T520 wallpaper issue

Forum rules
Before you post please read how to get help
User avatar
dave8671
Level 3
Level 3
Posts: 131
Joined: Sat Jul 23, 2016 7:04 pm

T520 wallpaper issue

Post by dave8671 » Sun Jun 03, 2018 1:14 am

Out of the blue my wallpaper any one I choose after a bit the desktop goes black and the only way to get it back is restart is this a common issue?

User avatar
catweazel
Level 17
Level 17
Posts: 7095
Joined: Fri Oct 12, 2012 9:44 pm
Location: Australian Antarctic Territory

Re: T520 wallpaper issue

Post by catweazel » Sun Jun 03, 2018 1:32 am

dave8671 wrote:
Sun Jun 03, 2018 1:14 am
is this a common issue?
No. I've seen this occur due to dodgy video cards and drivers. Please post the output of this terminal command:

Code: Select all

inxi -Fxz
Enclose the results in-between [ⅽode] and [/ⅽode] code markers by selecting </> from the mini toolbar above the textbox where you type your reply.
¡uʍop ǝpısdn sı buıɥʇʎɹǝʌǝ os ɐıןɐɹʇsnɐ ɯoɹɟ ɯ,ı

User avatar
dave8671
Level 3
Level 3
Posts: 131
Joined: Sat Jul 23, 2016 7:04 pm

Re: T520 wallpaper issue

Post by dave8671 » Sun Jun 03, 2018 8:58 pm

Hmm this laptop uses has duel GPU though I only use the intel GPU. I had a idea and I am testing that now

Code: Select all

main@ThinkPadT520 ~ $ sudo inxi -Fxz

System:    Host: ThinkPadT520 Kernel: 4.13.0-43-generic x86_64 (64 bit gcc: 5.4.0)
           Desktop: Cinnamon 3.6.7 (Gtk 3.18.9-1ubuntu3.3)
           Distro: Linux Mint 18.3 Sylvia
Machine:   System: LENOVO (portable) product: 4243CP8 v: ThinkPad T520
           Mobo: LENOVO model: 4243CP8
           Bios: LENOVO v: 8AET66WW (1.46 ) date: 09/20/2016
CPU:       Dual core Intel Core i5-2520M (-HT-MCP-) cache: 3072 KB
           flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx) bmips: 9968
           clock speeds: max: 3200 MHz 1: 817 MHz 2: 841 MHz 3: 1182 MHz
           4: 832 MHz
Graphics:  Card: Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller
           bus-ID: 00:02.0
           Display Server: X.org 1.18.4 drivers: intel (unloaded: fbdev,vesa)
           tty size: 80x24 Advanced Data: N/A for root
Audio:     Card Intel 6 Series/C200 Series Family High Definition Audio Controller
           driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:1b.0
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.13.0-43-generic
Network:   Card-1: Intel 82579LM Gigabit Network Connection
           driver: e1000e v: 3.2.6-k port: 5060 bus-ID: 00:19.0
           IF: enp0s25 state: down mac: <filter>
           Card-2: Intel Centrino Advanced-N 6205 [Taylor Peak]
           driver: iwlwifi bus-ID: 03:00.0
           IF: wlp3s0 state: up mac: <filter>
Drives:    HDD Total Size: 500.1GB (3.8% used)
           ID-1: /dev/sda model: WDC_WD5000BPVX size: 500.1GB temp: 23C
           ID-2: /dev/mmcblk0 model: N/A size: 7.9GB
Partition: ID-1: / size: 455G used: 14G (4%) fs: ext4 dev: /dev/sda1
           ID-2: swap-1 size: 4.17GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/sda5
RAID:      No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors:   System Temperatures: cpu: 39.0C mobo: N/A
           Fan Speeds (in rpm): cpu: 0
Info:      Processes: 197 Uptime: 2 min Memory: 846.2/3827.7MB
           Init: systemd runlevel: 5 Gcc sys: 5.4.0
           Client: Shell (sudo) inxi: 2.2.35 

User avatar
dave8671
Level 3
Level 3
Posts: 131
Joined: Sat Jul 23, 2016 7:04 pm

Re: T520 wallpaper issue

Post by dave8671 » Mon Jun 04, 2018 11:39 am

I though it was firefox but nope happened last night. The system functions fine just the wallpaper disappears. Think it could be a unknown kernel bug.

User avatar
MrEen
Level 6
Level 6
Posts: 1350
Joined: Mon Jun 12, 2017 8:39 pm

Re: T520 wallpaper issue

Post by MrEen » Mon Jun 04, 2018 10:10 pm

Hi dave8671. I can't help with the direction in which catweazel was heading, but have something else worth checking.

Wherever it is that you chose your wallpaper (in Xfce it is Menu > Settings > Desktop) there might be a checkbox "Change the background" that when checked gives you a background slideshow. If yours is checked, then maybe your system is having trouble loading new images. Simply uncheck the box to keep a static image as the background and your issue should stop (though unresolved.)

User avatar
dave8671
Level 3
Level 3
Posts: 131
Joined: Sat Jul 23, 2016 7:04 pm

Re: T520 wallpaper issue

Post by dave8671 » Mon Jun 04, 2018 10:50 pm

No slide show not active. guess I need to reinstall at some point.

User avatar
trytip
Level 8
Level 8
Posts: 2055
Joined: Tue Jul 05, 2016 1:20 pm

Re: T520 wallpaper issue

Post by trytip » Mon Jun 04, 2018 11:24 pm

OP desktop is Cinammon. clear cache open .cache folder delete everything in it and reboot. btw no need to run sudo for inxi -Fxz
Image

User avatar
dave8671
Level 3
Level 3
Posts: 131
Joined: Sat Jul 23, 2016 7:04 pm

Re: T520 wallpaper issue

Post by dave8671 » Tue Jun 05, 2018 9:44 pm

I removed the contents of the .cache rebooted no change folder no change.

User avatar
trytip
Level 8
Level 8
Posts: 2055
Joined: Tue Jul 05, 2016 1:20 pm

Re: T520 wallpaper issue

Post by trytip » Tue Jun 05, 2018 10:15 pm

try a different approach and test it out for a while. open your file manage to a folder you have wallpapers in, rightclick on one and set as background or wallpaper.
Image

User avatar
dave8671
Level 3
Level 3
Posts: 131
Joined: Sat Jul 23, 2016 7:04 pm

Re: T520 wallpaper issue

Post by dave8671 » Wed Jun 06, 2018 10:38 am

Its not just the wallpaper its the icons on the desktop that disappear. I caught that last night after I cleans the
.cache. I changed to one of the default wallpapers, but it happened with these as well I go to wallpaper in the system settings.

User avatar
trytip
Level 8
Level 8
Posts: 2055
Joined: Tue Jul 05, 2016 1:20 pm

Re: T520 wallpaper issue

Post by trytip » Wed Jun 06, 2018 1:01 pm

sounds like permissions again or your desktop needs to be re-installed. i have no experience with cinnamon do you have any output for find $HOME ! -user $USER -type f
hope you weren't running as root when trying to set wallpaper from file manager. i have wallpapers in my home folder
Image

User avatar
dave8671
Level 3
Level 3
Posts: 131
Joined: Sat Jul 23, 2016 7:04 pm

Re: T520 wallpaper issue

Post by dave8671 » Wed Jun 06, 2018 11:08 pm

Output

Code: Select all

find: ‘/home/main/.cache/dconf’: Permission denied
I did a search this output is seems its a bug with update manager.

https://github.com/linuxmint/mintupdate/issues/169

If I change the ownership to /home than if I use update manager that it will change back the ownership back to root?

Than if I use the command line apt upgrade would that not trigger this issue? I checked my .cache just now and its has me as the owner I think attached snapshot but I get the above result. As you can see the screen is black again. Logout and back in restores it. Does not effect my working on the laptop.

