Upgrade 19.3 -> 20 Cannot play videos

Questions about Grub, UEFI,the liveCD and the installer
Forum rules
Before you post please read how to get help
Post Reply
Dave Albiston
Level 1
Level 1
Posts: 24
Joined: Fri Jan 02, 2015 9:26 am

Upgrade 19.3 -> 20 Cannot play videos

Post by Dave Albiston »

After upgrade VLC plays audio as normal but if I try to open a video it disappears down the plug hole. Starting Celluloid just displays a transparent window for a few seconds before disappearing.

Where do I start?

inxi output attached.
Attachments
inxi output.txt
(2.87 KiB) Downloaded 8 times
User avatar
arvy
Level 6
Level 6
Posts: 1098
Joined: Sat Mar 26, 2016 11:22 am

Re: Upgrade 19.3 -> 20 Cannot play videos

Post by arvy »

What video file format(s)? I no longer have VLC after a fresh LM 20 install, but Celluloid works fine (both video and sound) for all of my MP4s and even for a stray Windows WMV, although the auto-start seems to vary slightly. I see that you're using Intel UHD Graphics and mine's a NVIDIA card which would seem possibly to imply differential issue origins in the hardware and/or drivers involved.
System: Asus ROG Maximus XI Code mobo, Intel i9-9900K CPU, Nvidia GTX1080 GPU, 32 GB DDR4-3600 RAM, Sumsung Pro 2x512GB NVMe & 3x1TB SSD, Multiboot
User avatar
Kadaitcha Man
Level 9
Level 9
Posts: 2612
Joined: Mon Aug 27, 2012 10:17 pm

Re: Upgrade 19.3 -> 20 Cannot play videos

Post by Kadaitcha Man »

Dave Albiston wrote:
Fri Jul 10, 2020 10:10 am
Where do I start?
How deep is a hole?

The codecs seem to be as good a place to start as any.

Try sudo apt install mint-meta-codecs

If it complains that it's already installed, try sudo apt install --reinstall mint-meta-codecs
It's pronounced kad-eye-cha, not kada-itcha.
User avatar
Kadaitcha Man
Level 9
Level 9
Posts: 2612
Joined: Mon Aug 27, 2012 10:17 pm

Re: Upgrade 19.3 -> 20 Cannot play videos

Post by Kadaitcha Man »

arvy wrote:
Fri Jul 10, 2020 10:23 am
I see that you're using Intel UHD Graphics and mine's a NVIDIA card which would seem possibly to imply differential issue origins in the hardware and/or drivers involved.
rene, is that you?
It's pronounced kad-eye-cha, not kada-itcha.
User avatar
arvy
Level 6
Level 6
Posts: 1098
Joined: Sat Mar 26, 2016 11:22 am

Re: Upgrade 19.3 -> 20 Cannot play videos

Post by arvy »

I'm sure rene would be appalled at that suggestion.
Kadaitcha Man wrote:
Fri Jul 10, 2020 8:49 am
Oddly enough, I have to go. It's very late where I am.
Now, you are getting very, very sleepy. Go to bed. :D
System: Asus ROG Maximus XI Code mobo, Intel i9-9900K CPU, Nvidia GTX1080 GPU, 32 GB DDR4-3600 RAM, Sumsung Pro 2x512GB NVMe & 3x1TB SSD, Multiboot
User avatar
Kadaitcha Man
Level 9
Level 9
Posts: 2612
Joined: Mon Aug 27, 2012 10:17 pm

Re: Upgrade 19.3 -> 20 Cannot play videos

Post by Kadaitcha Man »

arvy wrote:
Fri Jul 10, 2020 11:01 am
I'm sure rene would be appalled at that suggestion.
Kadaitcha Man wrote:
Fri Jul 10, 2020 8:49 am
Oddly enough, I have to go. It's very late where I am.
Now, you are getting very, very sleepy. Go to bed. :D
You won't know I've gone if I switch on my cussingbot.
It's pronounced kad-eye-cha, not kada-itcha.
Dave Albiston
Level 1
Level 1
Posts: 24
Joined: Fri Jan 02, 2015 9:26 am

Re: Upgrade 19.3 -> 20 Cannot play videos

Post by Dave Albiston »

Kadaitcha Man

Thanks for the response - really quick!

I re-installed the codecs but no change. I've tried to open .mov and .mp4 files but no success.

Dave
Post Reply

Return to “Installation & Boot”