Cinnamon NOT working

Please post suggestions for improvement of Cinnamon here
https://github.com/linuxmint/Cinnamon
Thotheolh
Level 1
Level 1
Posts: 8
Joined: Mon Dec 12, 2011 11:08 pm

Cinnamon NOT working

Post by Thotheolh » Tue Jan 03, 2012 8:43 pm

Hi. I have been waiting to test out Linux Mint and all it's goodies for LM 12 (official gnome edition) in my VirtualBox. The experience overall have been pretty disappointing and the user friendly Linux Mint I knew once is now too complex and hard to navigate.

Just a note, I tried to look up for MGSE configuration on my LM 12 (default) but it's not there and I had to use MATE and GNOME 3. How do I get MGSE up on my LM 12 ?

After I installed "cinnamon-desktop" from Linux Mint repository, I logout and selected the "Cinnamon" session to log-in and it brought me to GNOME 3 instead of Cinnamon ?

Image

Image

The above screenshot is the login session screen and the bottom screenshot is the "Cinnamon" session I was given when I clearly selected "Cinnamon" for desktop.

The above screenshots and the "Cinnamon" shown in the Linux Mint blog is completely different.

A note about GNOME 3 desktop, you may notice some shortcuts on the top panel bar. How do I remove those shortcuts ? The shortcuts stack onto each other as shown in the screenshot and looks packed and squeezed. How do I adjust them ? GNOME 2 allows moving and deleting panel shortcuts via right-clicks but GNOME 3 seems not to support such an action. How would I remedy it ?

Essentially, I felt that GNOME 3, MGSE, MATE and CInnamon are too young and buggy but they have great potentials if properly managed.

Sorry if this post might hurt anyone's feelings :D.

mank_in
Level 6
Level 6
Posts: 1390
Joined: Wed Nov 16, 2011 2:29 pm
Location: Bali

Re: Cinnamon NOT working

Post by mank_in » Tue Jan 03, 2012 9:52 pm

I never try virtual box, but are you sure if 3d acceleration is enable :?:
i read it from Linux Mint 12 Tips and Tricks

Thotheolh
Level 1
Level 1
Posts: 8
Joined: Mon Dec 12, 2011 11:08 pm

Re: Cinnamon NOT working

Post by Thotheolh » Tue Jan 03, 2012 10:02 pm

When I enabled 3D acceleration on VirtualBox, the entire screen in the VM went blank. Nothing was there except a mouse cursor that could move. My VirtualBox is at version 4.1.8.

mank_in
Level 6
Level 6
Posts: 1390
Joined: Wed Nov 16, 2011 2:29 pm
Location: Bali

Re: Cinnamon NOT working

Post by mank_in » Tue Jan 03, 2012 10:25 pm

What type of your VGA :?:
Some VGA driver not work correctly (yet) with Gnome3 (gnome shell).

Thotheolh
Level 1
Level 1
Posts: 8
Joined: Mon Dec 12, 2011 11:08 pm

Re: Cinnamon NOT working

Post by Thotheolh » Tue Jan 03, 2012 11:08 pm

Video:

nVidia GeForce GTX 560 (GPU 0)

Monitor Screen:

Philips 224EL (CRT-1)

JaJaBinks
Level 1
Level 1
Posts: 7
Joined: Wed Jan 04, 2012 5:50 am

Re: Cinnamon NOT working

Post by JaJaBinks » Wed Jan 04, 2012 7:48 am

I too have a similar problem, in that cinnamon is not working.
I am new to linux mint, having recently migrated from ubuntu.
I have Linux Min 12 installed, and have just installed cinnamon 1.1.3 and cinnamon-session using Synaptic Package Manager.
I Then logged out and selected cinnamon at the login screen but I still get Gnome desktop

Does anyone have a solution to this problem please
thanks

mank_in
Level 6
Level 6
Posts: 1390
Joined: Wed Nov 16, 2011 2:29 pm
Location: Bali

Re: Cinnamon NOT working

Post by mank_in » Wed Jan 04, 2012 11:09 am

Maybe you not install NVIDIA driver in additional driver. Proprietary Nvidia driver must install before you can used 3d acceleration. Linux Mint installed at first time not including proprietary driver .

Brons2
Level 1
Level 1
Posts: 1
Joined: Thu Dec 29, 2011 6:41 pm

Re: Cinnamon NOT working

Post by Brons2 » Wed Jan 04, 2012 11:17 am

I'm having the same problem with LM12 under VirtualBox 4.1.8 after installing cinnamon and cinnamon-session. I log into Cinnamon and get Gnome3. I will enable 3D in my VirtualBox settings for this VM and see what happens.

