LiveCD's Xorg "no usable configuration" error with EeePC

Questions about Grub, UEFI,the liveCD and the installer
Forum rules
Before you post please read how to get help
theLo
Level 1
Level 1
Posts: 8
Joined: Sat Dec 01, 2012 7:43 pm
Location: Milan, Italia

LiveCD's Xorg "no usable configuration" error with EeePC

Postby theLo » Sat Dec 01, 2012 8:15 pm

Hi everybody,

I'm an Asus eeepc X101CH owner, on it I used linux mint 13 with XFCE without problems, but mint 14 with MATE causes troubles with Xorg.
Even thought with the liveCD I had no problems at all, after the installation Xorg fails booting. It's the not-so-uncommon error "Screen(s) found, but none have a usable configuration".

So I tried to fix it googling around. Tried updating. Tried sudo X -configure, copy and startx. Tried sudo apt-get remove and then install. Tried to make a Xvesa xorg.conf configuration using the xvesa settings that was working with Parted Magic. No success.
By the way, I noticed that even Parted Magic cannot launch Xorg, but i had to use the pure vesa settings.

My installation method was through usb: first I've just prepared myself the usb pen; then I thought it was my fault and I tried with Unetbootin and ImageWriter each time installing from zero. Still no success.

***EDIT1: the command "X -configure" says that the number of the created screens does not match the number of detected devices. Checked "/usr/X11/xorg.conf.d/10-evdev.." and found no monitor settings. Is this relevant?

***EDIT2: downloaded the new iso avalaible called "14.1" and tried installing through USB: Xorg didnt start even in the live cd session. Changed title.

