Scanner not working after udates

Questions about applications and software
Forum rules
Before you post please read how to get help
Post Reply
ibDoug
Level 1
Level 1
Posts: 10
Joined: Mon Sep 01, 2014 2:07 am
Location: Calstock, Cornwall, UK.
Contact:

Scanner not working after udates

Post by ibDoug » Tue Aug 14, 2018 9:01 am

Just upgraded to Mint 19 and loved it out of the box. Everything that didn't work on 18 did with 19. However, after updating 19's software the scanner no longer works. (Simple Scan) It was working fine after install but now the computer cannot find the printer/scanner.

Rally On Dude
Level 1
Level 1
Posts: 14
Joined: Mon Aug 20, 2018 2:52 pm

Scanner not working after updates

Post by Rally On Dude » Thu Aug 23, 2018 2:47 am

Hello ibDoug,

I have almost the same problem. I am a newbie to Linux and LM19 Cinnamon 64-bit. I successfully installed and updated it. Like you, I tried to scan a doc to no avail. The error message was: "Simple Scan could not connect with your scanner" (or) "Simple Scan could not find your scanner" (tried several times). Obviously, I checked the cabling and power, but they were okay.

The scanner is an HP ScanJet 8200 and I have tried the HP website and their Linux "fix :lol: ." After searching on the forum and the web, it would appear the only real full fix is a download from https://www.hamrick.com. Their product is VueScan. The site is pretty much self-explanatory. After the free trial you would pay a licence fee to unlock the software and get rid of the watermark.

Before, I pay the fee at Hamrick, I hope there is an Obi Wan cogitating on this apparently common problem and they come up with a fix that we all can use :)

Well ta from the Maple Leaf colony and best of luck ubDoug :) ,
Rally On Dude
Last edited by Rally On Dude on Fri Aug 24, 2018 9:10 pm, edited 3 times in total.

deepakdeshp
Level 11
Level 11
Posts: 3707
Joined: Sun Aug 09, 2015 10:00 am

Re: Scanner not working after udates

Post by deepakdeshp » Thu Aug 23, 2018 12:49 pm

If I have helped you solve a problem, please add [SOLVED] to your first post title, it helps other users looking for help, and keeps the forum clean.
I am using Mint 19 Cinnamon 64 bit with AMD A8/7410 processor . Memory 8GB

Rally On Dude
Level 1
Level 1
Posts: 14
Joined: Mon Aug 20, 2018 2:52 pm

Re: Scanner not working after updates

Post by Rally On Dude » Fri Aug 24, 2018 9:28 pm

Hi ibDoug,

I just tried uninstalling LM 19 Cinnamon, a format and re-installing, just in case the original install was partially corrupted.
That appears to have partially solved the problem. Now when I open Simple Scan, the app window comes up. It recognizes my HP 8200 scanner and states it is ready to scan (didn't do all that before). However, when I hit the scan button it looks like it will work, but then the following error message appears: "Failed to Scan." "Unable to connect to scanner." I know I am a Newbie, but how does the app recognized the scanner yet cannot connect?

Maybe you will get farther than I did with this, but then you may have a lot more on your sys than I did and don't want to try it. Any ideas appreciated!

Rally On Dude



Rally On Dude wrote:
Thu Aug 23, 2018 2:47 am
Hello ibDoug,

I have almost the same problem. I am a newbie to Linux and LM19 Cinnamon 64-bit. I successfully installed and updated it. Like you, I tried to scan a doc to no avail. The error message was: "Simple Scan could not connect with your scanner" (or) "Simple Scan could not find your scanner" (tried several times). Obviously, I checked the cabling and power, but they were okay.

The scanner is an HP ScanJet 8200 and I have tried the HP website and their Linux "fix :lol: ." After searching on the forum and the web, it would appear the only real full fix is a download from https://www.hamrick.com. Their product is VueScan. The site is pretty much self-explanatory. After the free trial you would pay a licence fee to unlock the software and get rid of the watermark.

Before, I pay the fee at Hamrick, I hope there is an Obi Wan cogitating on this apparently common problem and they come up with a fix that we all can use :)

Well ta from the Maple Leaf colony and best of luck ubDoug :) ,
Rally On Dude

deepakdeshp
Level 11
Level 11
Posts: 3707
Joined: Sun Aug 09, 2015 10:00 am

Re: Scanner not working after udates

Post by deepakdeshp » Sat Aug 25, 2018 3:57 am

If I have helped you solve a problem, please add [SOLVED] to your first post title, it helps other users looking for help, and keeps the forum clean.
I am using Mint 19 Cinnamon 64 bit with AMD A8/7410 processor . Memory 8GB

User avatar
dave8671
Level 3
Level 3
Posts: 131
Joined: Sat Jul 23, 2016 7:04 pm

Re: Scanner not working after udates

Post by dave8671 » Thu Aug 30, 2018 9:55 pm

This may work for it may not <---disclaimer 😉

Install xsane

and than configure xsane like this....

Select target: Save

Select scan source: ADF Front

Set up the image quality and file naming

Then start the scan

Post Reply

Return to “Software & Applications”