Multiple Issues with Cinnamon (Sorry for undescriptive Title)

Please post suggestions for improvement of Cinnamon here
https://github.com/linuxmint/Cinnamon
Post Reply
StevenC21
Level 2
Level 2
Posts: 88
Joined: Mon Mar 19, 2018 11:02 pm

Multiple Issues with Cinnamon (Sorry for undescriptive Title)

Post by StevenC21 » Tue Sep 04, 2018 9:32 pm

Hey guys, as the title suggests, I am having several issues with the Cinnamon desktop. First off, a PC specs list via inxi -Fxzb:

Code: Select all

System:    Host: steven-GL753VE Kernel: 4.15.0-33-generic x86_64 bits: 64 gcc: 7.3.0
           Desktop: Cinnamon 3.8.8 (Gtk 3.22.30) Distro: Linux Mint 19 Tara
Machine:   Device: laptop System: ASUSTeK product: GL753VE v: 1.0 serial: N/A
           Mobo: ASUSTeK model: GL753VE v: 1.0 serial: N/A
           UEFI: American Megatrends v: GL753VE.306 date: 01/02/2018
Battery    BAT0: charge: 41.7 Wh 97.8% condition: 42.6/48.2 Wh (88%)
           model: Simplo SDI ICR18650 status: N/A
CPU:       Quad core Intel Core i7-7700HQ (-MT-MCP-) arch: Skylake rev.9 cache: 6144 KB
           flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx) bmips: 22464
           clock speeds: max: 3800 MHz 1: 985 MHz 2: 982 MHz 3: 995 MHz 4: 999 MHz 5: 999 MHz
           6: 996 MHz 7: 985 MHz 8: 986 MHz
Graphics:  Card-1: Intel Device 591b bus-ID: 00:02.0
           Card-2: NVIDIA GP107M [GeForce GTX 1050 Ti Mobile] bus-ID: 01:00.0
           Display Server: x11 (X.Org 1.19.6 )
           drivers: modesetting,nvidia (unloaded: fbdev,vesa,nouveau)
           Resolution: 1920x1080@60.02hz
           OpenGL: renderer: GeForce GTX 1050 Ti/PCIe/SSE2
           version: 4.6.0 NVIDIA 396.54 Direct Render: Yes
Audio:     Card Intel CM238 HD Audio Controller driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:1f.3
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.15.0-33-generic
Network:   Card-1: Intel Wireless 7265 driver: iwlwifi bus-ID: 02:00.0
           IF: wlp2s0 state: up mac: <filter>
           Card-2: Realtek RTL8111/8168/8411 PCIE Gigabit Ethernet Controller
           driver: r8169 v: 2.3LK-NAPI port: d000 bus-ID: 03:00.0
           IF: enp3s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: <filter>
Drives:    HDD Total Size: 1128.2GB (57.1% used)
           ID-1: /dev/sda model: SanDisk_SD8SN8U1 size: 128.0GB
           ID-2: /dev/sdb model: TOSHIBA_MQ01ABD1 size: 1000.2GB
Partition: ID-1: / size: 214G used: 90G (45%) fs: ext4 dev: /dev/sdb2
           ID-2: swap-1 size: 16.10GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/sdb3
RAID:      No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors:   System Temperatures: cpu: 60.5C mobo: N/A gpu: 0.0:51C
           Fan Speeds (in rpm): cpu: 0
Info:      Processes: 284 Uptime: 7 min Memory: 1819.9/15925.4MB
           Init: systemd runlevel: 5 Gcc sys: 7.3.0 Client: Shell (bash 4.4.191) inxi: 2.3.56 
In addition, I have a laptop GTX 1050ti, since I know that Graphics Cards are especially finicky in Linux, if it matters.

:D

So, onto the actual issues.