Code: Select all

[    22.652]
X.Org X Server 1.13.0
Release Date: 2012-09-05
[    22.653] X Protocol Version 11, Revision 0
[    22.653] Build Operating System: Linux 3.2.0-26-generic i686 Ubuntu
[    22.653] Current Operating System: Linux thelo-X101CH 3.5.0-19-generic #30-Ubuntu SMP Tue Nov 13 17:49:53 UTC 2012 i686
[    22.653] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-3.5.0-19-generic root=UUID=8106621c-b4cc-4938-a87e-83d56c00f437 ro quiet splash vt.handoff=7
[    22.653] Build Date: 08 October 2012  03:34:08PM
[    22.653] xorg-server 2:1.13.0-0ubuntu6 (For technical support please see http://www.ubuntu.com/support)
[    22.653] Current version of pixman: 0.26.0
[    22.653]    Before reporting problems, check http://wiki.x.org
   to make sure that you have the latest version.
[    22.653] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
   (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
   (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[    22.653] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Sun Dec  2 06:54:09 2012
[    22.654] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
[    22.655] (==) No Layout section.  Using the first Screen section.
[    22.655] (==) No screen section available. Using defaults.
[    22.655] (**) |-->Screen "Default Screen Section" (0)
[    22.655] (**) |   |-->Monitor "<default monitor>"
[    22.655] (==) No monitor specified for screen "Default Screen Section".
   Using a default monitor configuration.
[    22.655] (==) Automatically adding devices
[    22.655] (==) Automatically enabling devices
[    22.655] (==) Automatically adding GPU devices
[    22.655] (WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/cyrillic" does not exist.
[    22.655]    Entry deleted from font path.
[    22.655] (WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/100dpi/" does not exist.
[    22.655]    Entry deleted from font path.
[    22.655] (WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/75dpi/" does not exist.
[    22.656]    Entry deleted from font path.
[    22.656] (WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/100dpi" does not exist.
[    22.656]    Entry deleted from font path.
[    22.656] (WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/75dpi" does not exist.
[    22.656]    Entry deleted from font path.
[    22.656] (WW) The directory "/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType" does not exist.
[    22.656]    Entry deleted from font path.
[    22.656] (==) FontPath set to:
   /usr/share/fonts/X11/misc,
   /usr/share/fonts/X11/Type1,
   built-ins
[    22.656] (==) ModulePath set to "/usr/lib/i386-linux-gnu/xorg/extra-modules,/usr/lib/xorg/extra-modules,/usr/lib/xorg/modules"
[    22.656] (II) The server relies on udev to provide the list of input devices.
   If no devices become available, reconfigure udev or disable AutoAddDevices.
[    22.656] (II) Loader magic: 0xb7753640
[    22.656] (II) Module ABI versions:
[    22.656]    X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[    22.656]    X.Org Video Driver: 13.0
[    22.656]    X.Org XInput driver : 18.0
[    22.656]    X.Org Server Extension : 7.0
[    22.657] (II) config/udev: Adding drm device (/dev/dri/card0)
[    22.664] (--) PCI:*(0:0:2:0) 8086:0be1:1043:84a9 rev 9, Mem @ 0xdfc00000/1048576, I/O @ 0x0000f0e0/8
[    22.665] (II) Open ACPI successful (/var/run/acpid.socket)
[    22.665] Initializing built-in extension Generic Event Extension
[    22.665] Initializing built-in extension SHAPE
[    22.665] Initializing built-in extension MIT-SHM
[    22.665] Initializing built-in extension XInputExtension
[    22.665] Initializing built-in extension XTEST
[    22.665] Initializing built-in extension BIG-REQUESTS
[    22.665] Initializing built-in extension SYNC
[    22.665] Initializing built-in extension XKEYBOARD
[    22.665] Initializing built-in extension XC-MISC
[    22.665] Initializing built-in extension SECURITY
[    22.665] Initializing built-in extension XINERAMA
[    22.665] Initializing built-in extension XFIXES
[    22.665] Initializing built-in extension RENDER
[    22.665] Initializing built-in extension RANDR
[    22.665] Initializing built-in extension COMPOSITE
[    22.665] Initializing built-in extension DAMAGE
[    22.665] Initializing built-in extension MIT-SCREEN-SAVER
[    22.665] Initializing built-in extension DOUBLE-BUFFER
[    22.666] Initializing built-in extension RECORD
[    22.666] Initializing built-in extension DPMS
[    22.666] Initializing built-in extension X-Resource
[    22.666] Initializing built-in extension XVideo
[    22.666] Initializing built-in extension XVideo-MotionCompensation
[    22.666] Initializing built-in extension XFree86-VidModeExtension
[    22.666] Initializing built-in extension XFree86-DGA
[    22.666] Initializing built-in extension XFree86-DRI
[    22.666] Initializing built-in extension DRI2
[    22.666] (II) LoadModule: "glx"
[    22.667] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so
[    22.667] (II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
[    22.667]    compiled for 1.13.0, module version = 1.0.0
[    22.667]    ABI class: X.Org Server Extension, version 7.0
[    22.667] (==) AIGLX enabled
[    22.668] Loading extension GLX
[    22.668] (==) Matched intel as autoconfigured driver 0
[    22.668] (==) Matched intel as autoconfigured driver 1
[    22.668] (==) Matched vesa as autoconfigured driver 2
[    22.668] (==) Matched modesetting as autoconfigured driver 3
[    22.668] (==) Matched fbdev as autoconfigured driver 4
[    22.668] (==) Assigned the driver to the xf86ConfigLayout
[    22.668] (II) LoadModule: "intel"
[    22.672] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/intel_drv.so
[    22.673] (II) Module intel: vendor="X.Org Foundation"
[    22.673]    compiled for 1.13.0, module version = 2.20.9
[    22.673]    Module class: X.Org Video Driver
[    22.673]    ABI class: X.Org Video Driver, version 13.0
[    22.673] (II) LoadModule: "vesa"
[    22.674] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/vesa_drv.so
[    22.674] (II) Module vesa: vendor="X.Org Foundation"
[    22.674]    compiled for 1.12.99.902, module version = 2.3.2
[    22.674]    Module class: X.Org Video Driver
[    22.674]    ABI class: X.Org Video Driver, version 13.0
[    22.674] (II) LoadModule: "modesetting"
[    22.674] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/modesetting_drv.so
[    22.675] (II) Module modesetting: vendor="X.Org Foundation"
[    22.675]    compiled for 1.13.0, module version = 0.5.0
[    22.675]    Module class: X.Org Video Driver
[    22.675]    ABI class: X.Org Video Driver, version 13.0
[    22.675] (II) LoadModule: "fbdev"
[    22.675] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/fbdev_drv.so
[    22.675] (II) Module fbdev: vendor="X.Org Foundation"
[    22.675]    compiled for 1.12.99.902, module version = 0.4.3
[    22.675]    Module class: X.Org Video Driver
[    22.675]    ABI class: X.Org Video Driver, version 13.0
[    22.676] (II) intel: Driver for Intel Integrated Graphics Chipsets: i810,
   i810-dc100, i810e, i815, i830M, 845G, 854, 852GM/855GM, 865G, 915G,
   E7221 (i915), 915GM, 945G, 945GM, 945GME, Pineview GM, Pineview G,
   965G, G35, 965Q, 946GZ, 965GM, 965GME/GLE, G33, Q35, Q33, GM45,
   4 Series, G45/G43, Q45/Q43, G41, B43, B43, Clarkdale, Arrandale,
   Sandybridge Desktop (GT1), Sandybridge Desktop (GT2),
   Sandybridge Desktop (GT2+), Sandybridge Mobile (GT1),
   Sandybridge Mobile (GT2), Sandybridge Mobile (GT2+),
   Sandybridge Server, Ivybridge Mobile (GT1), Ivybridge Mobile (GT2),
   Ivybridge Desktop (GT1), Ivybridge Desktop (GT2), Ivybridge Server,
   Ivybridge Server (GT2), Haswell Desktop (GT1), Haswell Desktop (GT2),
   Haswell Desktop (GT2+), Haswell Mobile (GT1), Haswell Mobile (GT2),
   Haswell Mobile (GT2+), Haswell Server (GT1), Haswell Server (GT2),
   Haswell Server (GT2+), Haswell SDV Desktop (GT1),
   Haswell SDV Desktop (GT2), Haswell SDV Desktop (GT2+),
   Haswell SDV Mobile (GT1), Haswell SDV Mobile (GT2),
   Haswell SDV Mobile (GT2+), Haswell SDV Server (GT1),
   Haswell SDV Server (GT2), Haswell SDV Server (GT2+),
   Haswell ULT Desktop (GT1), Haswell ULT Desktop (GT2),
   Haswell ULT Desktop (GT2+), Haswell ULT Mobile (GT1),
   Haswell ULT Mobile (GT2), Haswell ULT Mobile (GT2+),
   Haswell ULT Server (GT1), Haswell ULT Server (GT2),
   Haswell ULT Server (GT2+), Haswell CRW Desktop (GT1),
   Haswell CRW Desktop (GT2), Haswell CRW Desktop (GT2+),
   Haswell CRW Mobile (GT1), Haswell CRW Mobile (GT2),
   Haswell CRW Mobile (GT2+), Haswell CRW Server (GT1),
   Haswell CRW Server (GT2), Haswell CRW Server (GT2+),
   ValleyView PO board
[    22.678] (II) VESA: driver for VESA chipsets: vesa
[    22.678] (II) modesetting: Driver for Modesetting Kernel Drivers: kms
[    22.678] (II) FBDEV: driver for framebuffer: fbdev
[    22.678] (++) using VT number 7

