Error Installing from loaded iso

Questions about Grub, the liveCD and the installer
Forum rules
Before you post please read how to get help
Fedor
Level 1
Level 1
Posts: 13
Joined: Fri Feb 03, 2017 11:23 am

Error Installing from loaded iso

Postby Fedor » Fri Feb 03, 2017 11:40 am

i have put lmde iso on usb drive and boot from it. I also have mounted ldme iso from usb drive and can see its content.
All was going good, but after i filled form with names passwords etc i got "ERROR something is wrong with the installation medium!..." and about burn cd with proper tools.. yumi...

I never used that yumi thing, and have no cds to spare, no another usb disk either.

Help me please.

User avatar
killer de bug
Level 14
Level 14
Posts: 5313
Joined: Tue Jul 08, 2008 1:49 pm
Location: Graz, Austria

Re: Error Installing from loaded iso

Postby killer de bug » Fri Feb 03, 2017 12:28 pm

Have you checked that the ISO you downloaded was not corrupted? Did you check the sum to see if it is matching with the one on Linux Mint download page?
Which tool have you used to write the iso on the USB stick?
Image
If it ain't broke, fix it until it is.

User avatar
Fred Barclay
Level 11
Level 11
Posts: 3976
Joined: Sat Sep 13, 2014 11:12 am
Location: Bumping around in the bush

Re: Error Installing from loaded iso

Postby Fred Barclay » Fri Feb 03, 2017 9:20 pm

Definitely agree with kdb - it would be a good idea to check that iso image. :)
Here are some links to help:
https://linuxmint.com/verify.php
https://fred-barclay.github.io/VerifyLinuxMint/
Image
"Once you can accept the universe as matter expanding into nothing that is something, wearing stripes with plaid comes easy."
- Albert Einstein

Fedor
Level 1
Level 1
Posts: 13
Joined: Fri Feb 03, 2017 11:23 am

Re: Error Installing from loaded iso

Postby Fedor » Fri Feb 03, 2017 9:30 pm

I have checked sha256, accuracy is full. Also i tried older lmde-2-201503-mate-64bit.iso and have got exactly the same error.

My USB drive had been contained GRUB2 for a long time, i have copied iso plain without tools and have added entires into grub.cfg to load it. I suppose that install program do not recognize mounted iso as a source path. Is there a way to give source path for installation program, because i did not find that option.

User avatar
killer de bug
Level 14
Level 14
Posts: 5313
Joined: Tue Jul 08, 2008 1:49 pm
Location: Graz, Austria

Re: Error Installing from loaded iso

Postby killer de bug » Sat Feb 04, 2017 7:16 am

Oh ok I see.
Why don't you simply create a real bootable USB stick? With unetbootin or the Linux Mint utility to create such sticks?
Image
If it ain't broke, fix it until it is.

User avatar
austin.texas
Level 20
Level 20
Posts: 11702
Joined: Tue Nov 17, 2009 3:57 pm
Location: at /home

Re: Error Installing from loaded iso

Postby austin.texas » Sat Feb 04, 2017 8:36 am

Fedor wrote:My USB drive had been contained GRUB2 for a long time, i have copied iso plain without tools and have added entires into grub.cfg to load it.

Please post your grub.cfg menuentry.

Fedor wrote:I suppose that install program do not recognize mounted iso as a source path. Is there a way to give source path for installation program, because i did not find that option.

The installation program will have no problem with the mounted iso, as long as you are not trying to install to the USB.
Mint 18.2 Cinnamon, Quad core AMD A8-3870 with Radeon HD Graphics 6550D, 8GB DDR3, Ralink RT2561/RT61 802.11g PCI
Linux Linx 2017

Fedor
Level 1
Level 1
Posts: 13
Joined: Fri Feb 03, 2017 11:23 am

Re: Error Installing from loaded iso

Postby Fedor » Tue Feb 07, 2017 9:48 pm

killer de bug wrote:Oh ok I see.
simply create a real bootable USB stick


At first i have no spare usb sticks, my drive filled with plenty needed files where no place to move, and for second if i shall want cinamon or another edition i will have to create USB stick every time, that's rather very inconvenient.

austin.texas
Here my grub.cfg entries

Code: Select all

menuentry "LMDE MATE x64" {
   set isofile='/lmde-mate-x64.iso'
   loopback loop (hd0,msdos1)$isofile
   linux (loop)/live/vmlinuz boot=live live-config fromiso=/dev/disk/by-label/BIGFLEX/$isofile toram=filesystem.squashfs nosplash --
   initrd (loop)/live/initrd.lz
   }

