Sound not working in Mint 18.3

Questions about codecs, DVD playback, web plugins...
Forum rules
Before you post please read how to get help
pergelator
Level 1
Level 1
Posts: 17
Joined: Mon Apr 02, 2018 4:47 pm

Re: Sound not working in Mint 18.3

Post by pergelator » Fri Apr 13, 2018 7:49 pm

I gave up on trying to get sound to work 18.3 and have gone back to 18.1 (download iso file, burn DVD, boot and reinstall).

User avatar
geekomatic
Level 4
Level 4
Posts: 222
Joined: Sun Jun 06, 2010 1:11 am
Location: Awesome Western Australia!

Re: Sound not working in Mint 18.3

Post by geekomatic » Mon Apr 16, 2018 9:36 am

Post by pergelator

I hope that post will help the Mint team find the issue.

Nothing worse than something we all take for granted-- sound!!

Cheers

User avatar
Joe2Shoe
Level 4
Level 4
Posts: 327
Joined: Wed Oct 18, 2017 8:12 pm
Location: Ozone

Re: Sound not working in Mint 18.3

Post by Joe2Shoe » Mon Apr 16, 2018 2:07 pm

In the meantime, you could use one of these USB External Stereo Sound Adapters:
https://www.amazon.com/Sabrent-External ... rd+adapter
$6.99

If you use "pulse audio", so scripting the volume from a command file is accomplished this way:
$ pactl set-sink-volume 9 -5% (lowers volume by 5%, also accepts +10%, 20db, 50%, or multiplier e.g. 1.1 ).
* Note: The 9 was obtained by typing "pactl list" and searching for "USB Audio Device". In this specific case, it was listed as "Sink #9".
"Tolerance is the refuge of men without conviction."
"Common sense is not so common" - Voltaire

Mint 18
Level 1
Level 1
Posts: 1
Joined: Sat Apr 21, 2018 3:53 pm

Re: Sound not working in Mint 18.3

Post by Mint 18 » Sat Apr 21, 2018 4:01 pm

Try to install "Pavucontrol" from Mint Software Manager. It has more control options then in "Sound Preferences". In my case I could hear sound only through attached speakers and not through TV which works as a monitor. One click in Pavucontrol solved the problem. Good luck.

Nona
Level 1
Level 1
Posts: 20
Joined: Sun Nov 12, 2017 8:28 pm

Re: Sound not working in Mint 18.3

Post by Nona » Sun Aug 05, 2018 1:55 pm

Same issue here:

Laptop: Acer Aspire E1 421
Kernel: 4.15.0-29-generic
Update status: up to date

Sound just disappear in speakers at random playing time, for example when playing Youtube video in Chromium or Firefox.
If I connect headset - sound still there.

Playing with pavucontrol doesn't help.

Please help.

User avatar
MrEen
Level 6
Level 6
Posts: 1325
Joined: Mon Jun 12, 2017 8:39 pm

Re: Sound not working in Mint 18.3

Post by MrEen » Sun Aug 05, 2018 2:10 pm

Hi Nona.

Try deleting the files in ~/.config/pulse/ then in the terminal type pulseaudio -k and after a minute test your sound.

If this doesn't work, you should really start your own thread with a complete description of the problem and what you've tried to get it fixed. Also the output of inxi -Fxz and aplay -l would help.

Nona
Level 1
Level 1
Posts: 20
Joined: Sun Nov 12, 2017 8:28 pm

Re: Sound not working in Mint 18.3

Post by Nona » Sun Aug 05, 2018 6:43 pm

Ok, opening own thread.
Thank you.

Post Reply

Return to “Sound, Multimedia, & Codecs”