[SOLVED] X server doesn't start after update (level 4)

All Gurus once were Newbies
Locked
JackStarborn
Level 1
Level 1
Posts: 10
Joined: Fri Dec 02, 2016 1:05 pm

[SOLVED] X server doesn't start after update (level 4)

Post by JackStarborn » Wed Nov 29, 2017 3:34 pm

Hey
Maybe I was looking for a bad phrase, but I did not find an answer.

For several days, Mint Update showed me an update with level 4, I ignored it because I had a job to do.
I do not remember the exact package name but it was something like xorg-wayland

I installed it yesterday. The X server did not start.

I am using AMD HD 7850 pitcairn with an old proprietary driver (fglrx) and from my understanding of logs it seems to be the reason.

Here are the logs (/var/log/Xorg.0.log):

Code: Select all

[    13.968] 
X.Org X Server 1.16.4
Release Date: 2014-12-20
[    13.968] X Protocol Version 11, Revision 0
[    13.968] Build Operating System: Linux 4.9.0-4-amd64 x86_64 Debian
[    13.968] Current Operating System: Linux lmde@home 3.16.0-4-amd64 #1 SMP Debian 3.16.43-2+deb8u5 (2017-09-19) x86_64
[    13.968] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-3.16.0-4-amd64 root=UUID=6c211b5c-9ad5-4771-94c2-0b5d92347f51 ro quiet splash
[    13.968] Build Date: 14 October 2017  10:41:31AM
[    13.968] xorg-server 2:1.16.4-1+deb8u2 (http://www.debian.org/support) 
[    13.968] Current version of pixman: 0.32.6
[    13.968] 	Before reporting problems, check http://wiki.x.org
	to make sure that you have the latest version.
[    13.968] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
	(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
	(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[    13.968] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Wed Nov 29 18:55:56 2017
[    13.968] (==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
[    13.968] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
[    13.969] (==) ServerLayout "aticonfig Layout"
[    13.969] (**) |-->Screen "aticonfig-Screen[0]-0" (0)
[    13.969] (**) |   |-->Monitor "aticonfig-Monitor[0]-0"
[    13.969] (**) |   |-->Device "aticonfig-Device[0]-0"
[    13.969] (==) Automatically adding devices
[    13.969] (==) Automatically enabling devices
[    13.969] (==) Automatically adding GPU devices
[    13.969] (WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/cyrillic" does not exist.
[    13.969] 	Entry deleted from font path.
[    13.969] (==) FontPath set to:
	/usr/share/fonts/X11/misc,
	/usr/share/fonts/X11/100dpi/:unscaled,
	/usr/share/fonts/X11/75dpi/:unscaled,
	/usr/share/fonts/X11/Type1,
	/usr/share/fonts/X11/100dpi,
	/usr/share/fonts/X11/75dpi,
	built-ins
[    13.969] (==) ModulePath set to "/usr/lib/xorg/modules"
[    13.969] (II) The server relies on udev to provide the list of input devices.
	If no devices become available, reconfigure udev or disable AutoAddDevices.
[    13.969] (II) Loader magic: 0x55d25f6dbd80
[    13.969] (II) Module ABI versions:
[    13.969] 	X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[    13.969] 	X.Org Video Driver: 18.0
[    13.969] 	X.Org XInput driver : 21.0
[    13.969] 	X.Org Server Extension : 8.0
[    13.972] (--) PCI:*(0:1:0:0) 1002:6819:1462:2733 rev 0, Mem @ 0xc0000000/268435456, 0xdfe00000/262144, I/O @ 0x0000e000/256, BIOS @ 0x????????/131072
[    13.972] (II) "glx" will be loaded by default.
[    13.972] (II) LoadModule: "glx"
[    13.972] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so
[    13.972] (II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
[    13.972] 	compiled for 1.16.4, module version = 1.0.0
[    13.972] 	ABI class: X.Org Server Extension, version 8.0
[    13.972] (==) AIGLX enabled
[    13.972] (II) LoadModule: "fglrx"
[    13.972] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/fglrx_drv.so
[    13.984] (II) Module fglrx: vendor="FireGL - AMD Technologies Inc."
[    13.984] 	compiled for 1.4.99.906, module version = 15.30.3
[    13.984] 	Module class: X.Org Video Driver
[    13.984] (II) Loading sub module "fglrxdrm"
[    13.984] (II) LoadModule: "fglrxdrm"
[    13.984] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/linux/libfglrxdrm.so
[    13.984] (II) Module fglrxdrm: vendor="FireGL - AMD Technologies Inc."
[    13.984] 	compiled for 1.4.99.906, module version = 15.30.3
[    13.984] (II) AMD Proprietary Linux Driver Version Identifier:15.30.3
[    13.984] (II) AMD Proprietary Linux Driver Release Identifier: UNSUPPORTED-15.302                   
[    13.984] (II) AMD Proprietary Linux Driver Build Date: Dec 17 2015 02:43:16
[    13.984] (++) using VT number 8

