Fresh install, no sound...

Questions about codecs, DVD playback, web plugins...
Forum rules
Before you post please read how to get help
Post Reply
gabsnow
Level 1
Level 1
Posts: 1
Joined: Sat Jan 27, 2018 2:10 pm

Fresh install, no sound...

Post by gabsnow » Sat Jan 27, 2018 2:25 pm

Hey guys!
I just installed Linux Mint 18.3 Cinnamon 64-bit and i have no sound at all.
I checked the sounds settings to be sure nothing was muted and i can't even change my output device. There's also nothing in the output profile that works.
I am connected with a HDMI cable on a smart TV, if this helps.
I hope someone can help me fix this...i'm new to Linux so maybe there's just something i didn't think of.

Here are my system and audio information:

System: Host: Gab-G20AJ Kernel: 4.13.0-32-generic x86_64 (64 bit gcc: 5.4.0)
Desktop: Cinnamon 3.6.7 (Gtk 3.18.9-1ubuntu3.3) dm: lightdm Distro: Linux Mint 18.3 Sylvia
Machine: Mobo: ASUSTeK model: G20AJ v: Rev X.0x Bios: American Megatrends v: 0703 date: 04/29/2015
CPU: Quad core Intel Core i7-4790 (-HT-MCP-) cache: 8192 KB
flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx) bmips: 28733
clock speeds: min/max: 800/4000 MHz 1: 3591 MHz 2: 3591 MHz 3: 3591 MHz 4: 3591 MHz
5: 3591 MHz 6: 3591 MHz 7: 3591 MHz 8: 3591 MHz
Audio: Card-1 Intel 9 Series Family HD Audio Controller
driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:1b.0 chip-ID: 8086:8ca0
Card-2 NVIDIA GK104 HDMI Audio Controller
driver: snd_hda_intel bus-ID: 01:00.1 chip-ID: 10de:0e0a
Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.13.0-32-generic

User avatar
Marziano
Level 5
Level 5
Posts: 531
Joined: Thu Jan 04, 2018 1:00 pm
Location: /here

Re: Fresh install, no sound...

Post by Marziano » Sat Jan 27, 2018 9:38 pm

Open a terminal an run the following to reinstall some audio-related packages, when prompted type in your password.:

Code: Select all

sudo apt-get install --reinstall alsa-base pulseaudio pavucontrol
Install alsamixer:

Code: Select all

sudo apt-get install alsamixer
Run alsamixer in a terminal by typing "alsamixer" (without quotation marks), enter:
alsamixer.png
Press F6 and in the menu choose your audio card.
When it's done, check if you get the sound.
In the Grand Scheme of Things, everything on Earth is nothing but an annoying Bug.

User avatar
trytip
Level 6
Level 6
Posts: 1020
Joined: Tue Jul 05, 2016 1:20 pm

Re: Fresh install, no sound...

Post by trytip » Sat Jan 27, 2018 10:19 pm

go to .config/pulse/ folder in the home directory, delete everything in that folder and reboot
Image

Barbe-sauvage
Level 1
Level 1
Posts: 1
Joined: Sat Jan 27, 2018 9:54 pm

Re: Fresh install, no sound...

Post by Barbe-sauvage » Sat Jan 27, 2018 10:53 pm

Hi and sorry for my bad english
I have the same, no sound with Linux Mint 17.3 (but sound with Opensuse 42.1)
I try/change many thing, pulse, pasvu, alsa (and Lorraine :D)
nothing
until, because "Meltdown Spectre", I change the kernel

now, it's ok
and just my experience

User avatar
Marziano
Level 5
Level 5
Posts: 531
Joined: Thu Jan 04, 2018 1:00 pm
Location: /here

Re: Fresh install, no sound...

Post by Marziano » Sat Jan 27, 2018 11:37 pm

Barbe-sauvage wrote: I try/change many thing, pulse, pasvu, alsa (and Lorraine :D)
:lol:
In the Grand Scheme of Things, everything on Earth is nothing but an annoying Bug.

User avatar
Karon_Shell
Level 1
Level 1
Posts: 1
Joined: Sat Sep 23, 2017 8:28 am
Location: France, Bourgogne

Re: Fresh install, no sound...

Post by Karon_Shell » Mon Jan 29, 2018 5:39 am

Fresh intall 18.3 cinnamon yesterday.
Hdmi display port won't work properly. Sound seem's to be high pitched with no reason at all.
Using spdif out working very well.
My mint iso is 2 month aged so possibly pulse audio get major updates since.
triying ~/ sudo apt-get upgrade pulseaudio

Problem solved :D

No need to change Alsa and Lorraine at all :D :lol: :lol:
De toutes façons, c'est toujours le bordel !

Post Reply

Return to “Sound, Multimedia, & Codecs”