sound in firefox but not chromium or music player

Questions about codecs, DVD playback, web plugins...
Forum rules
Before you post please read how to get help
Post Reply
User avatar
fox
Level 1
Level 1
Posts: 21
Joined: Sat Dec 26, 2009 8:39 pm
Location: Peterborough, Ontario, Canada

sound in firefox but not chromium or music player

Post by fox » Sun Nov 26, 2017 12:16 pm

I am using Linux Mint 18.3 cinnamon on an iMac, and everything is great except for sound, which works regularly if I play a youtube video on Firefox, but if I do the same on Chromium I get an error message ("An error occurred, please try again"). I wouldn't care about that so much, as Firefox is working well for me, but the real problem is that I'm not getting sound out of my music player, whether I use rhythmbox or VLC or clementine. To be more accurate, I have tried altering the settings in pavucontrol and other tricks like reinstalling pulseaudio and/or alsa. Occasionally I get the sound working in a music player by doing this, but it disappears on a reboot. I also have Ubuntu 16.04.3 installed in another partition, but I get the same problem there.

The kernel I am running is 4.8.0-53
Sound card information from inxi:
inxi output from Mint 18.2.odt
(21.38 KiB) Downloaded 15 times
I'm wondering if pulseaudio is the problem and if so, how can I disable it and still get audio through Firefox?

Thanks in advance. I'm pulling my hair out on this one.
Last edited by fox on Wed Dec 06, 2017 11:33 pm, edited 1 time in total.
Mint 18.3 on Late 2015 27" iMac
Ubuntu 16.04 and Arch on 2014 Dell xps 13
Ubuntu 17.10 on 2011 27" iMac

User avatar
fox
Level 1
Level 1
Posts: 21
Joined: Sat Dec 26, 2009 8:39 pm
Location: Peterborough, Ontario, Canada

Re: sound in firefox but not chromium or music player

Post by fox » Wed Dec 06, 2017 11:29 pm

I borrowed a usb sound dongle from a friend and plugged speakers into it. If I then select usb speakers in the sound app, the problem disappears. Intereestingly enough, when I plugged same speakers into the headphone jack rather than the sound dongle, I got no sound. So I have a solution, but still no understanding as to why my internal speakers aren't working with any audio app.
Mint 18.3 on Late 2015 27" iMac
Ubuntu 16.04 and Arch on 2014 Dell xps 13
Ubuntu 17.10 on 2011 27" iMac

Post Reply

Return to “Sound, Multimedia, & Codecs”