(Kind of?) Black Screen after updating

All Gurus once were Newbies
Forum rules
There are no such things as "stupid" questions. However if you think your question is a bit stupid, then this is the right place for you to post it. Please stick to easy to-the-point questions that you feel people can answer fast. For long and complicated questions prefer the other forums within the support section.
Before you post please read how to get help
melltuga
Level 1
Level 1
Posts: 33
Joined: Sat Jul 19, 2008 9:43 am

(Kind of?) Black Screen after updating

Postby melltuga » Tue Aug 08, 2017 6:22 am

Hi (:

I wanted to switch to LMDE2 from 18.1, as LMDE runs much faster on my other laptop, and I wanted to give new life to my old one as well ;)
So I downloaded & installed LMDE2, made all the updates, installed Media Codecs and everything when suddenly the screen turned black.
While moving my mouse (or pressing keys) I could see the the Mint-Logo "flickering" (it's probably the wallpaper) but could do nothing else.
So I rebooted, the Welcome Screen showed up, if I pressed the power button the power-menu showed up as well, but I could see or do nothing else.

I already tried nomodeset xforcevesa, using this -> viewtopic.php?t=122257 -> but it didn't change anything, which I found weird, as I was sure that the this is a graphic-card(-driver?) problem.
Booting up into Live-USB, everything works.
Reinstalling LMDE2, everything works.
As soon as I update - same problem again.

Notebook-Specs:

Code: Select all

Brand         Acer
Model / Series       Extensa 5635ZG-item
weight          8 Kg
Product dimensions    42.6 x 32 x 9 cm
Screen size       15.6 inches
Screen resolution    1366 x 768 pixels
Processor brand    Intel
Processor Type       Pentium Dual-Core
Processor speed    2.1 GHz
RAM size          2 GB
Memory technology    DDR3-SDRAM
Memory Type       DDR3 SDRAM
Max Supported Size    4 GB
Size Hard drive       250 GB
Hard disk interface    Serial ATA
Audio output       1
Chipset manufacturer    Intel
Description graphics card    Intel
Connectivity Type    802.11a / b / g / n. Yes
Number of USB 2.0 interfaces    3
Number of Ethernet Ports    1


Mine also has an old Nvidia-Geforce G105M inside (I still think that the problem might have something to do with the graphic unit).

Since I'm more or less a novice linux user, I really don't know where to go from here... any help would be appreciated!

Thanks,

*mT

melltuga
Level 1
Level 1
Posts: 33
Joined: Sat Jul 19, 2008 9:43 am

Re: (Kind of?) Black Screen after updating

Postby melltuga » Thu Aug 10, 2017 7:08 am

Anyone :/ ?

Pepi
Level 4
Level 4
Posts: 364
Joined: Wed Nov 18, 2009 7:47 pm

Re: (Kind of?) Black Screen after updating

Postby Pepi » Thu Aug 10, 2017 8:59 am

You never said if you installed MATE or Cinnamon. I tried LMDE2 Cinnamon on an older laptop awhile back and it would NOT work. MATE worked fine. I wish I could help more but I'm a newbie also.

melltuga
Level 1
Level 1
Posts: 33
Joined: Sat Jul 19, 2008 9:43 am

Re: (Kind of?) Black Screen after updating

Postby melltuga » Thu Aug 10, 2017 10:14 am

Thanks for your answer (: - but I forgot to mention that I'm using Mate :/

Pepi
Level 4
Level 4
Posts: 364
Joined: Wed Nov 18, 2009 7:47 pm

Re: (Kind of?) Black Screen after updating

Postby Pepi » Thu Aug 10, 2017 6:20 pm

Bummer :cry: Hopefully, some of these Gurus can answer.

User avatar
BG405
Level 5
Level 5
Posts: 832
Joined: Fri Mar 11, 2016 3:09 pm
Location: England

Re: (Kind of?) Black Screen after updating

Postby BG405 » Sat Aug 12, 2017 8:58 am

Not a Guru, but I would suggest you apply the updates one at a time (I know this might take ages) rebooting after each one. This should reveal the culprit(s). Might be a good idea to list the available updates for us, as ones unlikely to be responsible can be identified to save time.

The output of inxi -Fxxz may help too.
Dell Inspiron 1525 - LM17.3 CE 64-------------------Acer D255E 2GB - LM17.3 KDE 32
Toshiba NB305 - LM17.3 Xfce 32--------------------K7S5A Athlon 1.2GHz - LM17.3 Xfce 32 & WinXP-Pro
Acer Aspire E11 ES1-111M - LM18.2 KDE 64 -----Dell PII 350 64MB - Puppy 4.3 & Win98-SE

melltuga
Level 1
Level 1
Posts: 33
Joined: Sat Jul 19, 2008 9:43 am

Re: (Kind of?) Black Screen after updating

Postby melltuga » Sat Aug 12, 2017 12:48 pm

Thanks for your answer!

You're right, that would probably take a looong time, time that I just don't have (or that I don't want to invest).
I'll just go back to using standard Linux Mint - thanks anyways, guys (:

morgas
Level 1
Level 1
Posts: 10
Joined: Thu Mar 11, 2010 1:19 am

Re: (Kind of?) Black Screen after updating

Postby morgas » Sat Aug 19, 2017 6:10 pm

Ok everyone I am running Mate. I updated my systems the week of Aug 13 2017. Desktops with Installed video cards, no problem at all.

Laptops, two Dell systems ended up with the Black Screen after update.

The problem is that within the update someone included the mint desktop files.
That part is not the problem, the problem is they are built for the new kernel so you
must also install the new kernel as well as all other level 3,4 files in the update to avoid
the black screen on desktops is my guess.....at least on my Dells. Hope this helps

Pepi
Level 4
Level 4
Posts: 364
Joined: Wed Nov 18, 2009 7:47 pm

Re: (Kind of?) Black Screen after updating

Postby Pepi » Sat Aug 19, 2017 8:51 pm

I've got an old Dell single core desktop that I put LMDE2 MATE on. It worked great until I did the full update and then TRASH. No video, just black screen on reboot :evil: I switched to Cinnamon and it runs fine on this old PC. I turned off all the fancy stuff and it runs like a top. The new MATE is not my friend :cry: It has failed me 3 times now.

melltuga
Level 1
Level 1
Posts: 33
Joined: Sat Jul 19, 2008 9:43 am

Re: (Kind of?) Black Screen after updating

Postby melltuga » Thu Aug 24, 2017 3:52 am

Thanks!
I'll just try LMDE2 Cinnamon in a couple of days then (:

Pepi
Level 4
Level 4
Posts: 364
Joined: Wed Nov 18, 2009 7:47 pm

Re: (Kind of?) Black Screen after updating

Postby Pepi » Thu Aug 24, 2017 8:45 am

Many users say that Cinammon is a resource HOG but I don't find that being the case? I've tried both MATE and Cinnamon and they seen to run about the same on my computers. I do turn off all the 'eyecandy' stuff though


Return to “Newbie Questions”