[SOLVED] Evolution not displaying some HTML messages

Questions about applications and software
Forum rules
Before you post please read how to get help
Post Reply
ajgringo619
Level 8
Level 8
Posts: 2120
Joined: Thu Mar 01, 2018 8:36 pm
Location: San Diego, California, USA

[SOLVED] Evolution not displaying some HTML messages

Post by ajgringo619 »

I've been using the Dark-openSUSE theme for a few months now, never had any problems with my email. Over the last (2) days, some messages - many of which are months old - are basically unreadable (white-on-white text). If I switch to a non-dark theme, then it's OK; no dark theme works.

Any ideas what could have changed? Besides the theme, I've been using the same video driver as well.
Last edited by ajgringo619 on Wed Nov 20, 2019 1:31 pm, edited 1 time in total.
Mint 20 XFCE [kernel 5.4.0-54-generic]
Ryzen 7 2700X Eight-Core w/16 GB RAM
GTX 1070 w/8GB RAM [Folding]
GTX 1050Ti w/4GB RAM [Nvidia v455.38]
Image
User avatar
AndyMH
Level 13
Level 13
Posts: 4975
Joined: Fri Mar 04, 2016 5:23 pm
Location: Wiltshire

Re: Evolution not displaying some HTML messages

Post by AndyMH »

No problems here LM19.2 and LM19.0 cinnamon with Mint Y dark desktop, mint y icons and mint x controls. Running evolution 3.28.5
Homebrew i5-8400+GTX1080 Cinnamon 19.0, 3 x Thinkpad T430 Cinnamon 19.0, i7-3632 , i5-3320, i5-3210, Thinkpad T60 19.0 Mate
ajgringo619
Level 8
Level 8
Posts: 2120
Joined: Thu Mar 01, 2018 8:36 pm
Location: San Diego, California, USA

Re: Evolution not displaying some HTML messages

Post by ajgringo619 »

AndyMH wrote:
Fri Nov 15, 2019 7:29 pm
No problems here LM19.2 and LM19.0 cinnamon with Mint Y dark desktop, mint y icons and mint x controls. Running evolution 3.28.5
I'm tempted to reinstall Evolution, just to see if something got corrupted. The really weird thing is that it's not consistent; for example, I get notification emails from my energy provider, some look fine and others are unreadable, even coming from the same email address.
Mint 20 XFCE [kernel 5.4.0-54-generic]
Ryzen 7 2700X Eight-Core w/16 GB RAM
GTX 1070 w/8GB RAM [Folding]
GTX 1050Ti w/4GB RAM [Nvidia v455.38]
Image
ajgringo619
Level 8
Level 8
Posts: 2120
Joined: Thu Mar 01, 2018 8:36 pm
Location: San Diego, California, USA

Re: Evolution not displaying some HTML messages

Post by ajgringo619 »

After switching to the 3.34.1 version (via Flatpak), the problem went away.
Mint 20 XFCE [kernel 5.4.0-54-generic]
Ryzen 7 2700X Eight-Core w/16 GB RAM
GTX 1070 w/8GB RAM [Folding]
GTX 1050Ti w/4GB RAM [Nvidia v455.38]
Image
User avatar
dimspace
Level 1
Level 1
Posts: 19
Joined: Sun Sep 10, 2017 6:27 pm
Contact:

Re: [SOLVED] Evolution not displaying some HTML messages

Post by dimspace »

Just to update on this for others who have the same problem.

Theres a problem with libwebkit2gtk 2.26 which broke evolution.

gnome have fixed it in evolution 3.34 series (and the flatpak) but have not backported the fix to evolution 3.28

it is currently filed as a bug on launchpad https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... ug/1841646




A potential fix is just to downgrade the two broken libraries to 2.20 from 2.268. (this is what I did and now my evolution text is fine)

Code: Select all

sudo apt install libjavascriptcoregtk-4.0-18=2.20.1-1 libwebkit2gtk-4.0-37=2.20.1-1
but make sure downgrading those libraries doesnt affect anything you need
Last edited by dimspace on Thu Jan 09, 2020 6:58 pm, edited 2 times in total.
User avatar
AndyMH
Level 13
Level 13
Posts: 4975
Joined: Fri Mar 04, 2016 5:23 pm
Location: Wiltshire

Re: Evolution not displaying some HTML messages

Post by AndyMH »

ajgringo619 wrote:
Wed Nov 20, 2019 1:30 pm
After switching to the 3.34.1 version (via Flatpak), the problem went away.
Do you have any problems saving/adding attachments and printing? I ask because there was a post sometime back, OP had installed evolution (3.20 I think) from flatpack and had some of these issues.

EDIT - just checked, running v2.26.2 of libjavascriptcoregtk-4.0-18 and libwebkit2gtk without issue.
Homebrew i5-8400+GTX1080 Cinnamon 19.0, 3 x Thinkpad T430 Cinnamon 19.0, i7-3632 , i5-3320, i5-3210, Thinkpad T60 19.0 Mate
User avatar
dimspace
Level 1
Level 1
Posts: 19
Joined: Sun Sep 10, 2017 6:27 pm
Contact:

Re: Evolution not displaying some HTML messages

Post by dimspace »

AndyMH wrote:
Thu Jan 09, 2020 3:17 pm
EDIT - just checked, running v2.26.2 of libjavascriptcoregtk-4.0-18 and libwebkit2gtk without issue. And possibly some dark themes that dont theme the inner element
the bug in evolution when using 2.26 ONLY Applies to (some) dark themes. Light themes (and some dark themes) are unaffected

more on it here. https://gitlab.gnome.org/GNOME/evolution/issues/617
ajgringo619
Level 8
Level 8
Posts: 2120
Joined: Thu Mar 01, 2018 8:36 pm
Location: San Diego, California, USA

Re: Evolution not displaying some HTML messages

Post by ajgringo619 »

AndyMH wrote:
Thu Jan 09, 2020 3:17 pm
ajgringo619 wrote:
Wed Nov 20, 2019 1:30 pm
After switching to the 3.34.1 version (via Flatpak), the problem went away.
Do you have any problems saving/adding attachments and printing? I ask because there was a post sometime back, OP had installed evolution (3.20 I think) from flatpack and had some of these issues.

EDIT - just checked, running v2.26.2 of libjavascriptcoregtk-4.0-18 and libwebkit2gtk without issue.
Printing is a problem (can't see my WiFi printer), so I have to print-to-file first then print. I did have to add --filesystem=home to the command line to get it to see all of the directories I wanted it to, though.
Mint 20 XFCE [kernel 5.4.0-54-generic]
Ryzen 7 2700X Eight-Core w/16 GB RAM
GTX 1070 w/8GB RAM [Folding]
GTX 1050Ti w/4GB RAM [Nvidia v455.38]
Image
User avatar
AndyMH
Level 13
Level 13
Posts: 4975
Joined: Fri Mar 04, 2016 5:23 pm
Location: Wiltshire

Re: [SOLVED] Evolution not displaying some HTML messages

Post by AndyMH »

the bug in evolution when using 2.26 ONLY Applies to (some) dark themes. Light themes (and some dark themes) are unaffected
That explains it - I'm using light themes.
Homebrew i5-8400+GTX1080 Cinnamon 19.0, 3 x Thinkpad T430 Cinnamon 19.0, i7-3632 , i5-3320, i5-3210, Thinkpad T60 19.0 Mate
Post Reply

Return to “Software & Applications”