173xx-source depends on debhelper (>= 8); however:
  Package debhelper is not installed.
 nvidia-kernel-legacy-173xx-source depends on quilt (>= 0.46-7~); however:
  Package quilt is not installed.
dpkg: error processing nvidia-kernel-legacy-173xx-source (--install):
 dependency problems - leaving unconfigured
dpkg: dependency problems prevent configuration of xserver-xorg-video-nvidia-legacy-173xx:
 xserver-xorg-video-nvidia-legacy-173xx depends on nvidia-alternative-legacy-173xx (= 173.14.30-3); however:
  Package nvidia-alternative-legacy-173xx is not configured yet.
dpkg: error processing xserver-xorg-video-nvidia-legacy-173xx (--install):
 dependency problems - leaving unconfigured
dpkg: dependency problems prevent configuration of libgl1-nvidia-legacy-173xx-glx:
 libgl1-nvidia-legacy-173xx-glx depends on nvidia-alternative-legacy-173xx; however:
  Package nvidia-alternative-legacy-173xx is not configured yet.
dpkg: error processing libgl1-nvidia-legacy-173xx-glx (--install):
 dependency problems - leaving unconfigured
Errors were encountered while processing:
 nvidia-kernel-legacy-173xx-dkms_173.14.30-3_i386.deb
 nvidia-alternative-legacy-173xx
 nvidia-glx-legacy-173xx
 nvidia-kernel-legacy-173xx-source
 xserver-xorg-video-nvidia-legacy-173xx
 libgl1-nvidia-legacy-173xx-glx
sg graphics-driver #

User avatar
mads
Level 6
Level 6
Posts: 1301
Joined: Wed Nov 03, 2010 3:44 pm
Contact:

Re: nvidia 173xx drivers can't be found!

Postby mads » Sun Aug 21, 2011 6:24 pm

Ok, we are getting close.
Package debhelper is not installed.
Package quilt is not installed.
1) Install these two packages:

Code: Select all

sudo apt-get install debhelper quilt


nvidia-alternative-legacy-173xx depends on glx-alternative-nvidia (>= 0.1.90); however: Version of glx-alternative-nvidia on system is 0.1.4.
2) Download this package: glx-alternative-nvidia (0.1.91)

3) Run 'dpkg -i *.deb' once more

@ Edit:

Suggests: nvidia-kernel-legacy-173xx-dkms (>= 173.14.30)
NVIDIA binary kernel module DKMS source (173xx legacy version)
or
nvidia-kernel-legacy-173xx-source (>= 173.14.30)
NVIDIA binary kernel module source (173xx legacy version)

Don't install the first one. The second one is enough.

standards
Level 1
Level 1
Posts: 4
Joined: Sun Aug 21, 2011 4:33 pm

Re: nvidia 173xx drivers can't be found!

Postby standards » Sun Aug 21, 2011 6:55 pm

mads had the right idea in the first reply but you have to add the 'contrib' to that weezy repo

add this: http://ftp.de.debian.org/debian wheezy main non-free contrib

then

sudo apt-get install nvidia-kernel-legacy-173xx-dkms nvidia-glx-legacy-173xx build-essential nvidia-settings nvidia-xconfig

then

sudo nvidia-xconfig

i can't tell you how many hours i have spent over the last year or so dealing with problems relating to the nivida legacy drivers. i wish at least one dev had an old card so they'd start catching these things sooner!

Dervman2
Level 1
Level 1
Posts: 6
Joined: Sat Aug 13, 2011 5:53 pm

Re: nvidia 173xx drivers can't be found!

Postby Dervman2 » Tue Aug 23, 2011 6:24 am

I re-installed as the system was in a pickle with all the fiddling!

Added the wheezy line to sources.list and included the wheezy line.

This enabled me to install all the relevant legacy 173 drivers :-)

However I'm still getting the flashing cursor in the top left and my Xorg.log tells me I'm running the 280 driver.

Any thoughts.

