How-to fix "Warning: No support for locale: en_US.utf"

Write tutorials here
There are more tutorials here http://community.linuxmint.com/tutorial/welcome
Forum rules
Please don't add support questions to tutorials,start your own thread in the appropriate sub-forum instead. Before you post please read this
mara
Level 1
Level 1
Posts: 1
Joined: Fri Feb 19, 2016 5:50 am

Re: How-to fix "Warning: No support for locale: en_US.utf"

Post by mara » Fri Feb 19, 2016 5:53 am

Wouldn't it be enough to generate only en_US.UTF-8 locale?

Code: Select all

sudo locale-gen --no-archive en_US.utf8

boterbloem5
Level 1
Level 1
Posts: 1
Joined: Sat Feb 20, 2016 4:29 am

Re: How-to fix "Warning: No support for locale: en_US.utf"

Post by boterbloem5 » Sat Feb 20, 2016 4:34 am

Worked for me, thanks :)

powerhouse
Level 6
Level 6
Posts: 1067
Joined: Thu May 03, 2012 3:54 am
Location: Israel
Contact:

Re: How-to fix "Warning: No support for locale: en_US.utf"

Post by powerhouse » Thu Feb 25, 2016 1:40 pm

mara wrote:Wouldn't it be enough to generate only en_US.UTF-8 locale?

Code: Select all

sudo locale-gen --no-archive en_US.utf8
Probably yes, but with disk space being cheap, why bother. Besides, if you remove language packs you might break things, so I wouldn't touch that.
Asus Sabertooth X79, i7 3930K CPU, 8x4GB Kingston DDR3, Noctua NH-D14 CPU cooler, GTX 970 + Quadro 2000 GPU, Asus Xonar Essence STX, Sandisk 120GB + Samsung EVO 860 1TB SSD + 4 HDD, Corsair 500R, SeaSonic 660W Gold X PS https://heiko-sieger.info

User avatar
austin.texas
Level 20
Level 20
Posts: 12054
Joined: Tue Nov 17, 2009 3:57 pm
Location: at /home

Re: How-to fix "Warning: No support for locale: en_US.utf"

Post by austin.texas » Sat May 07, 2016 2:32 pm

Just for the record:
This command: sudo locale-gen --purge --no-archive also fixes the messed up sort order in Nemo, where Capitalized names are all sorted first, before un-capitalized names, which is due to a mis-configuration of locales.

Note the location of Grub.cfg here
Image

Fixed with the locale command:
Image
Mint 18.2 Cinnamon, Quad core AMD A8-3870 with Radeon HD Graphics 6550D, 8GB DDR3, Ralink RT2561/RT61 802.11g PCI
Linux Linx 2018

powerhouse
Level 6
Level 6
Posts: 1067
Joined: Thu May 03, 2012 3:54 am
Location: Israel
Contact:

Re: How-to fix "Warning: No support for locale: en_US.utf"

Post by powerhouse » Mon Jun 06, 2016 10:33 am

Thanks austin.texas, I didn't notice that. Good to know!
Asus Sabertooth X79, i7 3930K CPU, 8x4GB Kingston DDR3, Noctua NH-D14 CPU cooler, GTX 970 + Quadro 2000 GPU, Asus Xonar Essence STX, Sandisk 120GB + Samsung EVO 860 1TB SSD + 4 HDD, Corsair 500R, SeaSonic 660W Gold X PS https://heiko-sieger.info

AncientBrit
Level 1
Level 1
Posts: 2
Joined: Wed Dec 06, 2017 11:54 am

Re: How-to fix "Warning: No support for locale: en_US.utf"

Post by AncientBrit » Wed Dec 06, 2017 12:28 pm

December 2017 and your post is *still* relevant - thank you!

Peter :D

powerhouse
Level 6
Level 6
Posts: 1067
Joined: Thu May 03, 2012 3:54 am
Location: Israel
Contact:

Re: How-to fix "Warning: No support for locale: en_US.utf"

Post by powerhouse » Mon Jan 08, 2018 5:01 pm

AncientBrit wrote:December 2017 and your post is *still* relevant - thank you!

