Logout, Shutdown, Restart not working correctly

Please post suggestions for improvement of Cinnamon here
https://github.com/linuxmint/Cinnamon
Post Reply
dgmorland
Level 1
Level 1
Posts: 6
Joined: Sun Jan 26, 2014 3:01 pm

Logout, Shutdown, Restart not working correctly

Post by dgmorland » Thu Aug 09, 2018 11:31 pm

When I try to logout, I see the window with Switch User, Cancel and Logout buttons. If I press Logout, the dialog closes but it doesn't log me out. It is as if I have pressed the Cancel button. If I try to logout a second time the same window appears but now when I click on Logout button there is an audible click and it logs me out immediately The same problem happens with Shutdown and Restart - the first time I press these buttons the window closes and nothing further happens. If I try again I hear the sound when clicking the button and it shuts down or restarts immediately. I googled and found old posts referring to a similar problem that was fixed in gnome a while back but this was fixed in an older version.

EDIT: I tried booting a fresh LM19 from a USB stick and the buttons work correctly so the problem seems to be something to do with my installation.

Here are some details of my system.

Code: Select all

dave@dave-desktop:~$ inxi -Fxz
System:    Host: dave-desktop Kernel: 4.15.0-30-generic x86_64 bits: 64 gcc: 7.3.0
           Desktop: Cinnamon 3.8.8 (Gtk 3.22.30-1ubuntu1) Distro: Linux Mint 19 Tara
Machine:   Device: desktop Mobo: Intel model: DH67BL v: AAG10189-208 serial: N/A
           BIOS: Intel v: BLH6710H.86A.0160.2012.1204.1156 date: 12/04/2012
Battery    hidpp__0: charge: N/A condition: NA/NA Wh model: Logitech Wireless Keyboard K270 status: Discharging
           hidpp__1: charge: N/A condition: NA/NA Wh model: Logitech Wireless Mouse M185 status: Discharging
CPU:       Dual core Intel Core i3-2100 (-MT-MCP-) arch: Sandy Bridge rev.7 cache: 3072 KB
           flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx) bmips: 12372
           clock speeds: max: 3100 MHz 1: 1600 MHz 2: 1596 MHz 3: 1596 MHz 4: 1596 MHz
Graphics:  Card: Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller bus-ID: 00:02.0
           Display Server: x11 (X.Org 1.19.6 ) drivers: modesetting (unloaded: fbdev,vesa)
           Resolution: 1920x1080@60.00hz
           OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel Sandybridge Desktop version: 3.3 Mesa 18.0.5 Direct Render: Yes
Audio:     Card-1 Intel 6 Series/C200 Series Family High Definition Audio Controller
           driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:1b.0
           Card-2 Logitech Webcam C270 driver: USB Audio usb-ID: 001-003
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.15.0-30-generic
Network:   Card: Intel 82579V Gigabit Network Connection driver: e1000e v: 3.2.6-k port: f080 bus-ID: 00:19.0
           IF: eno1 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: <filter>
Drives:    HDD Total Size: 1046.8GB (14.5% used)
           ID-1: /dev/sda model: ST3250310AS size: 250.1GB temp: 38C
           ID-2: /dev/sdb model: ST3500418AS size: 500.1GB temp: 35C
           ID-3: /dev/sdc model: Samsung_SSD_850 size: 250.1GB temp: 0C
           ID-4: USB /dev/sdd model: Cruzer_Blade size: 15.7GB temp: 0C
           ID-5: USB /dev/sdf model: DataTraveler_3.0 size: 30.9GB temp: 0C
Partition: ID-1: / size: 57G used: 26G (49%) fs: ext4 dev: /dev/sdc3
RAID:      No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors:   System Temperatures: cpu: 37.0C mobo: N/A
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info:      Processes: 232 Uptime: 17 min Memory: 1346.4/3852.4MB Init: systemd runlevel: 5 Gcc sys: 7.3.0
           Client: Shell (bash 4.4.191) inxi: 2.3.56 

dgmorland
Level 1
Level 1
Posts: 6
Joined: Sun Jan 26, 2014 3:01 pm

Re: Logout, Shutdown, Restart not working correctly

Post by dgmorland » Sat Aug 11, 2018 2:32 am

I gave in and wiped and reinstalled LM19. The problem has gone now.

dgmorland
Level 1
Level 1
Posts: 6
Joined: Sun Jan 26, 2014 3:01 pm

Re: Logout, Shutdown, Restart not working correctly

Post by dgmorland » Sun Aug 12, 2018 12:10 am

I spoke to soon. After reinstalling a couple more apps and customising theme the problem returned! Thats the bad news. The good news is that I have tracked down the cause of the issue but I dont know how to overcome it yet The problem is caused by the Viber application. If Viber is running, the first time I try to logout or shutdown the request is ignored. Second attempt works. If I close the viber app first, the logout and shutdown options work first time. I dont think this is anything to do with Cinnamon at all so it looks like I have posted in the wrong forum. Viber is v7.0.0.1035. I will try and find a solution.

Post Reply

Return to “Cinnamon”