[SOLVED] Can't Establish Line-in Audio from Headphone Jack

Questions about codecs, DVD playback, web plugins...
Forum rules
Before you post please read how to get help
Post Reply
Ee_un
Level 1
Level 1
Posts: 5
Joined: Sun Oct 04, 2020 8:10 am

[SOLVED] Can't Establish Line-in Audio from Headphone Jack

Post by Ee_un »

I have a Teenage Engineering Pocket Operator that I'm trying to record via the headphone/microphone jack using an aux connector.
I know the device itself can be recorded because I've managed to do so in Windows 10.
However, I can't find the input registered in Audacity or Pulse Audio Control when it's playing.
Is there a mute button I'm missing?

Here's my system information:

Code: Select all

System:
  Host: eeun-Lenovo-ideapad-510S-14ISK Kernel: 4.15.0-64-generic x86_64 
  bits: 64 compiler: gcc v: 7.4.0 Desktop: Cinnamon 4.2.4 wm: muffin 4.2.2 
  dm: LightDM 1.26.0 Distro: Linux Mint 19.2 Tina base: Ubuntu 18.04 bionic 
Machine:
  Type: Laptop System: LENOVO product: 80TK v: Lenovo ideapad 510S-14ISK 
  serial: <filter> Chassis: type: 10 v: Lenovo ideapad 510S-14ISK 
  serial: <filter> 
  Mobo: LENOVO model: LNVNB161216 v: SDK0J40688 WIN serial: <filter> 
  UEFI: LENOVO v: 0VCN31WW(V1.15) date: 06/19/2018 
CPU:
  Topology: Dual Core model: Intel Core i7-6500U bits: 64 type: MT MCP 
  arch: Skylake rev: 3 L2 cache: 4096 KiB 
  flags: lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx bogomips: 20736 
  Speed: 500 MHz min/max: 400/3100 MHz Core speeds (MHz): 1: 500 2: 500 
  3: 500 4: 500 
Graphics:
  Device-1: Intel Skylake GT2 [HD Graphics 520] vendor: Lenovo driver: i915 
  v: kernel bus ID: 00:02.0 chip ID: 8086:1916 
  Display: x11 server: X.Org 1.19.6 driver: modesetting unloaded: fbdev,vesa 
  resolution: 1366x768~60Hz 
  OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel HD Graphics 520 (Skylake GT2) 
  v: 4.5 Mesa 19.0.8 compat-v: 3.0 direct render: Yes 
Audio:
  Device-1: Intel Sunrise Point-LP HD Audio vendor: Lenovo 
  driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 00:1f.3 chip ID: 8086:9d70 
  Sound Server: ALSA v: k4.15.0-64-generic
Last edited by Ee_un on Mon Oct 05, 2020 11:43 pm, edited 2 times in total.
User avatar
Flemur
Level 19
Level 19
Posts: 9068
Joined: Mon Aug 20, 2012 9:41 pm
Location: Potemkin Village

Re: Can't Establish Line-in Audio from Headphone Jack

Post by Flemur »

Ee_un wrote:
Sun Oct 04, 2020 8:24 am
I have a Teenage Engineering Pocket Operator that I'm trying to record via the headphone/microphone jack using an aux connector.
Just so others know, "Teenage Engineering Pocket Operator" is basically a drum machine with line-level 3.5mm audio output.
Please edit your original post title to include [SOLVED] if/when it is solved!
Your data and OS are backed up....right?
User avatar
MrEen
Level 22
Level 22
Posts: 16673
Joined: Mon Jun 12, 2017 8:39 pm

Re: Can't Establish Line-in Audio from Headphone Jack

Post by MrEen »

Hi Ee_un, and welcome to the forum.

Let's see the output of dmesg | grep snd please.
Ee_un
Level 1
Level 1
Posts: 5
Joined: Sun Oct 04, 2020 8:10 am

Re: Can't Establish Line-in Audio from Headphone Jack

Post by Ee_un »

MrEen wrote:
Sun Oct 04, 2020 11:25 am
Hi Ee_un, and welcome to the forum.

Let's see the output of dmesg | grep snd please.
Thanks for the warm welcome.
Here's what I got from the terminal:

Code: Select all

[   19.338734] snd_hda_intel 0000:00:1f.3: bound 0000:00:02.0 (ops i915_audio_component_bind_ops [i915])
[   19.507727] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0: autoconfig for ALC236: line_outs=1 (0x14/0x0/0x0/0x0/0x0) type:speaker
[   19.507729] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0:    speaker_outs=0 (0x0/0x0/0x0/0x0/0x0)
[   19.507731] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0:    hp_outs=1 (0x21/0x0/0x0/0x0/0x0)
[   19.507732] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0:    mono: mono_out=0x0
[   19.507733] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0:    inputs:
[   19.507735] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0:      Mic=0x19
[   19.507736] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0:      Internal Mic=0x12
User avatar
MrEen
Level 22
Level 22
Posts: 16673
Joined: Mon Jun 12, 2017 8:39 pm

Re: Can't Establish Line-in Audio from Headphone Jack

Post by MrEen »

Okay, now I know what hardware Linux think it's dealing with. In Audacity, if you click on Start Monitoring while the device is connected and playing, I'm guessing you're seeing no movement.

Please test that, and during the test run pacmd list-sources and paste that output.
Ee_un
Level 1
Level 1
Posts: 5
Joined: Sun Oct 04, 2020 8:10 am

Re: Can't Establish Line-in Audio from Headphone Jack

Post by Ee_un »

MrEen wrote:
Sun Oct 04, 2020 6:56 pm
Okay, now I know what hardware Linux think it's dealing with. In Audacity, if you click on Start Monitoring while the device is connected and playing, I'm guessing you're seeing no movement.

Please test that, and during the test run pacmd list-sources and paste that output.
All right. Here's what I got while the device was plugged in and playing:

