Page 1 of 1

Slow response and Incomplete Menu Names 17.3

Posted: Sun Sep 23, 2018 7:52 pm
by magno_grail
Wiped previous versions of XP and Linux (Ubuntu 16.04.4, 17-04-32 bit, LM 17.1, and 18.1 would not install) now trying LM 17.3) on Athlon 2200. Login takes about 20 seconds between typing and showing up on the screen. Typing here works without delay. Menu bar on bottom of screen shows random characters of the task name. The menu in the lower left just shows "M " when hovering over it. Clicking on the Menu gives the box but only the "e" show from the task names. A few of the icons show up if I move the cursor around the box.
The other installations stalled at the About You, could not enter any characters. Plus, they took a minute or so after the menus appeared before the Continue box would activate.
The hard disk light does not appear to be unusually active. Any ideas on what the problem is? I wrote the .iso at 2x so there should not have been errors there.

Re: Slow response and Incomplete Menu Names 17.3

Posted: Mon Sep 24, 2018 3:08 am
by administrollaattori
Ancient Athlon may be too slow for modern operating systems.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_A ... processors

Try Puppy Linux.
http://puppylinux.com/

Re: Slow response and Incomplete Menu Names 17.3

Posted: Tue Sep 25, 2018 10:20 am
by magno_grail
The speed of the processor does not affect displaying characters on the screen. I moved the hard disc to another machine (also Athlon) and it worked normally. Either incompatibility with the video card or failing. It worked with XP.
Now I have to decide whether to keep Mint or go back to Ubuntu. Any reason to chose one over the other?

Re: Slow response and Incomplete Menu Names 17.3

Posted: Wed Sep 26, 2018 3:31 am
by administrollaattori
magno_grail wrote:
Tue Sep 25, 2018 10:20 am
The speed of the processor does not affect displaying characters on the screen. I moved the hard disc to another machine (also Athlon) and it worked normally. Either incompatibility with the video card or failing. It worked with XP.
Now I have to decide whether to keep Mint or go back to Ubuntu. Any reason to chose one over the other?
The other hardware may be too weak for modern operating systems. What is the result for inxi -Fxzo command?

Re: Slow response and Incomplete Menu Names 17.3

Posted: Wed Sep 26, 2018 12:24 pm
by magno_grail
System: Host: mad-MS-6380E Kernel: 3.19.0-32-generic i686 (32 bit gcc: 4.8.2)
Desktop: Cinnamon 2.8.6 (Gtk 3.10.8~8+qiana)
Distro: Linux Mint 17.3 Rosa
Machine: System: MICRO-STAR product: KM266-8237
Mobo: MICRO-STAR model: MS-7061
Bios: Phoenix v: 6.00 PG date: 07/28/2004
CPU: Single core AMD Sempron 2200+ (-UP-) cache: 256 KB
flags: (pae sse) bmips: 2999 speed: 1499 MHz (max)
Graphics: Card: NVIDIA NV25 [GeForce4 Ti 4200] bus-ID: 01:00.0
Display Server: X.Org 1.17.1 drivers: nouveau (unloaded: fbdev,vesa)
Resolution: 1366x768@59.8hz
GLX Renderer: Mesa DRI nv25 x86/MMX+/3DNow!+/SSE
GLX Version: 1.2 Mesa 10.5.9 Direct Rendering: Yes
Audio: Card VIA VT8233/A/8235/8237 AC97 Audio Controller
driver: snd_via82xx port: e500 bus-ID: 00:11.5
Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k3.19.0-32-generic
Network: Card: VIA VT6102 [Rhine-II]
driver: via-rhine port: e600 bus-ID: 00:12.0
IF: eth1 state: up speed: 100 Mbps duplex: full mac: <filter>
Drives: HDD Total Size: 251.0GB (10.8% used)
ID-1: /dev/sda model: Maxtor_5A250J0 size: 251.0GB
Partition: ID-1: / size: 230G used: 25G (12%) fs: ext4 dev: /dev/sda1
ID-2: swap-1 size: 0.53GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/sda5
RAID: No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Unmounted: No unmounted partitions detected
Sensors: System Temperatures: cpu: 43.0C mobo: N/A
Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info: Processes: 129 Uptime: 30 min Memory: 502.3/1508.2MB
Init: Upstart runlevel: 2 Gcc sys: 4.8.4
Client: Shell (bash 4.3.111) inxi: 2.2.28

I put the video card in another machine and the same problem of dropping characters in the Menu. Firefox works (once I can find it in the Wheel of Fortune game). So it is a hardware problem, probably driver since the windows work properly.
By the by, that card is in this machine.
Just found another thread that says this card is not supported by 17. I will go back to my other card that works.

Re: Slow response and Incomplete Menu Names 17.3

Posted: Wed Sep 26, 2018 12:58 pm
by administrollaattori
Mate desktop could work with that hardware. You can install Mate and select Mate desktop on the login screen and see how it works.

Code: Select all

apt install mate-desktop mate-utils mate-applets mate-system-monitor caja-open-terminal caja-gksu