1. Settings not actually changing anything

So, my power settings in the cinnamon menu don't appear to actually have any effects. When I go to Settings > Power Management > Lid Closed > Off, nothing changes. It still locks me out when I close the lid and I need to re-enter my password. Besides a minor inconvenience, this leads into my second (and much more dangerous) issue.

2. Lag when Idle

So, I am not on my PC 24/7, but I also do not like to have it turned off, since I have Linux Mint installed on /dev/sdb, which is a HDD, leading to slow boot times. The issue is, if the PC is idle for a significant amount of time, then Cinnamon appears to lag for a minute or two, apps lag behind, they open slower, the desktop is slow as molasses in general. Unlike normal, when everything is fast and responsive. This, coupled with the lock screen issue, is deadly, since when the lid is closed for a long time... it completely freezes, forcing me to open a tty and reboot. Is there a fix to either, but ideally both of these issues?

Thank you for reading, and if I need to provide any more info, I would be happy to.
"A computer is like air conditioning. It becomes useless when you open Windows."
- Linus Torvalds

User avatar
Pierre
Level 17
Level 17
Posts: 7405
Joined: Fri Sep 05, 2008 5:33 am
Location: Perth, AU.

Re: Multiple Issues with Cinnamon (Sorry for undescriptive Title)

Post by Pierre » Tue Sep 04, 2018 11:52 pm

try using the Mate Desktop:
- from Package Manager AKA synaptic:
search for Mint-Meta-Mate &install that - - it should also pull in some extra packages, as well.
- - the whole package should be less than ~100Mb in size.

then log-out & select the Mate DE from the icon that is on the Top RHS of the log-in screen,
& then type your password & log-in as normal.
:)
then see if there is any differences with those issues that your are experiencing.
Image
Please edit your original post title to include [SOLVED] - when your problem is solved!
and DO LOOK at those Unanswered Topics - - you may be able to answer some!.

StevenC21
Level 2
Level 2
Posts: 88
Joined: Mon Mar 19, 2018 11:02 pm

Re: Multiple Issues with Cinnamon (Sorry for undescriptive Title)

Post by StevenC21 » Wed Sep 05, 2018 12:41 am

But will that cause issues? I heard that installing multiple Window Managers can cause problems...

And also, will it uninstall cleanly?
"A computer is like air conditioning. It becomes useless when you open Windows."
- Linus Torvalds

User avatar
smurphos
Level 7
Level 7
Posts: 1600
Joined: Fri Sep 05, 2014 12:18 am
Location: Britisher...

Re: Multiple Issues with Cinnamon (Sorry for undescriptive Title)

Post by smurphos » Wed Sep 05, 2018 2:47 am

StevenC21 wrote:
Tue Sep 04, 2018 9:32 pm
So, my power settings in the cinnamon menu don't appear to actually have any effects. When I go to Settings > Power Management > Lid Closed > Off, nothing changes. It still locks me out when I close the lid and I need to re-enter my password. Besides a minor inconvenience,
See - viewtopic.php?p=1509068#p1509068

gm10
Level 10
Level 10
Posts: 3409
Joined: Thu Jun 21, 2018 5:11 pm

Re: Multiple Issues with Cinnamon (Sorry for undescriptive Title)

Post by gm10 » Wed Sep 05, 2018 3:19 am

smurphos wrote:
Wed Sep 05, 2018 2:47 am
StevenC21 wrote:
Tue Sep 04, 2018 9:32 pm
So, my power settings in the cinnamon menu don't appear to actually have any effects. When I go to Settings > Power Management > Lid Closed > Off, nothing changes. It still locks me out when I close the lid and I need to re-enter my password. Besides a minor inconvenience,
See - viewtopic.php?p=1509068#p1509068
Or just run:

Code: Select all

sudo sed -i '/IgnoreLid=/{s/false/true/}' /etc/UPower/UPower.conf;sudo sed -i '/HandleLidSwitch/{s/#//;s/suspend/ignore/}' /etc/systemd/logind.conf
and reboot.

Post Reply

Return to “Cinnamon”