Mint 19 + Omni 5.1 USB + SPDIF 5.1 (optical)

Questions about codecs, DVD playback, web plugins...
Forum rules
Before you post please read how to get help
Post Reply
rpetrusevski
Level 1
Level 1
Posts: 2
Joined: Thu Dec 06, 2018 2:14 pm

Mint 19 + Omni 5.1 USB + SPDIF 5.1 (optical)

Post by rpetrusevski » Thu Dec 06, 2018 2:25 pm

I can't get any sound when trying to use the optical cable. Anyone knows how to configure it to get 5.1 sound out?

Reading on Pulse audio I found that Creative Labs Omni 5.1 is supported since version 9. I do have another usb sound card with optical output, and that one works but there is lots of "static" "cracking noises". I thought the Omni 5.1 will be better but... I can't get any digital sound out of it.
Attachments
Screenshot from 2018-12-06 10-21-19.png

User avatar
MrEen
Level 7
Level 7
Posts: 1985
Joined: Mon Jun 12, 2017 8:39 pm

Re: Mint 19 + Omni 5.1 USB + SPDIF 5.1 (optical)

Post by MrEen » Thu Dec 06, 2018 5:57 pm

Posting this here so everything is one page. I'll start looking and reply soon.
rpetrusevski wrote:
Thu Dec 06, 2018 2:33 pm
I also have similar issue using CB Omni 5.1 USB, no sound when trying to use the optical output.

Code: Select all

$ pacmd list-sinks
1 sink(s) available.
  * index: 22
	name: <alsa_output.usb-Creative_Technology_Ltd_SB_Omni_Surround_5.1_000000JU-00.iec958-stereo>
	driver: <module-alsa-card.c>
	flags: HARDWARE DECIBEL_VOLUME LATENCY DYNAMIC_LATENCY
	state: RUNNING
	suspend cause: 
	priority: 9048
	volume: front-left: 39328 /  60% / -13.31 dB,   front-right: 39328 /  60% / -13.31 dB
	        balance 0.00
	base volume: 65536 / 100% / 0.00 dB
	volume steps: 65537
	muted: no
	current latency: 32.68 ms
	max request: 7 KiB
	max rewind: 375 KiB
	monitor source: 25
	sample spec: s16le 2ch 48000Hz
	channel map: front-left,front-right
	             Stereo
	used by: 1
	linked by: 3
	configured latency: 40.00 ms; range is 0.50 .. 2000.00 ms
	card: 1 <alsa_card.usb-Creative_Technology_Ltd_SB_Omni_Surround_5.1_000000JU-00>
	module: 8
	properties:
		alsa.resolution_bits = "16"
		device.api = "alsa"
		device.class = "sound"
		alsa.class = "generic"
		alsa.subclass = "generic-mix"
		alsa.name = "USB Audio"
		alsa.id = "USB Audio"
		alsa.subdevice = "0"
		alsa.subdevice_name = "subdevice #0"
		alsa.device = "0"
		alsa.card = "1"
		alsa.card_name = "SB Omni Surround 5.1"
		alsa.long_card_name = "Creative Technology Ltd SB Omni Surround 5.1 at usb-0000:00:14.0-9, high speed"
		alsa.driver_name = "snd_usb_audio"
		device.bus_path = "pci-0000:00:14.0-usb-0:9:1.0"
		sysfs.path = "/devices/pci0000:00/0000:00:14.0/usb3/3-9/3-9:1.0/sound/card1"
		udev.id = "usb-Creative_Technology_Ltd_SB_Omni_Surround_5.1_000000JU-00"
		device.bus = "usb"
		device.vendor.id = "041e"
		device.vendor.name = "Creative Technology, Ltd"
		device.product.id = "322c"
		device.product.name = "SB Omni Surround 5.1"
		device.serial = "Creative_Technology_Ltd_SB_Omni_Surround_5.1_000000JU"
		device.string = "iec958:1"
		device.buffering.buffer_size = "384000"
		device.buffering.fragment_size = "192000"
		device.access_mode = "mmap+timer"
		device.profile.name = "iec958-stereo"
		device.profile.description = "Digital Stereo (IEC958)"
		device.description = "SB Omni Surround 5.1 Digital Stereo (IEC958)"
		alsa.mixer_name = "USB Mixer"
		alsa.components = "USB041e:322c"
		module-udev-detect.discovered = "1"
		device.icon_name = "audio-card-usb"
	ports:
		iec958-stereo-output: Digital Output (S/PDIF) (priority 0, latency offset 0 usec, available: unknown)
			properties:
				
	active port: <iec958-stereo-output>

User avatar
MrEen
Level 7
Level 7
Posts: 1985
Joined: Mon Jun 12, 2017 8:39 pm

Re: Mint 19 + Omni 5.1 USB + SPDIF 5.1 (optical)

Post by MrEen » Thu Dec 06, 2018 6:17 pm

Hi rpetrusevski, and welcome to the forum.

The first thing I spotted from your output is a mix between digital and analog:

Code: Select all

iec958-stereo-output: Digital Output (S/PDIF) (priority 0, latency offset 0 usec, available: unknown)
I am guessing you changed the Profile on the Configuration tab of pavucontrol before running pacmd list-sinks?

What happens if you revert to what you were showing on pavucontrol, then look at the Output Devices tab and see what options are available. You might have to play around with it to find something that works using both tabs.

Here is a link to a .conf file for your card on github. So far, I don't understand much of it, nor what to do with it. I'll give it a bit of a read in a little while and see if I can make sense of it. https://github.com/pulseaudio/pulseaudi ... d-5.1.conf

Good luck.

EDIT: I looked through the file on github, then realized we already have a version of that file in /usr/share/pulseaudio/alsa-mixer/profile-sets/. Now on my system, that doesn't have that card, the very beginning of the file is different:

Code: Select all

[General]
auto-profiles = yes
My system above, the github version below:

Code: Select all

[General]
auto-profiles = no
The github copy was updated back in June, which is probably newer than what you have installed. No idea whatsoever if that file will help or not, and also no idea what other changes there might be. There was really no point in my looking through it all without having the card installed, not to mention, I'm on 18.3 so a much older version of PulseAudio than you are using.

Hopefully what I posted earlier will lead to some success before we even think of trying to modify that file.
Last edited by MrEen on Thu Dec 06, 2018 10:25 pm, edited 2 times in total.

User avatar
MrEen
Level 7
Level 7
Posts: 1985
Joined: Mon Jun 12, 2017 8:39 pm

Re: Mint 19 + Omni 5.1 USB + SPDIF 5.1 (optical)

Post by MrEen » Thu Dec 06, 2018 6:19 pm

I forgot to mention, your other card with static might be easily fixable if you want to give that a shot at any time. It's just a small edit to a conf file.

Post Reply

Return to “Sound, Multimedia, & Codecs”