[edit] I think it's working now that I enabled 3D support in the Virtual Box settings. At least, I now have all the menu items at the bottom of the page, and the start menu is similar to LMDE now.

User avatar
BigSteve_G
Level 4
Level 4
Posts: 298
Joined: Mon Feb 15, 2010 6:56 pm
Location: ~/a comfy chair
Contact:

Re: Cinnamon NOT working

Post by BigSteve_G » Wed Jan 04, 2012 4:59 pm

Dose Cinnamon need a 3D capable graphics card to run?

The reason I ask is because I'm running Linux Mint 12 in Gnome Classic (which is apparently actually Fail-back mode) because Mint isn't too keen on my on-board graphics card (never has been from Mint 8 to now no compiz)

Anyway I installed Cinnamon select the session at login & just get the same Gnome classic I had before. Its not a major problem as I am kinda getting used to this new look anyway but I just wondered.....
I've fixed Windows, tried running with Jackalopes, fought Koalas & now, I'm addicted to Mints

Now with half a decade running Linux mint, still enjoying it & still learning!

http://www.facebook.com/itsbigsteve

AlbertP
Level 16
Level 16
Posts: 6719
Joined: Sun Jan 30, 2011 12:38 pm
Location: Utrecht, The Netherlands

Re: Cinnamon NOT working

Post by AlbertP » Wed Jan 04, 2012 5:09 pm

Cinnamon is based on Gnome 3 and its Mutter window manager. Mutter currently fails to run without 3d acceleration, but in future Mints it will be working fine without 3D.
Registered Linux User #528502
Image
Feel free to correct me if I'm trying to write in Spanish, French or German.

wyrdoak
Level 6
Level 6
Posts: 1304
Joined: Thu May 19, 2011 1:32 pm
Location: USA

Re: Cinnamon NOT working

Post by wyrdoak » Wed Jan 04, 2012 5:58 pm

If we could get a wobbly windows plugin for mutter. :lol: I'd be in hog heaven with Cinnamon, once Clem does what he plans with it.
-Dell Mini Inspiron 910 Netbook-Atom CPU-N270-1.60ghz; 16gbs mini ePCI PATA SSD
RAM- 1gbs-(LinixMint-17.1: KDE)

avn613
Level 1
Level 1
Posts: 1
Joined: Wed Jan 12, 2011 9:24 pm

Re: Cinnamon NOT working

Post by avn613 » Wed Jan 04, 2012 7:27 pm

Driver issues aside...

I have the same issue as mentioned the first post.

I have no Cinnamon or MINTMENU.

My desktop looks no different to the default desktop even though I clearly log into a Cinnamon session.

JaJaBinks
Level 1
Level 1
Posts: 7
Joined: Wed Jan 04, 2012 5:50 am

Re: Cinnamon NOT working

Post by JaJaBinks » Thu Jan 05, 2012 6:25 am

mank_in wrote:Maybe you not install NVIDIA driver in additional driver. Proprietary Nvidia driver must install before you can used 3d acceleration. Linux Mint installed at first time not including proprietary driver .
Thanks. I have checked additional drivers, and there are none present. Is there a particular driver that I need ? (There are many listed on NVIDIA website), and how do I go about installing the required driver ?. None of the documentation I have read about cinnamon mentions additional driver requirements
regards

JaJaBinks
Level 1
Level 1
Posts: 7
Joined: Wed Jan 04, 2012 5:50 am

Re: Cinnamon NOT working

Post by JaJaBinks » Thu Jan 05, 2012 7:36 am

The following is the response to the terminal command $ cinnamon --replace

$ cinnamon --replace
failed to create drawable

(cinnamon:3172): Clutter-CRITICAL **: Unable to initialize Clutter: Unable to select the newly created GLX context
Window manager error: Unable to initialize Clutter.