Peter :D
Thanks Peter, and a Happy New Year 2018!
Asus Sabertooth X79, i7 3930K CPU, 8x4GB Kingston DDR3, Noctua NH-D14 CPU cooler, GTX 970 + Quadro 2000 GPU, Asus Xonar Essence STX, Sandisk 120GB + Samsung EVO 860 1TB SSD + 4 HDD, Corsair 500R, SeaSonic 660W Gold X PS https://heiko-sieger.info

User avatar
j8a
Level 1
Level 1
Posts: 24
Joined: Mon Dec 11, 2017 10:58 am

Re: How-to fix "Warning: No support for locale: en_US.utf"

Post by j8a » Mon Jan 08, 2018 5:55 pm

Hi,
I have the same after upgrade to Sylvia Cinnamon but following the instructions the reported lack of support for locale: en_US.utf8 disappeared.

Thanks in advance :lol:

powerhouse
Level 6
Level 6
Posts: 1067
Joined: Thu May 03, 2012 3:54 am
Location: Israel
Contact:

Re: How-to fix "Warning: No support for locale: en_US.utf"

Post by powerhouse » Sun Mar 25, 2018 4:00 am

j8a wrote:
Mon Jan 08, 2018 5:55 pm
Hi,
I have the same after upgrade to Sylvia Cinnamon but following the instructions the reported lack of support for locale: en_US.utf8 disappeared.

Thanks in advance :lol:
Thanks! I had never anticipated that this "fix" would be relevant for such a long time.
Asus Sabertooth X79, i7 3930K CPU, 8x4GB Kingston DDR3, Noctua NH-D14 CPU cooler, GTX 970 + Quadro 2000 GPU, Asus Xonar Essence STX, Sandisk 120GB + Samsung EVO 860 1TB SSD + 4 HDD, Corsair 500R, SeaSonic 660W Gold X PS https://heiko-sieger.info

yekim54
Level 1
Level 1
Posts: 4
Joined: Wed May 10, 2017 1:32 pm

Re: How-to fix "Warning: No support for locale: en_US.utf"

Post by yekim54 » Mon Jul 09, 2018 10:03 am

Thanks, powerhouse. I just found your fix today and finally got rid of those perplexing warnings I kept getting in Linux Mint 18.3.

User avatar
Flemur
Level 16
Level 16
Posts: 6276
Joined: Mon Aug 20, 2012 9:41 pm
Location: Potemkin Village

Re: How-to fix "Warning: No support for locale: en_US.utf"

Post by Flemur » Mon Jul 09, 2018 4:39 pm

martywd wrote:
Sat Sep 01, 2012 12:59 pm
I saw a 'fix' for this issue somewhere else. It didn't work for me.
Me neither; I get

Code: Select all

locale: Cannot set LC_CTYPE to default locale: No such file or directory
locale: Cannot set LC_MESSAGES to default locale: No such file or directory
locale: Cannot set LC_ALL to default locale: No such file or directory
For some unknown files or directories. Handy!

I was getting incorrect sort order in thunar so set everything to "C" - then it worked:
export LANG="C"
export LC_ALL="C"
export LC_COLLATE="C"
I'd get harmless "Warning: No support for locale: en_US.utf", but one warning is better than a whole bunch of warnings or errors (it doesn't say which they are).

"locale" is more of the fine software from the good folks at freedesktop.org, destroying linux one step at a time.

Edit: fixed by copying over the original from a backup:

Code: Select all

$ ls /usr/lib/locale
C.UTF-8  locale-archive 
Please edit your original post title to include [SOLVED] if/when it is solved!
Your data and OS are backed up....right?
Mint 18.3 Xfce/fluxbox/pulse-less
Xubuntu 17.10/fluxbox/pulse-less

AncientBrit
Level 1
Level 1
Posts: 2
Joined: Wed Dec 06, 2017 11:54 am

Re: How-to fix "Warning: No support for locale: en_US.utf"

Post by AncientBrit » Thu Oct 04, 2018 9:41 am

powerhouse wrote:
Mon Jan 08, 2018 5:01 pm
AncientBrit wrote:December 2017 and your post is *still* relevant - thank you!

Peter :D
Thanks Peter, and a Happy New Year 2018!
Thanks, powerhouse, and my apologies for the late response (I'm old, what can I say? :roll: ) And your post is STILL relevant today (I just employed the steps yet again). Maybe you should chisel the commands into, oh, I don't know, stone tablets, just in case they're needed two millennia from now :D

Peter

Post Reply

Return to “Tutorials”