Crunchy popping sound every so often on YouTube videos

Questions about codecs, DVD playback, web plugins...
Forum rules
Before you post please read how to get help
Post Reply
User avatar
tyebillion
Level 2
Level 2
Posts: 84
Joined: Mon Feb 15, 2016 12:38 pm

Crunchy popping sound every so often on YouTube videos

Post by tyebillion » Sun Jul 30, 2017 11:36 am

I am experiencing a crunchy popping sound every so often on YouTube videos played in Mozilla Firefox 54.0 (64 bit). This is happening about once or twice per video.

Code: Select all

Audio:     Card-1 Intel 8 Series/C220 Series High Definition Audio Controller
           driver: snd_hda_intel
           Card-2 NVIDIA Device 0fbc driver: snd_hda_intel
           Card-3 Logitech Webcam C310 driver: USB Audio
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.4.0-87-generic
Linux Mint 18.1 Cinnamon 64-bit (version 3.2.7)
Intel Core i7-4790
NVIDIA GeForce GTX 750 Ti
Corsair Vengeance DDR3 16Gb

NoWinBob
Level 1
Level 1
Posts: 37
Joined: Sun Jan 22, 2017 1:04 pm
Location: Regina,Saskatchewan,Canada

Re: Crunchy popping sound every so often on YouTube videos

Post by NoWinBob » Wed Aug 09, 2017 9:52 pm

My hardware is very similar to yours.Youtube works fine on Google chrome,if you can't get it working on Firefox.

User avatar
tyebillion
Level 2
Level 2
Posts: 84
Joined: Mon Feb 15, 2016 12:38 pm

Re: Crunchy popping sound every so often on YouTube videos

Post by tyebillion » Sat Dec 02, 2017 10:45 am

NoWinBob wrote:My hardware is very similar to yours.Youtube works fine on Google chrome,if you can't get it working on Firefox.
Nice one! I switched to Chrome / Chromium and no glitches so far, seems to sound crisper too.

Update
I spoke to soon, today I'm getting the occasional glitch in the audio on Youtube videos played in the Chromium browser.

I tried listening on headphones instead of using speakers and the glitch still sounds occasionally, although not as noticeable. So it must be a problem with my sound card hardware or a software problem.

Code: Select all

$ aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 0: ALC887-VD Analog [ALC887-VD Analog]
  Subdevices: 0/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: NVidia [HDA NVidia], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: NVidia [HDA NVidia], device 7: HDMI 1 [HDMI 1]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
I'm listening to the built in audio.
Linux Mint 18.1 Cinnamon 64-bit (version 3.2.7)
Intel Core i7-4790
NVIDIA GeForce GTX 750 Ti
Corsair Vengeance DDR3 16Gb

User avatar
tyebillion
Level 2
Level 2
Posts: 84
Joined: Mon Feb 15, 2016 12:38 pm

Re: Crunchy popping sound every so often on YouTube videos

Post by tyebillion » Fri Apr 20, 2018 3:45 pm

I recorded this sound problem internally using "Audio Recorder" and the crunchy popping sound is present upon playback. Suggesting this is a software / driver problem rather than faulty speakers, although it could be a hardware problem with the computers sound.

Occasionally there is a continuous fuzz along with the regular audio when visiting some websites, which continues on all playback until the Firefox browser is restarted. The last website this happened on is: https://www.cgmagonline.com/reviews/bay ... on-switch/

I also noticed that the built in audio input is not shown in the sound input section of the system settings, only my web cam is there.
Linux Mint 18.1 Cinnamon 64-bit (version 3.2.7)
Intel Core i7-4790
NVIDIA GeForce GTX 750 Ti
Corsair Vengeance DDR3 16Gb

User avatar
Flemur
Level 14
Level 14
Posts: 5361
Joined: Mon Aug 20, 2012 9:41 pm
Location: Potemkin Village

Re: Crunchy popping sound every so often on YouTube videos

Post by Flemur » Fri Apr 20, 2018 4:25 pm

tyebillion wrote:
Fri Apr 20, 2018 3:45 pm
I recorded this sound problem internally using "Audio Recorder" and the crunchy popping sound is present upon playback. Suggesting this is a software / driver problem rather than faulty speakers, although it could be a hardware problem with the computers sound.
Good to make a test rather than assume.

Could the sound be a CPU glitch? I'd describe that as a "gap" or "stutter", but who knows? You're more likely to get that if you're using a software EQ and/or pulseaudio is doing frequency conversions in software.

After I replaced a primitive onboard audio with a basic "Sound Blaster", I ditched (uninstalled) pulseaudio and never looked back because the SB can do what I used pulseaudio for, namely "record what you hear", frequency conversion and multiple sound input (mix).

If you want to test if pulse is the culprit, you can disable it and run chrome(/ium) using just alsa.
(FWIW, how to run firefox w/o pulseaudio: viewtopic.php?f=48&t=257818)
Or you can uninstall pulseaudio, reboot and use ALSA directly that way; you might need to check some audio settings. If you need pulse back, just reinstall it.
Please edit your original post title to include [SOLVED] if/when it is solved!
Your data and OS are backed up....right?
Mint 18.3 Xfce/fluxbox/pulse-less
Xubuntu 17.10/fluxbox/pulse-less

mediclaser
Level 1
Level 1
Posts: 28
Joined: Tue Mar 20, 2018 2:28 pm

Re: Crunchy popping sound every so often on YouTube videos

Post by mediclaser » Mon Apr 23, 2018 3:47 pm

I did experience similar issue on my old single-core laptop using Mint 17.x. The cause of the popping sound was because something in the OS turns the speaker ON or OFF (at the beginning of a video and at the end). I knew it was the case because the laptop has built-in LED to indicate when the speaker is muted or not. The LED would turn ON or OFF at the same time as the popping sound.

But the issue eventually disappeared. I don't know exactly what fixed it.

Does this give you an idea?

Post Reply

Return to “Sound, Multimedia, & Codecs”