[    22.686] (II) intel(0): using device path '/dev/dri/card0'
[    22.686] (WW) Falling back to old probe method for vesa
[    22.686] (WW) Falling back to old probe method for modesetting
[    22.686] (WW) Falling back to old probe method for fbdev
[    22.686] (II) Loading sub module "fbdevhw"
[    22.686] (II) LoadModule: "fbdevhw"
[    22.687] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libfbdevhw.so
[    22.687] (II) Module fbdevhw: vendor="X.Org Foundation"
[    22.687]    compiled for 1.13.0, module version = 0.0.2
[    22.687]    ABI class: X.Org Video Driver, version 13.0
[    22.688] (EE) intel(0): [drm] Failed to detect GEM.  Kernel 2.6.28 required.
[    22.688] (EE) intel(0): Failed to become DRM master.
[    22.688] (II) UnloadModule: "intel"
[    22.688] (EE) Screen(s) found, but none have a usable configuration.
[    22.688]
Fatal server error:
[    22.688] no screens found
[    22.688] (EE)
Please consult the The X.Org Foundation support
    at http://wiki.x.org
 for help.
[    22.688] (EE) Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
[    22.688] (EE)
[    22.704] Server terminated with error (1). Closing log file.

User avatar
mank_in
Level 6
Level 6
Posts: 1359
Joined: Wed Nov 16, 2011 2:29 pm
Location: Bali

Re: LiveCD's Xorg "no usable configuration" error with EeePC

Postby mank_in » Sun Dec 02, 2012 7:46 am

this is a known bug. ubuntu 12.10 (LM14 parent) refuse to boot with intel GMA 3600 system.
LM 14 ISO has a bug to force intel graphic use software rendering ( gallium llvmpipe ) , but installed LM14 use mesa DRI renderer. If you can force to use software rendering from boot menu , maybe your system will boot normally.
Image
Sorry for my bad English , I am Indonesian.

theLo
Level 1
Level 1
Posts: 8
Joined: Sat Dec 01, 2012 7:43 pm
Location: Milan, Italia

Re: LiveCD's Xorg "no usable configuration" error with EeePC

Postby theLo » Mon Dec 03, 2012 1:32 am

Thanks for the answer. I tried using i915.modeset=0 and it makes xorg failing and avoiding me to reach the command line. I'm not sure how to do it. May you help me?

I noticed that Xorg fails also in puppy precise. Maybe I shall try to install again Xorg. Or use Xvesa, if it is possible.
Anyway, the LM iso "14" (not the 14.1) had NO problem launching Xorg in the live environment; the "no usable configurations" problem appeared only after the installation. On the contrary, using the iso 14.1 the problem appears since the beginning, since booting the livecd.

User avatar
mank_in
Level 6
Level 6
Posts: 1359
Joined: Wed Nov 16, 2011 2:29 pm
Location: Bali

Re: LiveCD's Xorg "no usable configuration" error with EeePC

Postby mank_in » Mon Dec 03, 2012 7:14 am

I didn't know if recovery mode works, try boot to recovery mode. If GUI not launch , try :

Code: Select all

startx


try add ppa:xorg-edgers/ppa
I read in ubuntu forum , someone success boot to 12.10

I think you better stick with LM13 for your netbook until solution come.
Image
Sorry for my bad English , I am Indonesian.


Return to “Installation & Boot”

Who is online

Users browsing this forum: killer de bug and 5 guests