Page 1 of 1

opera does not play html5 video in lmde 3.

Posted: Fri Nov 16, 2018 6:03 am
by mbunal
hello all

i cant play some html5 video with opera in lmde3. i found something but never success, which is about putting libffmpeg.so in /usr/lib/x86linux/opera/lib_extra. i tried to change /usr/lib/x86linux/opera/libffmpeg.so but opera crashed.

i must use opera.

any body help me please.

Re: opera does not play html5 video in lmde 3.

Posted: Fri Nov 16, 2018 6:40 am
by kc1di
which version of Opera are you using?

Re: opera does not play html5 video in lmde 3.

Posted: Fri Nov 16, 2018 10:42 pm
by mbunal
kc1di wrote:
Fri Nov 16, 2018 6:40 am
which version of Opera are you using?
56.0.3051.104

Re: opera does not play html5 video in lmde 3.

Posted: Fri Nov 16, 2018 10:48 pm
by mbunal
if you check this address, you can see what is the problem:

https://www.youtube.com/html5

my output attached.

Re: opera does not play html5 video in lmde 3.

Posted: Sat Nov 17, 2018 5:21 am
by administrollaattori
It is a libffmpeg.so problem. Download latest libffmpeg.so via latest-proprietary-media.sh script.

Code: Select all

wget https://gist.githubusercontent.com/ruario/bec42d156d30affef655/raw/53bb6a1fd298d114355453f6f19ae188c22e2e9c/latest-proprietary-media.sh
Run that script, and copy its libffmpeg.so as an administrator into /usr/lib/x86_64-linux-gnu/opera folder and re-start Opera.

Re: opera does not play html5 video in lmde 3.

Posted: Sat Nov 17, 2018 5:06 pm
by mbunal
administrollaattori wrote:
Sat Nov 17, 2018 5:21 am
It is a libffmpeg.so problem. Download latest libffmpeg.so via latest-proprietary-media.sh script.

Code: Select all

wget https://gist.githubusercontent.com/ruario/bec42d156d30affef655/raw/53bb6a1fd298d114355453f6f19ae188c22e2e9c/latest-proprietary-media.sh
Run that script, and copy its libffmpeg.so as an administrator into /usr/lib/x86_64-linux-gnu/opera folder and re-start Opera.
thank you very much. it worked.

[SOLVED] opera does not play html5 video in lmde 3.

Posted: Sun Nov 18, 2018 8:27 am
by administrollaattori
mbunal wrote:
Sat Nov 17, 2018 5:06 pm
thank you very much. it worked.
Please edit topic as SOLVED, so that someone else can find the solution. :wink:

Re: opera does not play html5 video in lmde 3.

Posted: Thu Jan 10, 2019 6:50 pm
by rgand
I am using Opera 57.0.3098.106 and have the same issue.
administrollaattori wrote:
Sat Nov 17, 2018 5:21 am
It is a libffmpeg.so problem. Download latest libffmpeg.so via latest-proprietary-media.sh script.

Code: Select all

wget https://gist.githubusercontent.com/ruario/bec42d156d30affef655/raw/53bb6a1fd298d114355453f6f19ae188c22e2e9c/latest-proprietary-media.sh
Run that script, and copy its libffmpeg.so as an administrator into /usr/lib/x86_64-linux-gnu/opera folder and re-start Opera.
I ran the script but evidently am not up to speed because I don't know where to find the libffmpeg.so file to copy it into the recommended folder. Any direction with this would be appreciated. Thanks.

Re: opera does not play html5 video in lmde 3.

Posted: Thu Jan 10, 2019 7:12 pm
by philotux
rgand wrote:
Thu Jan 10, 2019 6:50 pm
I am using Opera 57.0.3098.106 and have the same issue.
administrollaattori wrote:
Sat Nov 17, 2018 5:21 am
It is a libffmpeg.so problem. Download latest libffmpeg.so via latest-proprietary-media.sh script.

Code: Select all

wget https://gist.githubusercontent.com/ruario/bec42d156d30affef655/raw/53bb6a1fd298d114355453f6f19ae188c22e2e9c/latest-proprietary-media.sh
Run that script, and copy its libffmpeg.so as an administrator into /usr/lib/x86_64-linux-gnu/opera folder and re-start Opera.
I ran the script but evidently am not up to speed because I don't know where to find the libffmpeg.so file to copy it into the recommended folder. Any direction with this would be appreciated. Thanks.
At the end of the script you have run, it says:
The following files were installed onto your system:

$HOME/.local/lib/vivaldi/libffmpeg.so
$HOME/.local/lib/vivaldi/chromium-codecs-ffmpeg-extra-version.txt
So I guess you should find libffmpeg.soin $HOME/.local/lib/vivaldi/libffmpeg.so. That is open the fie manager and go to home directory. Press Ctrl-h to make visible hidden files and folders and go to /.local/lib/vivaldi

Hope this helps!