I dont know that this means. Hope someone can help. Thanks

mank_in
Level 6
Level 6
Posts: 1390
Joined: Wed Nov 16, 2011 2:29 pm
Location: Bali

Re: Cinnamon NOT working

Post by mank_in » Thu Jan 05, 2012 7:52 am

@JaJaBinks
You can see if 3d is enable in your system by command : inxi -Gx. direct rendering : yes

Code: Select all

inxi -Gx
My system with Intel G31 :

Code: Select all

Graphics:  Card: Intel 82G33/G31 Express Integrated Graphics Controller bus-ID: 00:02.0 
           X.Org 1.10.4 drivers intel unloaded: fbdev,vesa Resolution 1024x768@85.0hz 
           GLX Renderer Mesa DRI Intel G33 x86/MMX/SSE2 GLX Version 1.4 Mesa 7.11 Direct Rendering Yes

AlbertP
Level 16
Level 16
Posts: 6719
Joined: Sun Jan 30, 2011 12:38 pm
Location: Utrecht, The Netherlands

Re: Cinnamon NOT working

Post by AlbertP » Thu Jan 05, 2012 8:25 am

Direct Rendering Yes does not prove that 3D is working. If the GLX Renderer is "Rasterizer" or "N/A" your graphics card lacks a 3D driver, or the driver is not working OK.
Registered Linux User #528502
Image
Feel free to correct me if I'm trying to write in Spanish, French or German.

mank_in
Level 6
Level 6
Posts: 1390
Joined: Wed Nov 16, 2011 2:29 pm
Location: Bali

Re: Cinnamon NOT working

Post by mank_in » Thu Jan 05, 2012 10:47 am

AlbertP wrote:Direct Rendering Yes does not prove that 3D is working. If the GLX Renderer is "Rasterizer" or "N/A" your graphics card lacks a 3D driver, or the driver is not working OK.
Thanks about a information. :D

Thotheolh
Level 1
Level 1
Posts: 8
Joined: Mon Dec 12, 2011 11:08 pm

Re: Cinnamon NOT working

Post by Thotheolh » Thu Jan 05, 2012 8:09 pm

I enabled 3D for VirtualBox and gave it 32 MB of video memory. The screen I was shown after I booted with the new VirtualBox settings is it shows a GNOME 3 screen and then quickly the entire screen went blank with nothing. Below is the screenshot of a running LM 12 on VirtualBox with the settings as mentioned above and the screen going blank after i logged in using Cinnamon.

Image

I tried the "inxi" command on my main host (Ubuntu 11.04) and these are the results from my terminal below:

Code: Select all

thotheolh@thotheolh-u:~$ inxi -Gx
inxi: command not found
thotheolh@thotheolh-u:~$ inxi
inxi: command not found
Why would I receive a blank screen for LM 12 with 3D enabled ? With a blank screen, I could not install any drivers in LM 12 since I could not interact. Hopefully this blank screen is not the equivalent of Windows blue screen :D .

JaJaBinks
Level 1
Level 1
Posts: 7
Joined: Wed Jan 04, 2012 5:50 am

Re: Cinnamon NOT working

Post by JaJaBinks » Fri Jan 06, 2012 4:07 am

mank_in wrote:@JaJaBinks
You can see if 3d is enable in your system by command : inxi -Gx. direct rendering : yes

Code: Select all

inxi -Gx
My system with Intel G31 :

Code: Select all

Graphics:  Card: Intel 82G33/G31 Express Integrated Graphics Controller bus-ID: 00:02.0 
           X.Org 1.10.4 drivers intel unloaded: fbdev,vesa Resolution 1024x768@85.0hz 
           GLX Renderer Mesa DRI Intel G33 x86/MMX/SSE2 GLX Version 1.4 Mesa 7.11 Direct Rendering Yes
Thanks for that. here is the output of the command inxi -Gx

Graphics: Card: Silicon Integrated Systems [SiS] 661/741/760 PCI/AGP or 662/761Gx PCIE VGA Display Adapter bus-ID: 01:00.0
X.Org 1.10.4 drivers sis unloaded: fbdev,vesa Resolution 1440x900@60.0hz
GLX Renderer N/A GLX Version N/A Direct Rendering N/A

3D is obviously not working, so I now need to ascertain if my system is capable, and if so how to enable 3D.
looks like I need to do some more research

mank_in
Level 6
Level 6
Posts: 1390
Joined: Wed Nov 16, 2011 2:29 pm
Location: Bali

Re: Cinnamon NOT working

Post by mank_in » Fri Jan 06, 2012 5:09 am

sorry , no hope for SiS VGA :(
You can see a lot a people have trouble in Gnome 3 with SiS vga in various linux distribution.
You can see https://help.ubuntu.com/community/BinaryDriverHowto/Sis
this one for ubuntu 10.04 http://blog.bigsmoke.us/2011/01/18/ubun ... 671-driver

Post Reply

Return to “Cinnamon”