sound thru hdmi and headphone but not laptop speakers

Questions about codecs, DVD playback, web plugins...
Forum rules
Before you post please read how to get help
marcuslikestyping
Level 1
Level 1
Posts: 7
Joined: Sun Mar 05, 2017 3:58 am

sound thru hdmi and headphone but not laptop speakers

Postby marcuslikestyping » Mon Oct 09, 2017 1:56 pm

Have been working on this some time and its bothering me not being able to figure out. I have tried alsa reload, fresh reinstall over several versions of linux and ubuntu specifically. Everything is found durinng searches has not worked. Pauvcontrol shows playback happening. Also both hdmi and on board sounnd show up but no sound after playing with those settings

Code: Select all

System:    Host: macktop Kernel: 4.4.0-75-generic x86_64 (64 bit gcc: 5.4.0)
           Desktop: Cinnamon 3.2.7 (Gtk 3.18.9-1ubuntu3.3)
           Distro: Linux Mint 18.1 Serena
Machine:   System: TOSHIBA product: Satellite L755D v: PSK32U-03N00X
           Mobo: AMD model: Torpedo Bios: Insyde v: 1.50 date: 11/23/2011
CPU:       Quad core AMD A6-3420M APU with Radeon HD Graphics (-MCP-) cache: 4096 KB
           flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4a svm) bmips: 11979
           clock speeds: max: 1500 MHz 1: 900 MHz 2: 900 MHz 3: 800 MHz
           4: 900 MHz
Graphics:  Card: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] BeaverCreek [Radeon HD 6520G]
           bus-ID: 00:01.0
           Display Server: X.Org 1.18.4 drivers: ati,radeon (unloaded: fbdev,vesa)
           Resolution: 1366x768@60.00hz
           GLX Renderer: Gallium 0.4 on AMD SUMO (DRM 2.43.0 / 4.4.0-75-generic, LLVM 3.8.0)
           GLX Version: 3.0 Mesa 12.0.6 Direct Rendering: Yes
Audio:     Card-1 Advanced Micro Devices [AMD] FCH Azalia Controller
           driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:14.2
           Card-2 Advanced Micro Devices [AMD/ATI] BeaverCreek HDMI Audio [Radeon HD 6500D and 6400G-6600G series]
           driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:01.1
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.4.0-75-generic
Network:   Card-1: Qualcomm Atheros AR8152 v2.0 Fast Ethernet
           driver: atl1c v: 1.0.1.1-NAPI port: 3000 bus-ID: 01:00.0
           IF: enp1s0 state: down mac: <filter>
           Card-2: Realtek RTL8188CE 802.11b/g/n WiFi Adapter
           driver: rtl8192ce port: 2000 bus-ID: 02:00.0
           IF: wlp2s0 state: up mac: <filter>
Drives:    HDD Total Size: 500.1GB (37.5% used)
           ID-1: /dev/sda model: TOSHIBA_MK5075GS size: 500.1GB
Partition: ID-1: / size: 455G used: 172G (40%) fs: ext4 dev: /dev/sda1
           ID-2: swap-1 size: 3.73GB used: 0.03GB (1%) fs: swap dev: /dev/sda5
RAID:      No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors:   System Temperatures: cpu: 65.0C mobo: N/A gpu: 59.0
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info:      Processes: 182 Uptime: 1 day Memory: 1482.1/3422.8MB
           Init: systemd runlevel: 5 Gcc sys: 5.4.0
           Client: Shell (bash 4.3.481) inxi: 2.2.35


What else can i do?? Please help this is killing my productivity to have hdmi hooked up for anything sound related.

User avatar
catweazel
Level 10
Level 10
Posts: 3331
Joined: Fri Oct 12, 2012 9:44 pm
Location: Australian Antarctic Territory

Re: sound thru hdmi and headphone but not laptop speakers

Postby catweazel » Tue Oct 10, 2017 1:42 am

Try installing pavucontrol and using that to set the output device.
If your problem is fixed, please mark your thread as [SOLVED] by editing the title of the first message in the thread.

marcuslikestyping
Level 1
Level 1
Posts: 7
Joined: Sun Mar 05, 2017 3:58 am

Re: sound thru hdmi and headphone but not laptop speakers

Postby marcuslikestyping » Mon Oct 16, 2017 9:23 pm

This has not helped thanks though!

User avatar
Tomgin5
Level 5
Level 5
Posts: 657
Joined: Sat Mar 19, 2016 2:37 pm
Location: Beaverton, Oregon USA

Re: sound thru hdmi and headphone but not laptop speakers

Postby Tomgin5 » Tue Oct 17, 2017 9:12 pm

This sounds like a headphone jack issue. Most of the laptops have a headphone jack that opens the contacts in the line that return to the speakers to enable them. The HDMI is tapped in before the headphone jack. Did you push a headphone plug into the jack and out a few times. Also check the jack with headphones to see if audio is there.
Out of dozens of laptops I have found about 1 in 20 has this problem. Gold contacts went a long way to helping this, Silver was not too bad either.


Return to “Sound, Multimedia, & Codecs”