wireless hotspot

Questions about networking
Forum rules
Before you post please read this
abtygwyn
Level 4
Level 4
Posts: 204
Joined: Mon Apr 25, 2011 4:33 am

wireless hotspot

Postby abtygwyn » Fri Jun 12, 2015 6:27 am

Has anybody successfully set up a wireless hotspot using LMDE 2?

I'm have an Internet connection via router and ethernet and tried the option under networking to create a wireless hotspot. It comes up with an SSID, WEP, and security key but none of my mobile devices can detect the hotspot.

My wireless card is on, but I'm not using the wireless connection.

Is there anything else I need to configure to get this working? Can I check my wireless card to see if this function is supported?

eliph
Level 1
Level 1
Posts: 2
Joined: Sat Jun 13, 2015 1:43 pm

Re: wireless hotspot

Postby eliph » Sat Jun 13, 2015 2:17 pm

Your interface may not support master mode. To check this, run

Code: Select all

iwconfig
to get your wireless interface name (INT_NAME). Then run

Code: Select all

sudo iwconfig INT_NAME mode master
If you get any errors, then your card does not support it. You would need to get a card that does support master mode to get things working the way you'd like. Now, if your card does support master mode then try this: raise the interface to activate the radio with

Code: Select all

ifconfig *INT_NAME* up

eliph
Level 1
Level 1
Posts: 2
Joined: Sat Jun 13, 2015 1:43 pm

Re: wireless hotspot

Postby eliph » Sat Jun 13, 2015 2:24 pm

Also, if you're using a mac80211 based driver, then that method for checking master mode will not work. To check this, run the following if it's a PCI adapter

Code: Select all

sudo lspci
Or this if it's a USB adapter

Code: Select all

lsusb
You should see something about a network controller. If your interface is using a mac80211 driver, do the following to check for master mode

Code: Select all

sudo aptitude install iw
then

Code: Select all

iw list
If you do not see master mode in that list then your card does not support hotspot functionality.

[I would have added this to my first post, but it needed mod approval.]

josefg
Level 2
Level 2
Posts: 80
Joined: Sun Jun 12, 2011 7:07 pm

Re: wireless hotspot

Postby josefg » Thu Jan 21, 2016 12:19 pm

Actually, my wifi interface doesn't respond positively to the Master Mode test:

Code: Select all

sudo iwconfig wlan0 mode master
Error for wireless request "Set Mode" (8B06) :
    SET failed on device wlan0 ; Invalid argument.


But I am still able to set up an AP.
I can connect my devices, but I'm still working on how to get the bridge between the wifi interface I use for the Access Point (wlan0) and the wifi that receives the connection (wlan1) to work. So I don't have a shared internet connection yet...

My chipset is:

Code: Select all

01:00.0 Network controller: Intel Corporation Wireless 7260 (rev 73)


I am using hostapd to set up the access point.


Return to “Networking”