XnViewMP - segmentation fault in LM20 Cinnamon

Questions about applications and software
Forum rules
Before you post please read how to get help
Post Reply
Oldbwl
Level 2
Level 2
Posts: 62
Joined: Thu May 09, 2013 2:38 am

XnViewMP - segmentation fault in LM20 Cinnamon

Post by Oldbwl »

I use XnViewMP a great deal. The latest version (96.3) fails to load in LM20 reporting a Segmentation fault. I have left a report on the sotware devs own site.

I note there is a flatpack version which I have managed to run OK in a Live USB environment (I cant upgrade from19.3 to 20 until I sort this) but that is quite old (93.1).

I feel that as the older version runs, then the dev for the software is the place to search for a cure in the newer version - would you agree? If not what should I be doing?

Thanks Dan
User avatar
erginemr
Level 4
Level 4
Posts: 315
Joined: Thu Jun 11, 2020 11:19 pm
Location: Istanbul, TR

Re: XnViewMP - segmentation fault in LM20 Cinnamon

Post by erginemr »

Hi, I had used XnViewMP in Windows for a while, a capable image viewer/editor.

It is not in the repos I guess. How did you install the previpus, working version?
Free as in free speech...
ajgringo619
Level 8
Level 8
Posts: 2119
Joined: Thu Mar 01, 2018 8:36 pm
Location: San Diego, California, USA

Re: XnViewMP - segmentation fault in LM20 Cinnamon

Post by ajgringo619 »

I opened an issue with the XnView flatpak repo on GitHub; hopefully this will help. However, since this release is so new (from 6/25), you may want to try an earlier version until this is sorted out.
Mint 20 XFCE [kernel 5.4.0-54-generic]
Ryzen 7 2700X Eight-Core w/16 GB RAM
GTX 1070 w/8GB RAM [Folding]
GTX 1050Ti w/4GB RAM [Nvidia v455.38]
Image
ajgringo619
Level 8
Level 8
Posts: 2119
Joined: Thu Mar 01, 2018 8:36 pm
Location: San Diego, California, USA

Re: XnViewMP - segmentation fault in LM20 Cinnamon

Post by ajgringo619 »

Another option is the AppImage: https://download.xnview.com/XnView_MP.g ... 4.AppImage

UPDATE: just installed a Mint 20 VM and the AppImage works.
Mint 20 XFCE [kernel 5.4.0-54-generic]
Ryzen 7 2700X Eight-Core w/16 GB RAM
GTX 1070 w/8GB RAM [Folding]
GTX 1050Ti w/4GB RAM [Nvidia v455.38]
Image
Oldbwl
Level 2
Level 2
Posts: 62
Joined: Thu May 09, 2013 2:38 am

Re: XnViewMP - segmentation fault in LM20 Cinnamon

Post by Oldbwl »

erginemr wrote:
Sat Jun 27, 2020 7:44 pm
Hi, I had used XnViewMP in Windows for a while, a capable image viewer/editor.

It is not in the repos I guess. How did you install the previpus, working version?
I downloaded the .deb from the Authors site. The Flatpak version is way to old IMHO
Oldbwl
Level 2
Level 2
Posts: 62
Joined: Thu May 09, 2013 2:38 am

Re: XnViewMP - segmentation fault in LM20 Cinnamon

Post by Oldbwl »

ajgringo619 wrote:
Sat Jun 27, 2020 7:53 pm
Another option is the AppImage: https://download.xnview.com/XnView_MP.g ... 4.AppImage

UPDATE: just installed a Mint 20 VM and the AppImage works.
Thanks I will give that a try.
hydrurga
Level 5
Level 5
Posts: 735
Joined: Sun Nov 15, 2015 4:08 pm

Re: XnViewMP - segmentation fault in LM20 Cinnamon

Post by hydrurga »

The maintainer of XnViewMP is aware of the problem and actively looking into it.

In the meantime, you will find that v0.94.2 will work. You can get it (XnViewMP-0942-linux-x64.deb) from here:

https://download.xnview.com/old_versions/?C=M;O=D
Jerry N
Level 3
Level 3
Posts: 144
Joined: Fri Nov 05, 2010 3:28 pm

Re: XnViewMP - segmentation fault in LM20 Cinnamon

Post by Jerry N »

Xnview 0.94.3 also works.
User avatar
I2k4
Level 5
Level 5
Posts: 686
Joined: Thu Feb 02, 2012 8:33 pm

Re: XnViewMP - segmentation fault in LM20 Cinnamon

Post by I2k4 »

Jerry N wrote:
Sun Jun 28, 2020 1:46 pm
Xnview 0.94.3 also works.
Thanks. Big help.

Update: Latest report at the XnView User Forum is that the new (30 June) 0.96.4 is still failing on Mint 20 Cinnamon.
Last edited by I2k4 on Fri Jul 10, 2020 8:31 am, edited 1 time in total.
TRUST BUT VERIFY any advice from anybody, including me. Mint/Ubuntu user since 10.04 LTS. LM20 64 bit XFCE (Dell 1520). Dual booting LM20 XFCE / Win7 (Lenovo desktop and Acer netbook).
Buffy
Level 3
Level 3
Posts: 108
Joined: Tue Jun 02, 2020 2:46 pm
Location: US
Contact:

Re: XnViewMP - segmentation fault in LM20 Cinnamon

Post by Buffy »

I was able to install the 0.94.4 deb, and it segfaults for me, too. But i could sudo run it, then it ran a qt init window, then after that xnvew started. But still not for my regular user.
--
MSI X99A SLI Krait Edition, i7-5820K (o/c to 3.8 GHz), 64 MB Corsair Vengeance LPX (2400 MHz) DDR4 DRAM, Samsung 860 Pro SSD (1TB), WD Black HD (5TB), EVGA GTX 1070 FE (displays), EVGA RTX 2080 Ti SC Ultra Gaming (rendering), Linux Mint 20.0 Cinnamon
Buffy
Level 3
Level 3
Posts: 108
Joined: Tue Jun 02, 2020 2:46 pm
Location: US
Contact:

Re: XnViewMP - segmentation fault in LM20 Cinnamon

Post by Buffy »

OK, I got it working. I did a few things like uninstall qt5-gtk2-platformtheme and uninstalled and reinstalled qt5-gtk-platformtheme. I also ran qt5ct and having it rebuild my fonts config file. I think maybe since I copied lots of my .config files over that it had stuff from my 19.3 system in it?

Anyway, now it looks like its working. \o/
--
MSI X99A SLI Krait Edition, i7-5820K (o/c to 3.8 GHz), 64 MB Corsair Vengeance LPX (2400 MHz) DDR4 DRAM, Samsung 860 Pro SSD (1TB), WD Black HD (5TB), EVGA GTX 1070 FE (displays), EVGA RTX 2080 Ti SC Ultra Gaming (rendering), Linux Mint 20.0 Cinnamon
blockhead47
Level 3
Level 3
Posts: 120
Joined: Wed Jun 15, 2016 4:50 pm

Re: XnViewMP - segmentation fault in LM20 Cinnamon

Post by blockhead47 »

Deleting the 'qt5ct.conf' file in ~/.config/qt5ct resolved my issue with xnview core dumps on startup.

See viewtopic.php?f=75&t=323056, but note it is in Russian.
bjmh46
Level 4
Level 4
Posts: 240
Joined: Fri May 30, 2014 6:44 pm

Re: XnViewMP - segmentation fault in LM20 Cinnamon

Post by bjmh46 »

FWIW version .92 works perfectly.

Bob
User avatar
I2k4
Level 5
Level 5
Posts: 686
Joined: Thu Feb 02, 2012 8:33 pm

Re: XnViewMP - segmentation fault in LM20 Cinnamon

Post by I2k4 »

I2k4 wrote:
Mon Jun 29, 2020 8:46 pm
Jerry N wrote:
Sun Jun 28, 2020 1:46 pm
Xnview 0.94.3 also works.
Thanks. Big help.

Update: Latest report at the XnView User Forum is that the new (30 June) 0.96.4 is still failing on Mint 20 Cinnamon.
Following up earlier, there is now a stable version 0.96.5 with a 64 bit .deb - any experiences with it on LM20?

https://www.xnview.com/en/xnviewmp/#changelog

(I've configured the older 0.94.3 on a couple of installs, wouldn't want to have to redo it.)
TRUST BUT VERIFY any advice from anybody, including me. Mint/Ubuntu user since 10.04 LTS. LM20 64 bit XFCE (Dell 1520). Dual booting LM20 XFCE / Win7 (Lenovo desktop and Acer netbook).
hydrurga
Level 5
Level 5
Posts: 735
Joined: Sun Nov 15, 2015 4:08 pm

Re: XnViewMP - segmentation fault in LM20 Cinnamon

Post by hydrurga »

I2k4 wrote:
Fri Aug 21, 2020 9:33 am
Following up earlier, there is now a stable version 0.96.5 with a 64 bit .deb - any experiences with it on LM20?

https://www.xnview.com/en/xnviewmp/#changelog

(I've configured the older 0.94.3 on a couple of installs, wouldn't want to have to redo it.)
As you saw it first, why don't you test it for the rest of us? ;)

Create a TimeShift snapshot beforehand and revert to that if it doesn't work so that you don't lose your old setup.
hydrurga
Level 5
Level 5
Posts: 735
Joined: Sun Nov 15, 2015 4:08 pm

Re: XnViewMP - segmentation fault in LM20 Cinnamon

Post by hydrurga »

I've just downloaded 0.96.5 and it appears to run ok for me so far on LM 20 MATE.
Buffy
Level 3
Level 3
Posts: 108
Joined: Tue Jun 02, 2020 2:46 pm
Location: US
Contact:

Re: XnViewMP - segmentation fault in LM20 Cinnamon

Post by Buffy »

0.96.5 is working nice for me on LM 20.0 Cinnamon \o/
--
MSI X99A SLI Krait Edition, i7-5820K (o/c to 3.8 GHz), 64 MB Corsair Vengeance LPX (2400 MHz) DDR4 DRAM, Samsung 860 Pro SSD (1TB), WD Black HD (5TB), EVGA GTX 1070 FE (displays), EVGA RTX 2080 Ti SC Ultra Gaming (rendering), Linux Mint 20.0 Cinnamon
User avatar
I2k4
Level 5
Level 5
Posts: 686
Joined: Thu Feb 02, 2012 8:33 pm

Re: XnViewMP - segmentation fault in LM20 Cinnamon

Post by I2k4 »

hydrurga wrote:
Fri Aug 21, 2020 10:09 am
I've just downloaded 0.96.5 and it appears to run ok for me so far on LM 20 MATE.
Thanks. Adds some comfort to giving it a shot at updating the older version, that I've invested time into setting up.
[Update] It installed over the top of the older version, preserving the settings and seems running right on LM20 XFCE.
Update 2] XnView 0.97.0 .deb installed over 0.96.5 and works. Original problem with LM20 seems to be over.
TRUST BUT VERIFY any advice from anybody, including me. Mint/Ubuntu user since 10.04 LTS. LM20 64 bit XFCE (Dell 1520). Dual booting LM20 XFCE / Win7 (Lenovo desktop and Acer netbook).
Post Reply

Return to “Software & Applications”