What does archive mean in the properties menu?

Archived topics about LMDE 1
Forum rules
deeya
Level 1
Level 1
Posts: 1
Joined: Sat Apr 24, 2010 1:42 am

What does archive mean in the properties menu?

Postby deeya » Mon May 03, 2010 3:40 am

What does archive mean in the properties menu? If you right click on a movie or file and go to properties, there is the read only, hidden and archive button at the bottom. I know what the others mean, but what does archive mean?
__________________________
keyword research ~ keyword tool ~ keyword tracking ~ affiliate elite
Last edited by deeya on Mon May 10, 2010 3:22 am, edited 1 time in total.

User avatar
DrHu
Level 17
Level 17
Posts: 7561
Joined: Wed Jun 17, 2009 8:20 pm

Re: What does archive mean in the properties menu?

Postby DrHu » Mon May 03, 2010 12:32 pm

That is a good question; and not quite sure
--other than it is simply an attribute of that file (a property)

In Linux, there is also the file command, since Linux does not actually need file extensions in order to determine which program can open a file

In terminal, check
    man file
--or search on the Internet for the file command
http://linux.about.com/library/cmd/blcmdln_file.htm
Last edited by DrHu on Mon May 03, 2010 12:42 pm, edited 1 time in total.

Biker
Level 5
Level 5
Posts: 507
Joined: Sat Apr 17, 2010 1:58 am
Location: Where my hat is

Re: What does archive mean in the properties menu?

Postby Biker » Mon May 03, 2010 12:41 pm

The archive bit is used when doing backups (whether they be full, incremental or differential). When you do a backup, the archive bit is changed to "off" when the file is copied. When the file is modified, the archive bit should turn back "on", letting your backup software know that this file has been modified. This is useful when doing differential or incremental backups.
Linux User #384279

User avatar
DrHu
Level 17
Level 17
Posts: 7561
Joined: Wed Jun 17, 2009 8:20 pm

Re: What does archive mean in the properties menu?

Postby DrHu » Mon May 03, 2010 12:59 pm

Not that sure that this archive attribute of the file system in Linux is that simple, used for backups and cleared or not, it is in windows, since they use an archive bit
http://www.netadmintools.com/art399.html
    The ext2 filesystem on GNU/Linux does not have an archive bit, but it does have three different time stamps (creation, modification, and access) that can be used to work around this. The problem, though, is you need an extra process to make decisions on this. Samba works around this by tweaking the owner bits on ext2.
http://www.adsm.org/lists/html/Networke ... 00231.html
    Linux/Unix does not have an archive bit, so a Linux client cannot reset it. On Unix clients the backups is performed based on comparing the date of the last successful back at the relevant level and the 'last modified date' in the files inode (also see my letter about the Linux bug with the open (O_CREATE) system call which does not modify mtime, just ctime).

Maybe the reason it is there is due to Samba (CIFS) being included in the default installation of Ubuntu, Mint

Biker
Level 5
Level 5
Posts: 507
Joined: Sat Apr 17, 2010 1:58 am
Location: Where my hat is

Re: What does archive mean in the properties menu?

Postby Biker » Mon May 03, 2010 1:04 pm

Could be. I tend to do full backups of my data, so worrying about the old "archive bit" normally isn't a worry to me. I usually just tar the data directories and write them to a DVD.
Linux User #384279


Return to “Archive”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests