cassandra wont boot

Questions about Grub, UEFI,the liveCD and the installer
Forum rules
Before you post please read how to get help
User avatar
cakehead
Level 2
Level 2
Posts: 83
Joined: Sat Dec 30, 2006 4:24 pm
Location: Aberdeen, Scotland

cassandra wont boot

Postby cakehead » Sat Jun 02, 2007 12:20 pm

I have downloaded Cassandra two times now and both times the cd wont boot. The download completes and goes straight to extract, I extract to an empty folder then use K3B to burn the image. What am I doing wrong as I am stumped !

Husse
Level 23
Level 23
Posts: 19595
Joined: Sun Feb 11, 2007 7:22 am
Location: Near Borås Sweden

Postby Husse » Sat Jun 02, 2007 12:39 pm

a)Check the md5 sum (the terminal has a built in checker suitably called md5sum)
b) You should not extract anything - you burn an image. Click on the ISO and select "Burn image" (ít could be Burn ISO )
It's built into Bianca by default
Image
Don't fix it if it ain't broken, don't break it if you can't fix it

User avatar
cakehead
Level 2
Level 2
Posts: 83
Joined: Sat Dec 30, 2006 4:24 pm
Location: Aberdeen, Scotland

Postby cakehead » Sat Jun 02, 2007 2:14 pm

Sorted ! I have been using 'open with' rather than 'save file' ! What a dope I am

Husse
Level 23
Level 23
Posts: 19595
Joined: Sun Feb 11, 2007 7:22 am
Location: Near Borås Sweden

Postby Husse » Sat Jun 02, 2007 4:49 pm

What a dope I am

You said it - not me :D
Image
Don't fix it if it ain't broken, don't break it if you can't fix it

User avatar
cakehead
Level 2
Level 2
Posts: 83
Joined: Sat Dec 30, 2006 4:24 pm
Location: Aberdeen, Scotland

Postby cakehead » Sun Jun 03, 2007 2:12 pm

GREAT !! I now have Cassandra on my desk. She is looking good, just a problem with my on-board g-force 6100 graphics chip not being supported though I am getting 1024 X 768 screen res !

D1Wayne
Level 3
Level 3
Posts: 198
Joined: Tue Apr 24, 2007 6:11 am
Location: Pacific North West

Postby D1Wayne » Sun Jun 03, 2007 2:57 pm

have the 6150 chipset, problens getting up runs beryl very well seen in the Ubuntu that 6100 akso running well,

post xorg,conf
driver section
monitor section
and extentions section to start with

User avatar
cakehead
Level 2
Level 2
Posts: 83
Joined: Sat Dec 30, 2006 4:24 pm
Location: Aberdeen, Scotland

Postby cakehead » Sun Jun 03, 2007 5:25 pm

I have an onboard graphic chip NVidia 6100. This is what Xorg.conf told me

Xorg.conf
Device = Generic video card
Driver = VESA
Bus ID = PCI:0:13:0

Husse
Level 23
Level 23
Posts: 19595
Joined: Sun Feb 11, 2007 7:22 am
Location: Near Borås Sweden

Postby Husse » Sun Jun 03, 2007 5:32 pm

Driver = VESA

That's what saves your day sometimes, it's safe graphics mode. You should install the proper driver.
You have Envy in the menu - use it to install the nvidia driver
and you're up and running.
I think D1Wayne has had a go with envy, says he runs it more than once sometimes...
Image
Don't fix it if it ain't broken, don't break it if you can't fix it

D1Wayne
Level 3
Level 3
Posts: 198
Joined: Tue Apr 24, 2007 6:11 am
Location: Pacific North West

Postby D1Wayne » Sun Jun 03, 2007 5:44 pm

vesa wont get you eyeCandy

make your own backup copy of xorg.conf envy .93 normally does this but twice I ended with empty file:)

if you run envy (located in systems Tools)
go for the latest drivers

what happens afterwards, may require restart x a few times and possibly rebooting a few times. but driver should be "nvidia" when its working

do not go further until you get nvidia drivers going, it may even require a secon envy run and restartx/reboot

see where these bits go further down

Code: Select all

    Option       "AddARGBGLXVisuals" "True"
    Option      "RenderAccel" "True"
    Option      "AllowGLXWithComposite" "True"
    Option      "backingstore" "True"
    Option       "TripleBuffer" "True"

and at the end

Code: Select all

Option         "Composite" "Enable"

I've been using these in Bianca since early Maym and each beta of Cassandra

no option "dri" no dri section

Code: Select all

Section "Module"
    Load           "i2c"
    Load           "bitmap"
    Load           "ddc"
    Load           "extmod"
    Load           "freetype"
    Load           "glx"
    Load           "int10"
    Load           "vbe"
EndSection


Code: Select all

Section "Monitor"
    Identifier     "DELL M990"
    Option         "DPMS"
    Option       "AddARGBGLXVisuals" "True"
    Option      "RenderAccel" "True"
    Option      "AllowGLXWithComposite" "True"
    Option      "backingstore" "True"
    Option       "TripleBuffer" "True"
EndSection


Section "Device"
    Identifier     "Generic Video Card"
    Driver         "nvidia"
EndSection

Section "Screen"
    Identifier     "Default Screen"
    Device         "Generic Video Card"
    Monitor        "DELL M990"
    DefaultDepth    24
    SubSection     "Display"
        Depth       1
        Modes      "1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480"
    EndSubSection
## snipped other color depths
## and this is the bottom bits
Section "Extensions"
    Option         "Composite" "Enable"
EndSection

[/u]


Return to “Installation & Boot”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 12 guests