Question is would this fix it permanently

Code: Select all

find /home/$SUDO_USER ! -user $SUDO_USER -exec chown $SUDO_USER:$SUDO_USER '{}' \;

I got confused reading all the threads
Attachments
Permissions.png

User avatar
trytip
Level 8
Level 8
Posts: 2055
Joined: Tue Jul 05, 2016 1:20 pm

Re: T520 wallpaper issue

Post by trytip » Thu Jun 07, 2018 6:29 pm

this permission denied with .cache/dconf in cinnamon is not new. i have no experience with cinnamon but should be safe to delete everything in cache and reboot. i do this everyday to clear cache in xfce/mate (xfce complains about cache/sessions/xfce4-session-yourname:0) but if accidentally i delete it create a blank text and name it as such. usually you see this xfce error if you delete sessions folder in .xsession-errors at the very beginning

one thing you can try is delete the folder .cache entirely then create a new folder named .cache which should give you the correct permissions

whenever deleting anything .cache a reboot is needed or at the least loggoff
Image

User avatar
dave8671
Level 3
Level 3
Posts: 131
Joined: Sat Jul 23, 2016 7:04 pm

Re: T520 wallpaper issue

Post by dave8671 » Thu Jun 07, 2018 9:41 pm

I deleted the .cache created a new new. On the first restart the wallpaper stayed but the icons vanished lol. I am on this laptop now and so far the desktop is intact. I am going to start updating the system updates using the upgrade command see if that stops this issue why not test.

User avatar
trytip
Level 8
Level 8
Posts: 2055
Joined: Tue Jul 05, 2016 1:20 pm

Re: T520 wallpaper issue

Post by trytip » Thu Jun 07, 2018 10:58 pm

which icons have disappeared? one of these days i'll play with cinnamon, but i doubt i'll install since nvidia and the window manager in cinmon i hear have too much tear
Image

User avatar
catweazel
Level 17
Level 17
Posts: 7095
Joined: Fri Oct 12, 2012 9:44 pm
Location: Australian Antarctic Territory

Re: T520 wallpaper issue

Post by catweazel » Thu Jun 07, 2018 11:03 pm

trytip wrote:
Thu Jun 07, 2018 10:58 pm
... nvidia and the window manager in cinmon i hear have too much tear
The issue of tearing is easily fixed if you use the proprietary driver with an xorg.conf file.

Code: Select all

Option         "RegistryDwords" "PowerMizerEnable=0x0; PerfLevelSrc=0x2222; PowerMizerDefaultAC=0x1"
Option         "metamodes" ... { ForceFullCompositionPipeline = On }
¡uʍop ǝpısdn sı buıɥʇʎɹǝʌǝ os ɐıןɐɹʇsnɐ ɯoɹɟ ɯ,ı

User avatar
dave8671
Level 3
Level 3
Posts: 131
Joined: Sat Jul 23, 2016 7:04 pm

Re: T520 wallpaper issue

Post by dave8671 » Fri Jun 08, 2018 9:40 pm

The trash , home, network. I am going to be using it tonight so see what occurs. I uses the laptopp for a hour last night and the icons stayed as did the wallpaper i was just :shock: This is after I re-booted twice.

This system does have a nvidia card I only use the intel GPU. Its a duel card and I am not ready to mess with bumblebee I need to really study that software In detail.

User avatar
trytip
Level 8
Level 8
Posts: 2055
Joined: Tue Jul 05, 2016 1:20 pm

Re: T520 wallpaper issue

Post by trytip » Fri Jun 08, 2018 10:15 pm

open your default file manager and click on your desktop folder under your places or your $HOME/Desktop. create a file in there see if it appears
Last edited by trytip on Sat Jun 09, 2018 11:52 pm, edited 1 time in total.
Image

User avatar
dave8671
Level 3
Level 3
Posts: 131
Joined: Sat Jul 23, 2016 7:04 pm

Re: T520 wallpaper issue

Post by dave8671 » Sat Jun 09, 2018 11:46 pm

I found this post about this bug below

viewtopic.php?t=228152&f=208#p1478409

On this thread cosmo had this command to fix this

Code: Select all

find /home/$SUDO_USER ! -user $SUDO_USER -exec chown $SUDO_USER:$SUDO_USER '{}' \;
I get a readout back stating

Code: Select all

find: ‘-exec’ is not the name of a known user
Are you aware of this thread?

I created the folder where you said it worked but I can not remove them from the desktop, I had to back to the folder I created them in.

User avatar
MrEen
Level 6
Level 6
Posts: 1350
Joined: Mon Jun 12, 2017 8:39 pm

Re: T520 wallpaper issue

Post by MrEen » Sat Jun 09, 2018 11:52 pm

Hi dave. Did you sudo -i first?

Post Reply

Return to “Themes, Icons, & Wallpaper”