Re: opera does not play html5 video in lmde 3.

Posted: Thu Jan 10, 2019 8:32 pm
by rgand
In $HOME/local, there is no .lib folder.

When I run the script I get this:

Code: Select all

rg@rg-G75VW ~ $ wget https://gist.githubusercontent.com/ruario/bec42d156d30affef655/raw/53bb6a1fd298d114355453f6f19ae188c22e2e9c/latest-proprietary-media.sh
--2019-01-10 15:45:37--  https://gist.githubusercontent.com/ruario/bec42d156d30affef655/raw/53bb6a1fd298d114355453f6f19ae188c22e2e9c/latest-proprietary-media.sh
Resolving gist.githubusercontent.com (gist.githubusercontent.com)... 151.101.196.133
Connecting to gist.githubusercontent.com (gist.githubusercontent.com)|151.101.196.133|:443... connected.
HTTP request sent, awaiting response... 200 OK
Length: 4489 (4.4K) [text/plain]
Saving to: ‘latest-proprietary-media.sh.1’

latest-proprietary- 100%[===================>]   4.38K  --.-KB/s    in 0.001s  

2019-01-10 15:45:37 (3.31 MB/s) - ‘latest-proprietary-media.sh.1’ saved [4489/4489]

rg@rg-G75VW ~ $ 

Re: opera does not play html5 video in lmde 3.

Posted: Thu Jan 10, 2019 8:37 pm
by philotux
I guess you would need to run latest-proprietary-media.sh.1by:

Code: Select all

./latest-proprietary-media.sh.1

Re: opera does not play html5 video in lmde 3.

Posted: Thu Jan 10, 2019 8:44 pm
by philotux
Sorry forgot to add that you would need to make the script executable first. Right-click on the script you have downloaded (it should be in your home directory) and choose "properties". Under "Permissions" tab, check the box "Allow this file to run as a program". Now open a terminal and run the command from the previous post.
Screenshot_2019-01-11_01-48-52.png

Re: opera does not play html5 video in lmde 3.

Posted: Thu Jan 10, 2019 9:50 pm
by rgand
philotux wrote:
Thu Jan 10, 2019 8:44 pm
Sorry forgot to add that you would need to make the script executable first. Right-click on the script you have downloaded (it should be in your home directory) and choose "properties". Under "Permissions" tab, check the box "Allow this file to run as a program". Now open a terminal and run the command from the previous post.

Screenshot_2019-01-11_01-48-52.png
I made that file and the original one (latest-proprietary-media.sh) executable but just keep getting copies of the file when I run the script.
I now have:
latest-proprietary-media.sh
latest-proprietary-media.sh.1
latest-proprietary-media.sh.2
and latest-proprietary-media.sh.3.

Should I run the original copy of the file, which is now executable, by itself?

Re: opera does not play html5 video in lmde 3.

Posted: Thu Jan 10, 2019 9:53 pm
by philotux
Just keep this one: latest-proprietary-media.sh. Delete the rest. Open a terminal copy, paste and run

Code: Select all

chmod +x latest-proprietary-media.sh
Now run:

Code: Select all

./latest-proprietary-media.sh

Re: opera does not play html5 video in lmde 3.

Posted: Thu Jan 10, 2019 10:00 pm
by rgand

Code: Select all

rg@rg-G75VW ~ $ chmod +x latest-proprietary-media.sh
rg@rg-G75VW ~ $ ./ latest-proprietary-media.sh
bash: ./: Is a directory
rg@rg-G75VW ~ $ 

There's still nothing new in the /.local folder

Re: opera does not play html5 video in lmde 3.

Posted: Thu Jan 10, 2019 10:01 pm
by philotux
I am sorry, I had put an space to much. Please copy, paste and run again:

Code: Select all

./latest-proprietary-media.sh

Re: opera does not play html5 video in lmde 3.

Posted: Thu Jan 10, 2019 10:07 pm
by rgand
That did the trick. I tried an HTML5 video and total success. Many, many thanks. Double thumbs-up, there.

Re: opera does not play html5 video in lmde 3.

Posted: Thu Jan 10, 2019 10:08 pm
by philotux
Wow, that's great! Glad that it worked out!
You are most welcome!

cheers,
philotux
:D

Re: opera does not play html5 video in lmde 3.

Posted: Thu Jan 10, 2019 10:10 pm
by rgand
:D 8)

Re: opera does not play html5 video in lmde 3.

Posted: Tue May 14, 2019 11:47 am
by Onabi
Thank you much for this solution, also works for me with Opera 60.0.3255.83_amd64.
I recently looked for an alternative to the best browser of our planet (Firefox), but HTML5 H264 Video was not working on any other browser.

As the script printed, H.264/MP4 should now also work on Vivaldi, but here it does not!? (Vivaldi 2.2.1388.37)

I am using linux regularly since 2014 and ffmpeg is one of the few things that are still making me mad from time to time. :-/