User avatar
austin.texas
Level 20
Level 20
Posts: 11702
Joined: Tue Nov 17, 2009 3:57 pm
Location: at /home

Re: Error Installing from loaded iso

Postby austin.texas » Wed Feb 08, 2017 12:51 am

Fedor wrote:austin.texas
Here my grub.cfg entries

Code: Select all

menuentry "LMDE MATE x64" {
   set isofile='/lmde-mate-x64.iso'
   loopback loop (hd0,msdos1)$isofile
   linux (loop)/live/vmlinuz boot=live live-config fromiso=/dev/disk/by-label/BIGFLEX/$isofile toram=filesystem.squashfs nosplash --
   initrd (loop)/live/initrd.lz
   }

Thank you. I will check that.
Also, please post the result of

Code: Select all

lsblk -f
so that I can check the Label "BIGFLEX"
Mint 18.2 Cinnamon, Quad core AMD A8-3870 with Radeon HD Graphics 6550D, 8GB DDR3, Ralink RT2561/RT61 802.11g PCI
Linux Linx 2017

User avatar
austin.texas
Level 20
Level 20
Posts: 11702
Joined: Tue Nov 17, 2009 3:57 pm
Location: at /home

Re: Error Installing from loaded iso

Postby austin.texas » Wed Feb 08, 2017 1:05 am

Try this menuentry.

Code: Select all

menuentry "LMDE MATE x64  .iso " {
   set root=(hd0,msdos1)
   set isofile='/lmde-mate-x64.iso'
   loopback loop ($root)$isofile
   linux (loop)/casper/vmlinuz fromiso=($root)$isofile boot=live  live-config live-media-path=/casper findiso=$isofile edd=on ocs_live_run=\"ocs-live-general\" ocs_live_extra_param=\"\"  ocs_live_batch=\"no\" ocs_lang=\"\" ip=frommedia relatime  nolocales nosplash toram=filesystem.squashfs
   initrd (loop)/casper/initrd.lz
  }
Mint 18.2 Cinnamon, Quad core AMD A8-3870 with Radeon HD Graphics 6550D, 8GB DDR3, Ralink RT2561/RT61 802.11g PCI
Linux Linx 2017

Fedor
Level 1
Level 1
Posts: 13
Joined: Fri Feb 03, 2017 11:23 am

Re: Error Installing from loaded iso

Postby Fedor » Thu Feb 09, 2017 9:42 am

here the lsblk -f

Code: Select all

sda                         
├─sda1                     
├─sda2                     
└─sda5                     
sdb                         
├─sdb1                      /media/mint/BIGFLEX
└─sdb2                     
loop0                       /lib/live/mount/rootfs/filesystem.squashfs
loop1                       
└─loop1p1                   
loop2                       /media/mint/LMDE 2 MATE 64-bit


I wonder why grub.cfg would affect an installation, but i have tried your cfg for the record, which is wrong, because there is no "casper", i have changed it to "live", and i think fromiso=($root)$isofile incorrect too, however it works anyway. Nevertheless it's nothing to do with error of an installation, it stays indeed.
I am sure this is problem of an installation program, which is not accepts mounted iso as a source path. How is possible to override its sequence and give it a certain source path?

User avatar
austin.texas
Level 20
Level 20
Posts: 11702
Joined: Tue Nov 17, 2009 3:57 pm
Location: at /home

Re: Error Installing from loaded iso

Postby austin.texas » Thu Feb 09, 2017 10:31 am

Some of the ideas in this thread might help.
Mint 18.2 Cinnamon, Quad core AMD A8-3870 with Radeon HD Graphics 6550D, 8GB DDR3, Ralink RT2561/RT61 802.11g PCI
Linux Linx 2017

Fedor
Level 1
Level 1
Posts: 13
Joined: Fri Feb 03, 2017 11:23 am

Re: Error Installing from loaded iso

Postby Fedor » Tue Feb 14, 2017 12:07 pm

Some of the ideas in this thread might help.

This has no use for my problem. Why do you keep consider that it is problem of the grub or boot? I have nothing errors regarding either boot or grub Here see a screenshot.

Image

User avatar
austin.texas
Level 20
Level 20
Posts: 11702
Joined: Tue Nov 17, 2009 3:57 pm
Location: at /home

Re: Error Installing from loaded iso

Postby austin.texas » Tue Feb 14, 2017 12:16 pm

Fedor wrote: Why do you keep consider that it is problem of the grub or boot?

