Anyone else having issues Kernel 5.3.0-53.109?

Questions about Grub, UEFI,the liveCD and the installer
Forum rules
Before you post please read how to get help
User avatar
LanceM
Level 8
Level 8
Posts: 2363
Joined: Sun Jul 08, 2018 11:50 pm

Anyone else having issues Kernel 5.3.0-53.109?

Post by LanceM »

This kernel is working on my I5-8500 system, but resulted in a black screen on boot with the AMD 3200G system. REISUB and CTRL+ALT+DEL had no effect. I did two forced shutdowns before taking the easy route and used Timeshift with live session to recover. I blacklisted it. This is the first update I've ever had a serious problem with.
Last edited by karlchen on Sun May 31, 2020 5:45 am, edited 5 times in total.
Reason: Moved from "Chat" to "Installation & Boot". Made the thread sticky for 21 days. K5.3.0-53 seems to have some "negative potential".
To mark this issue solved, go to your original 1st post and click the edit pencil and add [Solved] at the beginning of the title and click Submit.
Mint accepts donations: https://linuxmint.com/donors.php

gittiest personITW
Level 7
Level 7
Posts: 1851
Joined: Tue May 28, 2019 4:27 pm

Re: Anyone else having issues Kernel 5.3.0-53.109?

Post by gittiest personITW »

Could you try the 4.15 kernel?
Also, in case someone has similar symptoms, could you post the output to inxi below in case there is a common theme somewhere along the line.

Code: Select all

inxi -Fxz

User avatar
Pjotr
Level 21
Level 21
Posts: 14857
Joined: Mon Mar 07, 2011 10:18 am
Location: The Netherlands (Holland)
Contact:

Re: Anyone else having issues Kernel 5.3.0-53.109?

Post by Pjotr »

What kernel? It should be the 5.3.0-53.47.
Tip: 10 things to do after installing Linux Mint 19.3 Tricia
Keep your Linux Mint healthy: Avoid these 10 fatal mistakes
Twitter: twitter.com/easylinuxtips
All in all, horse sense simply makes sense.

User avatar
LanceM
Level 8
Level 8
Posts: 2363
Joined: Sun Jul 08, 2018 11:50 pm

Re: Anyone else having issues Kernel 5.3.53.109?

Post by LanceM »

Taking it out of blacklist, but not installing, Update Manager shows:
UPDATE.jpg
To mark this issue solved, go to your original 1st post and click the edit pencil and add [Solved] at the beginning of the title and click Submit.
Mint accepts donations: https://linuxmint.com/donors.php

User avatar
LanceM
Level 8
Level 8
Posts: 2363
Joined: Sun Jul 08, 2018 11:50 pm

Re: Anyone else having issues Kernel 5.3.53.109?

Post by LanceM »

Could you try the 4.15 kernel?
I just dropped back to the last 5.3 because it's been fine.