Code: Select all

[    20.557] (II) NVIDIA dlloader X Driver  280.13  Wed Jul 27 16:57:12 PDT 2011
[    20.577] (II) NVIDIA Unified Driver for all Supported NVIDIA GPUs
[    20.578] (++) using VT number 7

[    20.588] (II) Loading sub module "fb"
[    20.588] (II) LoadModule: "fb"
[    20.588] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libfb.so
[    20.631] (II) Module fb: vendor="X.Org Foundation"
[    20.631]    compiled for 1.10.2.902, module version = 1.0.0
[    20.631]    ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[    20.631] (II) Loading sub module "wfb"
[    20.631] (II) LoadModule: "wfb"
[    20.632] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libwfb.so
[    20.639] (II) Module wfb: vendor="X.Org Foundation"
[    20.639]    compiled for 1.10.2.902, module version = 1.0.0
[    20.639]    ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[    20.639] (II) Loading sub module "ramdac"
[    20.639] (II) LoadModule: "ramdac"
[    20.639] (II) Module "ramdac" already built-in
[    20.672] (WW) NVIDIA(0): The NVIDIA Quadro NVS 55/280 PCI GPU installed in this system
[    20.672] (WW) NVIDIA(0):     is supported through the NVIDIA 173.14.xx Legacy drivers.
[    20.672] (WW) NVIDIA(0):     Please visit http://www.nvidia.com/object/unix.html for
[    20.672] (WW) NVIDIA(0):     more information.  The 280.13 NVIDIA driver will ignore
[    20.672] (WW) NVIDIA(0):     this GPU.  Continuing probe...
[    20.672] (EE) No devices detected.
[    20.672]
Fatal server error:
[    20.672] no screens found
[    20.672]
Please consult the The X.Org Foundation support
         at http://wiki.x.org
 for help.
[    20.672] Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
[    20.672]

User avatar
mads
Level 6
Level 6
Posts: 1301
Joined: Wed Nov 03, 2010 3:44 pm
Contact:

Re: nvidia 173xx drivers can't be found!

Postby mads » Tue Aug 23, 2011 6:29 am

standards wrote:...then
sudo nvidia-xconfig

Did you do this? And a reboot.

Dervman2
Level 1
Level 1
Posts: 6
Joined: Sat Aug 13, 2011 5:53 pm

Re: nvidia 173xx drivers can't be found!

Postby Dervman2 » Tue Aug 23, 2011 6:36 am

Yes ran nvidia-xconfig which created the /etc/X11/xorg.conf

Then rebooted.

User avatar
mads
Level 6
Level 6
Posts: 1301
Joined: Wed Nov 03, 2010 3:44 pm
Contact:

Re: nvidia 173xx drivers can't be found!

Postby mads » Tue Aug 23, 2011 1:00 pm

Isn't Xorg.log just saying that it is made by "nvidia-xconfig" version 280?
dpkg --list | grep nvidia-xconfig

Dervman2
Level 1
Level 1
Posts: 6
Joined: Sat Aug 13, 2011 5:53 pm

Re: nvidia 173xx drivers can't be found!

Postby Dervman2 » Tue Aug 23, 2011 2:24 pm

I thought it was saying 'The 280 driver is installed but your card requires the 173 driver'

Hence the

Code: Select all

[    20.364] (EE) No devices detected.
[    20.364]
Fatal server error:
[    20.364] no screens found
[    20.364]


Anyhow here's the nvidia-xconfig package information.

Code: Select all

sg steve # dpkg --list | grep nvidia-xconfig
ii  nvidia-xconfig                                280.13-1                          X configuration tool for non-free NVIDIA drivers
sg steve # aptitude search nvidia-xconfig
i   nvidia-xconfig                                                         - X configuration tool for non-free NVIDIA drivers                                 

User avatar
grimmer
Level 1
Level 1
Posts: 3
Joined: Mon May 07, 2012 7:36 am

Re: nvidia 173xx drivers can't be found!

Postby grimmer » Mon May 07, 2012 8:09 am

standards wrote:mads had the right idea in the first reply but you have to add the 'contrib' to that weezy repo

add this: http://ftp.de.debian.org/debian wheezy main non-free contrib

then

sudo apt-get install nvidia-kernel-legacy-173xx-dkms nvidia-glx-legacy-173xx build-essential nvidia-settings nvidia-xconfig

then

sudo nvidia-xconfig

i can't tell you how many hours i have spent over the last year or so dealing with problems relating to the nivida legacy drivers. i wish at least one dev had an old card so they'd start catching these things sooner!


Is it necessary to do a:

Code: Select all

sudo apt-get remove xserver-xorg-video-nouveau


Before running:

Code: Select all

sudo nvidia-xconfig


I'm wondering because I installed LMDE 201204 yesterday on a machine. But the graphics performance (the card is a GeForce FX5200) is painfully slow with the nouveau driver.
Right now I can only ssh to that computer for the time being, that's why I'm asking instead of testing it myself.


Return to “Archive”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests