SOLVED: after a recent update the mate volume control doesnt work as expected

Questions about codecs, DVD playback, web plugins...
Forum rules
Before you post please read how to get help
Post Reply
gerard_bekking
Level 1
Level 1
Posts: 9
Joined: Mon Jul 29, 2013 8:31 am

SOLVED: after a recent update the mate volume control doesnt work as expected

Post by gerard_bekking » Wed Apr 11, 2018 7:04 am

After I had an update (around 4-4-2018) The mate-volume-control output works different.
At this update an extra output (line) was added. (i am using linux mint 18 with the mate desktop 1.16.2).
My computer is a HP elitebook 840 with a slim dockingstation type 2013.

In the old set up there where two outputs (laptop)speaker and headphones If you selected headphones you also activated the line out on the docking station and the desktopspeackers would go mute.

In the new setup if you select ¨headphones¨ the speakers and the lineout from the dockingstation are swtched of.
If you select ¨speacker¨ the line out and the headphones are switched of
If you select ¨line¨ the headphones are switched of and the speacker will still be on half the volume and the line out from the docking station also has half the volume (compared to before the update).

any help?
Last edited by gerard_bekking on Fri Apr 13, 2018 11:53 pm, edited 1 time in total.

User avatar
trytip
Level 6
Level 6
Posts: 1418
Joined: Tue Jul 05, 2016 1:20 pm

Re: after a recent update the mate volume control doesnt work as expected

Post by trytip » Wed Apr 11, 2018 12:57 pm

delete .config/pulse and reboot
Image

Hoser Rob
Level 11
Level 11
Posts: 3831
Joined: Sat Dec 15, 2012 8:57 am

Re: after a recent update the mate volume control doesnt work as expected

Post by Hoser Rob » Thu Apr 12, 2018 11:28 am

trytip wrote:
Wed Apr 11, 2018 12:57 pm
delete .config/pulse and reboot
Actually I'd rename it to pulse_BAK or similar in case that's not the problem.

gerard_bekking
Level 1
Level 1
Posts: 9
Joined: Mon Jul 29, 2013 8:31 am

Re: after a recent update the mate volume control doesnt work as expected

Post by gerard_bekking » Thu Apr 12, 2018 7:46 pm

Thank you but unfortunately it did not work

User avatar
trytip
Level 6
Level 6
Posts: 1418
Joined: Tue Jul 05, 2016 1:20 pm

Re: after a recent update the mate volume control doesnt work as expected

Post by trytip » Thu Apr 12, 2018 10:31 pm

why not then remove the current icon and add it again
Image

gerard_bekking
Level 1
Level 1
Posts: 9
Joined: Mon Jul 29, 2013 8:31 am

Re: after a recent update the mate volume control doesnt work as expected

Post by gerard_bekking » Fri Apr 13, 2018 1:28 pm

I reinstelled mate media and nothing changed

gerard_bekking
Level 1
Level 1
Posts: 9
Joined: Mon Jul 29, 2013 8:31 am

Re: after a recent update the mate volume control doesnt work as expected

Post by gerard_bekking » Fri Apr 13, 2018 2:19 pm

I have to correct myself.
When chosing speaker or line both speaker and line are engaged.
When chosing headphones speaker and line is switched off.
It seems that the dockingstation line out is now connected to the speakers where in the previous version line out was connected to headphones.
This is the case in mate and cinnamon

gerard_bekking
Level 1
Level 1
Posts: 9
Joined: Mon Jul 29, 2013 8:31 am

Re: after a recent update the mate volume control doesnt work as expected

Post by gerard_bekking » Fri Apr 13, 2018 9:33 pm

I had installed debian 9.4. In debian it works as expected.
Line-out from the dockingstation is activated at the same time as the headphones.

gerard_bekking
Level 1
Level 1
Posts: 9
Joined: Mon Jul 29, 2013 8:31 am

Re: after a recent update the mate volume control doesnt work as expected

Post by gerard_bekking » Fri Apr 13, 2018 10:19 pm

I forgot to mention that the speakertestfunction did not work.

I just made an update to linux mint 18.3 but that did not help

gerard_bekking
Level 1
Level 1
Posts: 9
Joined: Mon Jul 29, 2013 8:31 am

Re: after a recent update the mate volume control doesnt work as expected

Post by gerard_bekking » Fri Apr 13, 2018 11:05 pm

It seems to be a kernel problem that was solved in kernel 4.10.038 generic but came back in kernel 4.13.
How can i get kernel 4.10 to boot as default and avoid loading kernel 4.13?

gerard_bekking
Level 1
Level 1
Posts: 9
Joined: Mon Jul 29, 2013 8:31 am

Re: after a recent update the mate volume control doesnt work as expected

Post by gerard_bekking » Fri Apr 13, 2018 11:50 pm

Problem solved.

I logged in using the advanced login in the grub menu and selected kernel 4.10.038 generic.

After that I removed the 4.13 kernel
Before you do that be sure on which partition your bootpartition is.

I did it with the following commands (in a terminal):

sudo apt-get remove "linux-headers-4.13*"
and
sudo apt-get remove "linux-image-4.13*"

After this I got the error that grub was not installed and I reinstalled grub2

Unfortunately I can not upgrade my kernel for a while.

Also after testing Debian my startup time went from 45 seconds to more than 105 seconds !!!

Maybe this has something to do with the fact that Debian made a new home directory for me (/home/user), and put my original homedirectory in /home/@home/user.

So I have a new problem!

Post Reply

Return to “Sound, Multimedia, & Codecs”