Code: Select all

System:    Host: LM Kernel: 5.3.0-51-generic x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 7.5.0 
           Desktop: Cinnamon 4.4.8 wm: muffin dm: LightDM Distro: Linux Mint 19.3 Tricia 
           base: Ubuntu 18.04 bionic 
Machine:   Type: Desktop Mobo: ASRock model: A300M-STX serial: <filter> UEFI: American Megatrends 
           v: P3.60 date: 10/28/2019 
Battery:   Device-1: hidpp_battery_0 model: Logitech Wireless Mouse serial: <filter> charge: 55% 
           status: Discharging 
CPU:       Topology: Quad Core model: AMD Ryzen 3 3200G with Radeon Vega Graphics bits: 64 
           type: MCP arch: Zen rev: 1 L2 cache: 2048 KiB 
           flags: lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm bogomips: 28799 
           Speed: 3997 MHz min/max: 1400/3600 MHz Core speeds (MHz): 1: 3996 2: 1644 3: 1600 
           4: 1997 
Graphics:  Device-1: AMD Picasso driver: amdgpu v: kernel bus ID: 04:00.0 chip ID: 1002:15d8 
           Display: x11 server: X.Org 1.20.5 driver: amdgpu,ati unloaded: fbdev,modesetting,vesa 
           resolution: 1920x1080~60Hz 
           OpenGL: renderer: AMD RAVEN (DRM 3.33.0 5.3.0-51-generic LLVM 9.0.0) v: 4.5 Mesa 19.2.8 
           direct render: Yes 
Audio:     Device-1: AMD driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 04:00.1 chip ID: 1002:15de 
           Device-2: AMD vendor: ASRock driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 04:00.6 
           chip ID: 1022:15e3 
           Sound Server: ALSA v: k5.3.0-51-generic 
Network:   Device-1: Intel Dual Band Wireless-AC 3168NGW [Stone Peak] driver: iwlwifi v: kernel 
           bus ID: 02:00.0 chip ID: 8086:24fb 
           IF: wlp2s0 state: down mac: <filter> 
           Device-2: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet vendor: ASRock 
           driver: r8169 v: kernel port: f000 bus ID: 03:00.0 chip ID: 10ec:8168 
           IF: enp3s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: <filter> 
Drives:    Local Storage: total: 350.27 GiB used: 21.09 GiB (6.0%) 
           ID-1: /dev/nvme0n1 vendor: Toshiba model: RD400 size: 238.47 GiB speed: 31.6 Gb/s 
           lanes: 4 serial: <filter> 
           ID-2: /dev/sda vendor: Crucial model: CT120BX500SSD1 size: 111.79 GiB speed: 6.0 Gb/s 
           serial: <filter> temp: 41 C 
Partition: ID-1: / size: 233.26 GiB used: 9.65 GiB (4.1%) fs: ext4 dev: /dev/nvme0n1p2 
USB:       Hub: 1-0:1 info: Full speed (or root) Hub ports: 4 rev: 2.0 chip ID: 1d6b:0002 
           Hub: 1-3:2 info: Genesys Logic Hub ports: 4 rev: 2.0 chip ID: 05e3:0608 
           Device-1: 1-3.1:3 info: Intel type: Bluetooth driver: btusb rev: 2.0 chip ID: 8087:0aa7 
           Hub: 1-3.2:4 info: Genesys Logic Hub ports: 4 rev: 2.0 chip ID: 05e3:0608 
           Device-2: 1-3.2.2:5 info: Logitech Illuminated Keyboard type: Keyboard,Mouse 
           driver: hid-generic,usbhid rev: 2.0 chip ID: 046d:c318 
           Device-3: 1-3.2.3:6 info: Logitech Unifying Receiver type: Mouse,HID 
           driver: logitech-djreceiver,usbhid rev: 2.0 chip ID: 046d:c52f 
           Hub: 2-0:1 info: Full speed (or root) Hub ports: 4 rev: 3.1 chip ID: 1d6b:0003 
           Hub: 3-0:1 info: Full speed (or root) Hub ports: 1 rev: 2.0 chip ID: 1d6b:0002 
           Hub: 4-0:1 info: Full speed (or root) Hub ports: 1 rev: 3.1 chip ID: 1d6b:0003 
Sensors:   System Temperatures: cpu: 40.9 C mobo: N/A 
           Fan Speeds (RPM): N/A 
Repos:     No active apt repos in: /etc/apt/sources.list 
           Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/google-chrome.list 
           1: deb [arch=amd64] http: //dl.google.com/linux/chrome/deb/ stable main
           Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/google-earth-pro.list 
           1: deb [arch=amd64] http: //dl.google.com/linux/earth/deb/ stable main
           Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/official-package-repositories.list 
           1: deb http: //mirror.clarkson.edu/linuxmint/packages tricia main upstream import backport
           2: deb http: //archive.linux.duke.edu/ubuntu bionic main restricted universe multiverse
           3: deb http: //archive.linux.duke.edu/ubuntu bionic-updates main restricted universe multiverse
           4: deb http: //archive.linux.duke.edu/ubuntu bionic-backports main restricted universe multiverse
           5: deb http: //security.ubuntu.com/ubuntu/ bionic-security main restricted universe multiverse
           6: deb http: //archive.canonical.com/ubuntu/ bionic partner
           Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/teejeetech-aptik.list 
           1: deb https: //packages.teejeetech.com/aptik/yy6gBGhkfA stable main
Info:      Processes: 228 Uptime: 40m Memory: 13.66 GiB used: 1.21 GiB (8.8%) Init: systemd v: 237 
           runlevel: 5 Compilers: gcc: 7.5.0 alt: 7 Client: Unknown python3.6 client inxi: 3.0.32 
To mark this issue solved, go to your original 1st post and click the edit pencil and add [Solved] at the beginning of the title and click Submit.
Mint accepts donations: https://linuxmint.com/donors.php

gittiest personITW
Level 7
Level 7
Posts: 1851
Joined: Tue May 28, 2019 4:27 pm

Re: Anyone else having issues Kernel 5.3.53.109?

Post by gittiest personITW »

Someone else with the same symptoms after the same kernel update both with the same cpu - still going through the rest.


System wont reboot or shutdown after kernel update

nashjc
Level 1
Level 1
Posts: 26
Joined: Fri Apr 20, 2012 8:37 am

Re: Anyone else having issues Kernel 5.3.53.109?

Post by nashjc »

I'm having this trouble too. Tried using console (Ctrl-Alt-F1) and
shutdown -h "now"
but it doesn't show anything. Reboot also hangs after turning off monitor.
Happened after kernel update.

Also having trouble getting boot menu to choose older kernel, but will likely
be able to use grub-customizer.

JN

gittiest personITW
Level 7
Level 7
Posts: 1851
Joined: Tue May 28, 2019 4:27 pm

Re: Anyone else having issues Kernel 5.3.53.109?

Post by gittiest personITW »

nash -
could you post the output to the following command but in your own post with a title saying kernel upgrade (which kernel) causes (the problem)

Code: Select all

 inxi -Fxz
The more ppl post, the quicker it will get picked up as a bug

nashjc
Level 1
Level 1
Posts: 26
Joined: Fri Apr 20, 2012 8:37 am

Re: Anyone else having issues Kernel 5.3.53.109?

Post by nashjc »

Here you are. Had already set back to "51" which shuts down and restarts fine. I'll reset to that for time being.

JN

Code: Select all

System:    Host: john-J19B Kernel: 5.3.0-53-generic x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 7.5.0 Desktop: MATE 1.22.2 
           Distro: Linux Mint 19.3 Tricia base: Ubuntu 18.04 bionic 
Machine:   Type: Desktop Mobo: ASUSTeK model: PRIME B450-PLUS v: Rev X.0x serial: <filter> UEFI: American Megatrends v: 0318 
           date: 06/08/2018 
CPU:       Topology: Quad Core model: AMD Ryzen 5 2400G with Radeon Vega Graphics bits: 64 type: MT MCP arch: Zen 
           L2 cache: 2048 KiB 
           flags: lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm bogomips: 57493 
           Speed: 1478 MHz min/max: 1600/3600 MHz Core speeds (MHz): 1: 1479 2: 1501 3: 1446 4: 1556 5: 1549 6: 1420 7: 1489 
           8: 1525 
Graphics:  Device-1: AMD Raven Ridge [Radeon Vega Series / Radeon Vega Mobile Series] vendor: ASUSTeK driver: amdgpu v: kernel 
           bus ID: 07:00.0 
           Display: x11 server: X.Org 1.20.5 driver: amdgpu,ati unloaded: fbdev,modesetting,vesa resolution: 1920x1080~60Hz 
           OpenGL: renderer: AMD RAVEN (DRM 3.33.0 5.3.0-53-generic LLVM 9.0.0) v: 4.5 Mesa 19.2.8 direct render: Yes 
Audio:     Device-1: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] vendor: ASUSTeK driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 07:00.1 
           Device-2: Advanced Micro Devices [AMD] vendor: ASUSTeK driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 07:00.6 
           Sound Server: ALSA v: k5.3.0-53-generic 
Network:   Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet vendor: ASUSTeK driver: r8169 v: kernel port: f000 
           bus ID: 03:00.0 
           IF: enp3s0 state: up speed: 100 Mbps duplex: full mac: <filter> 
Drives:    Local Storage: total: 4.09 TiB used: 521.69 GiB (12.4%) 
           ID-1: /dev/nvme0n1 vendor: Western Digital model: WDS500G3X0C-00SJG0 size: 465.76 GiB 
           ID-2: /dev/sda vendor: Seagate model: ST2000DM008-2FR102 size: 1.82 TiB 
           ID-3: /dev/sdb vendor: Seagate model: ST2000DM008-2FR102 size: 1.82 TiB 
RAID:      Device-1: j19z type: zfs status: ONLINE size: 1.81 TiB free: 1.49 TiB Components: online: sda sdb 
Partition: ID-1: / size: 456.96 GiB used: 187.92 GiB (41.1%) fs: ext4 dev: /dev/nvme0n1p2 
Sensors:   System Temperatures: cpu: 30.2 C mobo: N/A 
           Fan Speeds (RPM): cpu: 0 
Info:      Processes: 358 Uptime: N/A Memory: 30.37 GiB used: 1.13 GiB (3.7%) Init: systemd runlevel: 5 Compilers: gcc: 7.5.0 
           Shell: bash v: 4.4.20 inxi: 3.0.32 
john@john-J19B:~$

User avatar
MrEen
Level 19
Level 19
Posts: 9705
Joined: Mon Jun 12, 2017 8:39 pm

Re: Anyone else having issues Kernel 5.3.53.109?

Post by MrEen »

The amdgpu driver is involved in both cases here. That might be a suspect in the kernel issue. There are 5 references to amdgpu in the 5.3.0-53.47 changelog.

gittiest personITW
Level 7
Level 7
Posts: 1851
Joined: Tue May 28, 2019 4:27 pm

Re: Anyone else having issues Kernel 5.3.53.109?

Post by gittiest personITW »

Ok, with 3 x inxi reports back from the same kernel update, the common theme is Ryzen cpu / AMD Raven graphics card.
Where to file that bug report?

User avatar
MrEen
Level 19
Level 19
Posts: 9705
Joined: Mon Jun 12, 2017 8:39 pm

Re: Anyone else having issues Kernel 5.3.53.109?

Post by MrEen »

My guess would be here.

This one might be the same issue, but impossible to tell yet.

gittiest personITW
Level 7
Level 7
Posts: 1851
Joined: Tue May 28, 2019 4:27 pm

Re: Anyone else having issues Kernel 5.3.53.109?

Post by gittiest personITW »

MrEen - are you already registered with that site?
Same gpu on that one also - 4 out of 4 so far.

Also, how the hell did this post get to the top of the page?

User avatar
MrEen
Level 19
Level 19
Posts: 9705
Joined: Mon Jun 12, 2017 8:39 pm

Re: Anyone else having issues Kernel 5.3.53.109?

Post by MrEen »

I am, but I can't submit the report. Needs to be an affected user for the apport-collect program to function to supply the needed info.

Top of the page?

nashjc
Level 1
Level 1
Posts: 26
Joined: Fri Apr 20, 2012 8:37 am

Re: Anyone else having issues Kernel 5.3.53.109?

Post by nashjc »

MrEen: Do you want me to try to submit bug report? I've not tried that before.

FYI, this is coming now from Asus UX303LN with I7 processor. Seems to restart fine.

JN

User avatar
MrEen
Level 19
Level 19
Posts: 9705
Joined: Mon Jun 12, 2017 8:39 pm

Re: Anyone else having issues Kernel 5.3.0-53.109?

Post by MrEen »

nashjc wrote:
Wed May 20, 2020 5:53 pm
MrEen: Do you want me to try to submit bug report? I've not tried that before.

FYI, this is coming now from Asus UX303LN with I7 processor. Seems to restart fine.

JN
That would be best. You'll need to sign up for an Ubuntu One account I believe. The sooner the necessary info gets to the devs, the sooner it gets fixed.

gittiest personITW
Level 7
Level 7
Posts: 1851
Joined: Tue May 28, 2019 4:27 pm

Re: Anyone else having issues Kernel 5.3.0-53.109?

Post by gittiest personITW »

@MrEen
top of the page
Yes, top of the Main Edition Support page / Active topics. Usually the newest posts start somewhere down the bottom after all the locked ones.
viewforum.php?f=126&sid=ee5b53674f21e9c ... ea9f1a9bb1

User avatar
MrEen
Level 19
Level 19
Posts: 9705
Joined: Mon Jun 12, 2017 8:39 pm

Re: Anyone else having issues Kernel 5.3.0-53.109?

Post by MrEen »

Ahh! Looks like Karlchen made this topic a sticky.

User avatar
karlchen
Level 21
Level 21
Posts: 12611
Joined: Sat Dec 31, 2011 7:21 am
Location: Germany

Re: Anyone else having issues Kernel 5.3.53.109?

Post by karlchen »

gittiest personITW wrote:
Wed May 20, 2020 5:43 pm
Also, how the hell did this post get to the top of the page?
The thread has been made sticky for a week. See comment below post #1 to find out why:
Moved from "Chat" to "Installation & Boot". Made the thread sticky for 7 days. K5.3.0-53 seems to have some "negative potential".

Your name & post will be on top of the list only as long as your post is the most recent post submitted in this thread.
Image
Linux Mint 19.2 64-bit Cinnamon, Total Commander 9.22a 64-bit
Haß gleicht einer Krankheit, dem Miserere, wo man vorne herausgibt, was eigentlich hinten wegsollte. (Goethe)

gittiest personITW
Level 7
Level 7
Posts: 1851
Joined: Tue May 28, 2019 4:27 pm

Re: Anyone else having issues Kernel 5.3.0-53.109?

Post by gittiest personITW »

Cool.
I'll try not to swear.

Post Reply

Return to “Installation & Boot”