Because you asked about that.
Fedor wrote: i have copied iso plain without tools and have added entires into grub.cfg to load it. I suppose that install program do not recognize mounted iso as a source path.
Mint 18.2 Cinnamon, Quad core AMD A8-3870 with Radeon HD Graphics 6550D, 8GB DDR3, Ralink RT2561/RT61 802.11g PCI
Linux Linx 2017

User avatar
gtsfer
Level 7
Level 7
Posts: 1925
Joined: Mon May 27, 2013 9:15 am
Location: Bucks County PA, USA

Re: Error Installing from loaded iso

Postby gtsfer » Tue Feb 14, 2017 12:23 pm

Just a question, you referred to "mounted iso" or "I have mounted iso" twice in your posts.

If you are booting from the iso on a USB stick you should not have to manually mount it. Are you re-mounting an already mounted volume here?
"There is no gravity, the earth sucks." - Issac Newton @ 75
KDE & Cinnamon 18.1 & Win 10 - ASUS M5A99FX PRO MB, AMD FX-8370 Octo-Core CPU, 16GB RAM, AMD Radeon R7 240

User avatar
killer de bug
Level 14
Level 14
Posts: 5313
Joined: Tue Jul 08, 2008 1:49 pm
Location: Graz, Austria

Re: Error Installing from loaded iso

Postby killer de bug » Tue Feb 14, 2017 12:24 pm

Fedor wrote:This has no use for my problem. Why do you keep consider that it is problem of the grub or boot? I have nothing errors regarding either boot or grub Here see a screenshot.

I will repeat myself but if you could build a real bootable usb stick, it would work. You got the problem with several iso from Mint, and therefore this is not an iso problem. It's a setup issue.
Image
If it ain't broke, fix it until it is.

Fedor
Level 1
Level 1
Posts: 13
Joined: Fri Feb 03, 2017 11:23 am

Re: Error Installing from loaded iso

Postby Fedor » Tue Feb 14, 2017 1:09 pm

Well, let me illustrate my actions further
Image
Image
what's wrong here?
And how to do it right?


And about twice mounted iso, yes it definitely do, first it mounted by grub to boot live system, and second i mount it myself, because live system doesn't see it. Also i did not mention that this is iso problem. It is about installation program, where is no option to set path or its hidden.
Last edited by Fedor on Tue Feb 14, 2017 1:26 pm, edited 1 time in total.

User avatar
killer de bug
Level 14
Level 14
Posts: 5313
Joined: Tue Jul 08, 2008 1:49 pm
Location: Graz, Austria

Re: Error Installing from loaded iso

Postby killer de bug » Tue Feb 14, 2017 1:20 pm

The install linux mint icon on the desktop shows that you are in a live environment. Therefore you are booting on the iso. And then you try again to load the iso.
I don't understand why.

Click on the intall linux mint icon and install it.
Image
If it ain't broke, fix it until it is.

Fedor
Level 1
Level 1
Posts: 13
Joined: Fri Feb 03, 2017 11:23 am

Re: Error Installing from loaded iso

Postby Fedor » Tue Feb 14, 2017 1:47 pm

killer de bug wrote:And then you try again to load the iso.
I don't understand why.
I do not load it, and of course it is not loaded at all, to be correct. Live system is loaded only from the iso, then i only mount iso, is it not like a virtual cd? If i won't mount iso where to find the path for install source?

User avatar
austin.texas
Level 20
Level 20
Posts: 11702
Joined: Tue Nov 17, 2009 3:57 pm
Location: at /home

Re: Error Installing from loaded iso

Postby austin.texas » Tue Feb 14, 2017 1:53 pm

Fedor wrote:If i won't mount iso where to find the path for install source?
Look at your last screenshot. The icon for the installation program is on the Desktop. "Install Linux Mint"
Last edited by killer de bug on Tue Feb 14, 2017 2:11 pm, edited 1 time in total.
Reason: Corrected the quote issue
Mint 18.2 Cinnamon, Quad core AMD A8-3870 with Radeon HD Graphics 6550D, 8GB DDR3, Ralink RT2561/RT61 802.11g PCI
Linux Linx 2017

User avatar
killer de bug
Level 14
Level 14
Posts: 5313
Joined: Tue Jul 08, 2008 1:49 pm
Location: Graz, Austria

Re: Error Installing from loaded iso

Postby killer de bug » Tue Feb 14, 2017 2:10 pm

Fedor wrote: do not load it, and of course it is not loaded at all, to be correct. Live system is loaded only from the iso, then i only mount iso, is it not like a virtual cd? If i won't mount iso where to find the path for install source?

It's loaded. Otherwise you would not be running the live environment. You have the install Linux Mint icon on the desktop. So it's running. You should just click on it. No need to load anything else.
Image
If it ain't broke, fix it until it is.


Return to “Installation & Boot”