Mint 17.3 boot freeze when hardware config changes?

Questions about Grub, UEFI,the liveCD and the installer
Forum rules
Before you post please read how to get help
Post Reply
pisior
Level 1
Level 1
Posts: 3
Joined: Thu Jan 28, 2016 3:38 am

Mint 17.3 boot freeze when hardware config changes?

Post by pisior »

Mint 17.3, Radeon HD 4890, i5 750, Intel DP55WB, ssd disk
System works well, no problems at all when it is on. But there are problems with booting. Usually it hangs showing blank screen with cursor in the left upper corner, or sometimes it hangs in later stage of booting (like on the screenshot). At first I assumed this is the graphic card issue and tried to fix it by add radeon.modeset=0 in grub. No effect. But later I noticed some corelation between configuration of last succesfull boot and new boot. If something in hardware configuration has changed since last boot, new boot will freeze. Example:
- last boot with 2 monitors on, new boot with 1 monitor on and one off will hang booting; in this case using 2 monitors on boot will successfully start the system.
- last boot with no network cable connected, new boot with network cable on, will hang bootting; when I disconnected network cable, Mint started with no problems. Look at screenshot - this is the moment of stop booting:
Image
It seems that freeze depends on hardware configuration changes.

Can you help me fix this problem please?
User avatar
austin.texas
Level 20
Level 20
Posts: 12045
Joined: Tue Nov 17, 2009 3:57 pm
Location: at /home

Re: Mint 17.3 boot freeze when hardware config changes?

Post by austin.texas »

In a terminal, enter the command:

Code: Select all

dmesg >> $HOME/Documents/dmesg.txt
Then open /Documents/dmesg.txt in your text editor. It will list what is happening at boot by the second so that you can locate where the hang is.

Do you get the same type of delay when booting the live Mint DVD?
Mint 18.2 Cinnamon, Quad core AMD A8-3870 with Radeon HD Graphics 6550D, 8GB DDR3, Ralink RT2561/RT61 802.11g PCI
Linux Linx 2018
pisior
Level 1
Level 1
Posts: 3
Joined: Thu Jan 28, 2016 3:38 am

Re: Mint 17.3 boot freeze when hardware config changes?

Post by pisior »

Thank you for reply

1. Yes, live dvd (LM 17.3 64bit - the same like installed one) hangs too.
2. each time after system hangs, last line of demsg is:
[ 395.327799] sound hdaudioC1D0: HDMI ATI/AMD: no speaker allocation for ELD

-edit-
Yesterday I switched computer off with 2 screens active (hdmi and dvi). Today Mint hanged multiple times at the same line, showed on picture above (mode: #0 CPUs: #1). There was no way to boot the system. Switching on and off second monitor gave no result.

I changed BIOS CPU settings to 1 core active only. Mint boots very well on CPU with one core.
Look at demsg. It shows i7 instead of i5. Does it have any meaning?

demsg of hang boot:

Code: Select all

[    0.170276] x86: Booting SMP configuration:
[    0.170278] .... node  #0, CPUs:      #1
[    0.183513] NMI watchdog: enabled on all CPUs, permanently consumes one hw-PMU counter.
[    0.183609]  #2 #3
[    0.210007] x86: Booted up 1 node, 4 CPUs
[    0.210011] smpboot: Total of 4 processors activated (21335.32 BogoMIPS)
[    0.212863] devtmpfs: initialized
(...)
[    4.861344] EDAC MC: Ver: 3.0.0
[    4.864706] EDAC MC0: Giving out device to module i7core_edac.c controller i7 core #0: DEV 0000:3f:03.0 (POLLED)
[    4.864756] EDAC PCI0: Giving out device to module i7core_edac controller EDAC PCI controller: DEV 0000:3f:03.0 (POLLED)
[    4.864934] EDAC i7core: Driver loaded, 1 memory controller(s) found.
[    4.896858] kvm: disabled by bios
[    5.066792] kvm: disabled by bios
(...)
[   28.573428] input: USB Optical Mouse as /devices/pci0000:00/0000:00:1d.1/usb7/7-2/7-2:1.0/0003:15CA:00C3.0006/input/input13
[   28.574090] hid-generic 0003:15CA:00C3.0006: input,hidraw5: USB HID v1.10 Mouse [USB Optical Mouse] on usb-0000:00:1d.1-2/input0
[   71.827602] sound hdaudioC1D0: HDMI ATI/AMD: no speaker allocation for ELD
[   71.827632] sound hdaudioC1D0: HDMI ATI/AMD: no speaker allocation for ELD
[   71.827657] sound hdaudioC1D0: HDMI ATI/AMD: no speaker allocation for ELD
[   71.828376] sound hdaudioC1D0: HDMI ATI/AMD: no speaker allocation for ELD
[   72.127642] sound hdaudioC1D0: HDMI ATI/AMD: no speaker allocation for ELD
[   72.427844] sound hdaudioC1D0: HDMI ATI/AMD: no speaker allocation for ELD
[   72.727940] sound hdaudioC1D0: HDMI ATI/AMD: no speaker allocation for ELD
[   73.028077] sound hdaudioC1D0: HDMI ATI/AMD: no speaker allocation for ELD
[   73.328235] sound hdaudioC1D0: HDMI ATI/AMD: no speaker allocation for ELD
[   73.628425] sound hdaudioC1D0: HDMI ATI/AMD: no speaker allocation for ELD
[   73.928652] sound hdaudioC1D0: HDMI ATI/AMD: no speaker allocation for ELD
[   74.228797] sound hdaudioC1D0: HDMI ATI/AMD: no speaker allocation for ELD
hang.

What is going on here? Can anybody help me please?
Post Reply

Return to “Installation & Boot”