[    13.992] (WW) Falling back to old probe method for fglrx
[    14.004] (II) Loading PCS database from /etc/ati/amdpcsdb /etc/ati/amdpcsdb.default
[    14.005] ukiDynamicMajor: found major device number 250
[    14.005] ukiDynamicMajor: found major device number 250
[    14.005] ukiOpenByBusid: Searching for BusID PCI:1:0:0
[    14.005] ukiOpenDevice: node name is /dev/ati/card0
[    14.005] ukiOpenDevice: open result is 9, (OK)
[    14.005] (EE) 
[    14.005] (EE) Backtrace:
[    14.006] (EE) 0: /usr/bin/X (xorg_backtrace+0x56) [0x55d25f454026]
[    14.006] (EE) 1: /usr/bin/X (0x55d25f29d000+0x1bb219) [0x55d25f458219]
[    14.006] (EE) 2: /lib/x86_64-linux-gnu/libc.so.6 (0x7f9108d00000+0x350e0) [0x7f9108d350e0]
[    14.006] (EE) 3: /usr/lib/libatiuki.so.1 (0x7f910542b000+0xaef0) [0x7f9105435ef0]
[    14.006] (EE) 4: /usr/lib/libatiuki.so.1 (ukiPcsLoadToKernel+0x67) [0x7f9105435de7]
[    14.006] (EE) 5: /usr/lib/libatiuki.so.1 (0x7f910542b000+0xa05c) [0x7f910543505c]
[    14.006] (EE) 6: /usr/lib/libatiuki.so.1 (0x7f910542b000+0x9088) [0x7f9105434088]
[    14.006] (EE) 7: /usr/lib/libatiuki.so.1 (ukiOpen+0x45) [0x7f91054305e5]
[    14.006] (EE) 8: /usr/lib/xorg/modules/drivers/fglrx_drv.so (xdl_xs116_atiddxPxEarlyCheck+0x51) [0x7f9105c77741]
[    14.006] (EE) 9: /usr/lib/xorg/modules/drivers/fglrx_drv.so (xdl_xs116_atiddxProbe+0xd7f) [0x7f9105c568bf]
[    14.006] (EE) 10: /usr/lib/xorg/modules/drivers/fglrx_drv.so (atiddxProbe+0xd) [0x7f9105a3decd]
[    14.006] (EE) 11: /usr/bin/X (xf86BusConfig+0x46) [0x55d25f328ee6]
[    14.006] (EE) 12: /usr/bin/X (InitOutput+0x950) [0x55d25f337470]
[    14.006] (EE) 13: /usr/bin/X (0x55d25f29d000+0x5b59a) [0x55d25f2f859a]
[    14.006] (EE) 14: /lib/x86_64-linux-gnu/libc.so.6 (__libc_start_main+0xf5) [0x7f9108d21b45]
[    14.006] (EE) 15: /usr/bin/X (0x55d25f29d000+0x45ade) [0x55d25f2e2ade]
[    14.006] (EE) 
[    14.006] (EE) Segmentation fault at address 0x8
[    14.006] (EE) 
Fatal server error:
[    14.006] (EE) Caught signal 11 (Segmentation fault). Server aborting
[    14.006] (EE) 
[    14.006] (EE) 
Please consult the The X.Org Foundation support 
	 at http://wiki.x.org
 for help. 
[    14.006] (EE) Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
[    14.006] (EE) 
What other commands should I provide to diagnose the problem correctly?

Best Regards

EDIT
Kinda similar topic, but I don't have login screen.
viewtopic.php?f=236&t=257566
Last edited by JackStarborn on Fri Dec 01, 2017 3:44 pm, edited 1 time in total.

deepakdeshp
Level 12
Level 12
Posts: 4335
Joined: Sun Aug 09, 2015 10:00 am

Re: X server doesn't start after update (level 4)

Post by deepakdeshp » Thu Nov 30, 2017 8:34 am

fglrx works on Mint 17.x and not Mint 18
The best approach would be to delete tha ap you installed with

Code: Select all

 apt purge ap
.
After purge and initial alphabets of the ap, press tab which should prompt you for the name.
Good luck.
As a precaution it's better to back up the system with applications like clonezilla
If I have helped you solve a problem, please add [SOLVED] to your first post title, it helps other users looking for help, and keeps the forum clean.
I am using Mint 19.1 Cinnamon 64 bit with AMD A8/7410 processor . Memory 8GB

JackStarborn
Level 1
Level 1
Posts: 10
Joined: Fri Dec 02, 2016 1:05 pm

Re: X server doesn't start after update (level 4)

Post by JackStarborn » Fri Dec 01, 2017 3:43 pm

Hey deepakdeshp!
Thanks for response.
Actually, I found another advice on the Internet and used it. I run this command as root:

Code: Select all

sh /usr/share/ati/fglrx-uninstall.sh
After that i simply reboot and to my delight,
the Cinnamon desktop greeted me.

Best Regards

Locked

Return to “Newbie Questions”