frontend to reconfigure xserver

Questions about applications and software
Forum rules
Before you post please read how to get help
User avatar
hairy_Palms
Level 4
Level 4
Posts: 292
Joined: Mon Nov 27, 2006 10:46 am

frontend to reconfigure xserver

Postby hairy_Palms » Mon Apr 30, 2007 3:59 pm

ok, i might be late to the party on this but for the life of mee, after using debian + derivatives for about 5 years ive never realised this existed, right under my nose!

Code: Select all

gksudo "dpkg-reconfigure xserver-xorg --frontend=gnome"


its a gtk frontend to reconfigure the Xserver.
i just wondered if i was the only one who couldnt see the forest for trees...
much friendlier for newbs who didnt get widescreen OOTB than telling them to drop into init 3...

Husse
Level 23
Level 23
Posts: 19593
Joined: Sun Feb 11, 2007 7:22 am
Location: Near Borås Sweden

Postby Husse » Tue May 01, 2007 6:12 am

hey
I tried that and I did not notice anything particular happen
Just gave my password and things went back to normal immediately afterwards....?
Image
Don't fix it if it ain't broken, don't break it if you can't fix it

User avatar
hairy_Palms
Level 4
Level 4
Posts: 292
Joined: Mon Nov 27, 2006 10:46 am

Postby hairy_Palms » Tue May 01, 2007 6:56 am

hmm does it give any errors if running from the terminal, or are you running kde?
also the quotes are necessary or gksudo thinks the option is for it

Husse
Level 23
Level 23
Posts: 19593
Joined: Sun Feb 11, 2007 7:22 am
Location: Near Borås Sweden

Postby Husse » Tue May 01, 2007 10:16 am

I'm running gnome and I don't get any errors
if running from the terminal

IF ? where else would I be running it?
Makes no difference if run from a starter (or whatever these shortcuts are called)
Image
Don't fix it if it ain't broken, don't break it if you can't fix it

rahim
Level 1
Level 1
Posts: 48
Joined: Sat Feb 03, 2007 12:49 pm

Postby rahim » Tue May 01, 2007 10:35 am


User avatar
hairy_Palms
Level 4
Level 4
Posts: 292
Joined: Mon Nov 27, 2006 10:46 am

Postby hairy_Palms » Tue May 01, 2007 11:19 am

I'm running gnome and I don't get any errors
if running from the terminal


IF ? where else would I be running it?


well i thought you might be running it from the alt+f2 run box,
hmm strange, maybe i have a package that its included in that i didnt realise

hmm im not sure why that is, as i said, i didnt even realise it existed till yesterday!

i saw a post in the gutsy idea forum
http://ubuntuforums.org/showthread.php? ... erver-xorg

@rahim yeah ive been watching displayconfig-gtk avidly, but its still very buggy, lots of bugs and failed detections, looks promising though.

Husse
Level 23
Level 23
Posts: 19593
Joined: Sun Feb 11, 2007 7:22 am
Location: Near Borås Sweden

Postby Husse » Tue May 01, 2007 1:15 pm

alt+f2 run box

Forgot about that one :)

No difference

hairy_Palms What happens when you run the command?
Image
Don't fix it if it ain't broken, don't break it if you can't fix it

telic
Level 3
Level 3
Posts: 188
Joined: Thu Mar 22, 2007 7:48 am

Postby telic » Tue May 01, 2007 9:58 pm

Entering the command under Feisty, the first thing that comes up is this...

Image
Click thumbnail for larger image

Clicking the down-arrow opens a list of almost 3-dozen video drivers.

Using the Bianca LiveCD, the first question asked is "Attempt to autodetect video hardware?"

Each time you click Forward, you're asked another question (about the display, keyboard, or mouse) that corresponds to an option entry in the xorg.conf file. Hovering your mouse over the input box causes a help/hint dialog to open.

At the end, a backup of xorg.conf is made before the new data is written (I did not allow it to complete).

------

User avatar
hairy_Palms
Level 4
Level 4
Posts: 292
Joined: Mon Nov 27, 2006 10:46 am

Postby hairy_Palms » Wed May 02, 2007 2:21 am

yea what telic said :)

Husse
Level 23
Level 23
Posts: 19593
Joined: Sun Feb 11, 2007 7:22 am
Location: Near Borås Sweden

Postby Husse » Wed May 02, 2007 5:01 am

I'll have to check the live CD because on my installed Bianca nothing happens. This is a much needed solution if it works, tinkering with xorg.conf is no good.....
And nvidia settings are unreliable...
dont know about ATI's counterpart
Image
Don't fix it if it ain't broken, don't break it if you can't fix it

User avatar
NiksaVel
Level 5
Level 5
Posts: 770
Joined: Wed Feb 28, 2007 4:06 am
Location: Croatia
Contact:

Postby NiksaVel » Wed May 02, 2007 6:30 am

If this actually works, we should consider including it in mintConfig for Cassandra...
Windows is extremely fast after a fresh install. If you want to make it stay that way: - don't use it.
-Clem

User avatar
hairy_Palms
Level 4
Level 4
Posts: 292
Joined: Mon Nov 27, 2006 10:46 am

Postby hairy_Palms » Wed May 02, 2007 10:47 am

im still laughing at the fact it was such a well kept secret tbh :)

telic
Level 3
Level 3
Posts: 188
Joined: Thu Mar 22, 2007 7:48 am

Postby telic » Wed May 02, 2007 1:28 pm

I favour xorg-edit, with its one multi-tab panel...

Image
Click thumbnail for larger image

The xorg-edit utility program is in the Feisty repository. It might also be in the Mint/Edgy software depot...

Code: Select all

sudo aptitude install xorg-edit

Then run it in Terminal, superuser mode...

Code: Select all

sudo xorg-edit


------

User avatar
hairy_Palms
Level 4
Level 4
Posts: 292
Joined: Mon Nov 27, 2006 10:46 am

Postby hairy_Palms » Wed May 02, 2007 6:14 pm

the trouble with xorg-edit is it completely lacks autodetection of any sort, making it no more newb friendly than your average text editor.....
displayconfig-gtk is a better option has autodetection but its very buggy in its current state. of course this all may become pointless conjecture when xorg 7.3 is released. however nothings ever perfect so who nows.. :)

rahim
Level 1
Level 1
Posts: 48
Joined: Sat Feb 03, 2007 12:49 pm

Postby rahim » Wed May 02, 2007 11:12 pm

hairy_Palms wrote:of course this all may become pointless conjecture when xorg 7.3 is released. however nothings ever perfect so who nows.. :)


I highly doubt Xorg 7.3 will be the panacea that everyone makes it out to be. At any rate, there will always be those who want to set their Xres lower than the maximum value, and many of them sure won't liked editing text files to do it.

User avatar
clem
Level 15
Level 15
Posts: 5661
Joined: Wed Nov 15, 2006 8:34 am
Contact:

Postby clem » Fri May 04, 2007 12:09 pm

xorg-edit was added to cassandra. I agree with the critics though.. don't use it if you don't know what you're doing. But the tool warns the user itself.. so I guess it's ok to have it in there. Thanks guys for the suggestion.

Clem
Image

Husse
Level 23
Level 23
Posts: 19593
Joined: Sun Feb 11, 2007 7:22 am
Location: Near Borås Sweden

Postby Husse » Fri May 04, 2007 5:30 pm

We should try to find a good useful tool for this, that works for everyone
It's in my to remember list :)
Image
Don't fix it if it ain't broken, don't break it if you can't fix it


Return to “Software & Applications”

Who is online

Users browsing this forum: jimallyn, teak and 6 guests