Code: Select all

2 source(s) available.
    index: 0
	name: <alsa_output.pci-0000_00_1f.3.analog-stereo.monitor>
	driver: <module-alsa-card.c>
	flags: DECIBEL_VOLUME LATENCY DYNAMIC_LATENCY
	state: RUNNING
	suspend cause: 
	priority: 1030
	volume: front-left: 60957 /  93% / -1.89 dB,   front-right: 60957 /  93% / -1.89 dB
	        balance 0.00
	base volume: 65536 / 100% / 0.00 dB
	volume steps: 65537
	muted: no
	current latency: 0.00 ms
	max rewind: 64 KiB
	sample spec: s16le 2ch 44100Hz
	channel map: front-left,front-right
	             Stereo
	used by: 1
	linked by: 1
	configured latency: 24.99 ms; range is 0.50 .. 371.52 ms
	monitor_of: 0
	card: 0 <alsa_card.pci-0000_00_1f.3>
	module: 7
	properties:
		device.description = "Monitor of Built-in Audio Analog Stereo"
		device.class = "monitor"
		alsa.card = "0"
		alsa.card_name = "HDA Intel PCH"
		alsa.long_card_name = "HDA Intel PCH at 0xb3220000 irq 129"
		alsa.driver_name = "snd_hda_intel"
		device.bus_path = "pci-0000:00:1f.3"
		sysfs.path = "/devices/pci0000:00/0000:00:1f.3/sound/card0"
		device.bus = "pci"
		device.vendor.id = "8086"
		device.vendor.name = "Intel Corporation"
		device.product.id = "9d70"
		device.product.name = "Sunrise Point-LP HD Audio"
		device.form_factor = "internal"
		device.string = "0"
		module-udev-detect.discovered = "1"
		device.icon_name = "audio-card-pci"
  * index: 1
	name: <alsa_input.pci-0000_00_1f.3.analog-stereo>
	driver: <module-alsa-card.c>
	flags: HARDWARE HW_MUTE_CTRL HW_VOLUME_CTRL DECIBEL_VOLUME LATENCY DYNAMIC_LATENCY
	state: SUSPENDED
	suspend cause: IDLE 
	priority: 9039
	volume: front-left: 30421 /  46% / -20.00 dB,   front-right: 30421 /  46% / -20.00 dB
	        balance 0.00
	base volume: 6554 /  10% / -60.00 dB
	volume steps: 65537
	muted: no
	current latency: 0.00 ms
	max rewind: 0 KiB
	sample spec: s16le 2ch 44100Hz
	channel map: front-left,front-right
	             Stereo
	used by: 0
	linked by: 0
	configured latency: 0.00 ms; range is 0.50 .. 371.52 ms
	card: 0 <alsa_card.pci-0000_00_1f.3>
	module: 7
	properties:
		alsa.resolution_bits = "16"
		device.api = "alsa"
		device.class = "sound"
		alsa.class = "generic"
		alsa.subclass = "generic-mix"
		alsa.name = "ALC236 Analog"
		alsa.id = "ALC236 Analog"
		alsa.subdevice = "0"
		alsa.subdevice_name = "subdevice #0"
		alsa.device = "0"
		alsa.card = "0"
		alsa.card_name = "HDA Intel PCH"
		alsa.long_card_name = "HDA Intel PCH at 0xb3220000 irq 129"
		alsa.driver_name = "snd_hda_intel"
		device.bus_path = "pci-0000:00:1f.3"
		sysfs.path = "/devices/pci0000:00/0000:00:1f.3/sound/card0"
		device.bus = "pci"
		device.vendor.id = "8086"
		device.vendor.name = "Intel Corporation"
		device.product.id = "9d70"
		device.product.name = "Sunrise Point-LP HD Audio"
		device.form_factor = "internal"
		device.string = "front:0"
		device.buffering.buffer_size = "65536"
		device.buffering.fragment_size = "32768"
		device.access_mode = "mmap+timer"
		device.profile.name = "analog-stereo"
		device.profile.description = "Analog Stereo"
		device.description = "Built-in Audio Analog Stereo"
		alsa.mixer_name = "Realtek ALC236"
		alsa.components = "HDA:10ec0236,17aa381b,00100002 HDA:80862809,80860101,00100000"
		module-udev-detect.discovered = "1"
		device.icon_name = "audio-card-pci"
	ports:
		analog-input-internal-mic: Internal Microphone (priority 8900, latency offset 160000 usec, available: unknown)
			properties:
				device.icon_name = "audio-input-microphone"
		analog-input-mic: Microphone (priority 8700, latency offset 0 usec, available: no)
			properties:
				device.icon_name = "audio-input-microphone"
	active port: <analog-input-internal-mic>
User avatar
MrEen
Level 22
Level 22
Posts: 16673
Joined: Mon Jun 12, 2017 8:39 pm

Re: Can't Establish Line-in Audio from Headphone Jack

Post by MrEen »

Okay, very good. You'll see here the input isn't being recognized (as a mic, headphone mic, headset mic, nothing):

Code: Select all

	ports:
		analog-input-internal-mic: Internal Microphone (priority 8900, latency offset 160000 usec, available: unknown)
			properties:
				device.icon_name = "audio-input-microphone"
		analog-input-mic: Microphone (priority 8700, latency offset 0 usec, available: no)
			properties:
				device.icon_name = "audio-input-microphone"
Let's see if we can force a headset mic or similar option, that'll accept the input. Run this then reboot and test:

Code: Select all

sudo tee /etc/modprobe.d/mic-fix.conf <<<'options snd-hda-intel model=dell-headset-multi'
Don't worry about Dell in the name. The fix applies to your codec, and the fact you're using a Lenovo is irrelevant.
Ee_un
Level 1
Level 1
Posts: 5
Joined: Sun Oct 04, 2020 8:10 am

Re: [SOLVED] Can't Establish Line-in Audio from Headphone Jack

Post by Ee_un »

That did it!
Thank you for your help, MrEen!
Thank you also for explaining the reasoning behind each step we took to help me learn too.
User avatar
MrEen
Level 22
Level 22
Posts: 16673
Joined: Mon Jun 12, 2017 8:39 pm

Re: [SOLVED] Can't Establish Line-in Audio from Headphone Jack

Post by MrEen »

You're quite welcome!

I'm glad it was such an easy thing to fix.

Enjoy. :D
Post Reply

Return to “Sound, Multimedia, & Codecs”