Root and home partitions not checked in LMDE

Archived topics about LMDE 1
Forum rules
Serendipity
Level 1
Level 1
Posts: 17
Joined: Fri Nov 06, 2009 8:38 pm

Root and home partitions not checked in LMDE

Postby Serendipity » Fri Nov 19, 2010 10:00 am

I have been running LMDE on a daily basis since September, and I have noticed that the system checks only my two data partitions after 30 loads. I have never seen it check the root or home partitions. Today I tried to clone LMDE before the deluge of updates, and Clonezilla confirmed my observation, refusing to clone my root and /home partitions because they have been booted 121 times with being checked. When I use "shutdown -r -F now", the system checks the two data partitions, but not root or home.

So far I haven't seen any problems that could be attributed to corrupted root partition, but with all the updates coming I am getting a little nervous.

Any suggestions?

sgosnell
Level 5
Level 5
Posts: 684
Joined: Fri Sep 10, 2010 9:32 pm
Location: Baja Oklahoma

Re: Root and home partitions not checked in LMDE

Postby sgosnell » Fri Nov 19, 2010 11:20 am

Post /etc/fstab. If you have a zero in the last column of the drive entry, the drive is ignored by fsck. The previous column is for dump, which decides if it should be backed up.

http://www.tuxfiles.org/linuxhelp/fstab.html
Asus eee-pc 900 w/ 32GB SSD.

Serendipity
Level 1
Level 1
Posts: 17
Joined: Fri Nov 06, 2009 8:38 pm

Re: Root and home partitions not checked in LMDE

Postby Serendipity » Fri Nov 19, 2010 12:18 pm

Thanks, sgosnell! That did the trick. I remember now that I had to rewrite fstab when I first loaded LMDE because it was all messed. I should have had 2's in that last column instead of 0's.


Return to “Archive”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 12 guests