Caja context menu

Forum rules
Before you post please read how to get help
Post Reply
dirith
Level 1
Level 1
Posts: 6
Joined: Mon Feb 17, 2014 7:46 pm

Caja context menu

Post by dirith » Mon Jan 01, 2018 11:36 am

I have just switched over from Ubuntu to Mint Mate, and context menu Copy To, and Move To is showing only Home Folder and Desktop. What I can do to have other locations?
Attachments
Context.png
Context.png (32.13 KiB) Viewed 574 times

User avatar
BenTrabetere
Level 5
Level 5
Posts: 770
Joined: Sat Jul 19, 2014 12:04 am
Location: Hattiesburg, MS USA

Re: Caja context menu

Post by BenTrabetere » Mon Jan 01, 2018 12:12 pm

Press F3 to open an new pane (or from the Main menu select View>Extra Pane), and the Copy to and Move to menus will gain an Other pane option. Set one pane as the source folder and the other to the destination folder.

dirith
Level 1
Level 1
Posts: 6
Joined: Mon Feb 17, 2014 7:46 pm

Re: Caja context menu

Post by dirith » Mon Jan 01, 2018 12:25 pm

Thank you. It works, but in my experience is more awkward than having all other location in the right click. Especially for someone with small screen.
Thanks again

User avatar
all41
Level 14
Level 14
Posts: 5021
Joined: Tue Dec 31, 2013 9:12 am
Location: Computer, Car, Cage

Re: Caja context menu

Post by all41 » Mon Jan 01, 2018 1:04 pm

Hi dirith,
I added those context functions with scripts added to /home/username/.config/caja/Scripts directory.
This is a hidden directory--Ctrl+H to show
Scripts located there will we displayed in the right-click context menu.
Sub-directories will be displayed by name and hovering over them will cause their expansion.
For example a script named 'Copy to Downloads' will add a context choice.
If the script contains:

Code: Select all

#!/bin/bash


FILE=`echo -n $CAJA_SCRIPT_SELECTED_FILE_PATHS`

DESTINATION=$HOME/Downloads
cp -i "$@" "$DESTINATION"
zenity --notification --text="Copied to Downloads"&
exit
this will copy a file to Downloads and display a message as confirmation.
context.jpg
context.jpg (56.58 KiB) Viewed 556 times
Proud to be a supporter and monthly contributor to Mint.

dirith
Level 1
Level 1
Posts: 6
Joined: Mon Feb 17, 2014 7:46 pm

Re: Caja context menu

Post by dirith » Mon Jan 01, 2018 1:12 pm

Thank you, I'll try it later.

User avatar
BenTrabetere
Level 5
Level 5
Posts: 770
Joined: Sat Jul 19, 2014 12:04 am
Location: Hattiesburg, MS USA

Re: Caja context menu

Post by BenTrabetere » Mon Jan 01, 2018 1:21 pm

If you only want to have one pane you will need to use a Caja script. There is a discussion here - viewtopic.php?t=219329. It has a link to a Google Drive folder with several scripts from the OP, including ones for Copy to... and Move to... . Once installed (not the correct term, but whatever) they can be found in the context menu or in the Main menu under.

vimes666
Level 1
Level 1
Posts: 40
Joined: Tue Jan 19, 2016 6:08 pm

Re: Caja context menu

Post by vimes666 » Tue Jan 02, 2018 5:29 pm

all41 wrote:Hi dirith,
I added those context functions with scripts added to /home/username/.config/caja/Scripts directory.
...
That is very handy!!! Thanks a lot!!

Post Reply

Return to “MATE”