Erratic sound problem Mint 18.1

Questions about hardware,drivers and peripherals
Forum rules
Before you post please read how to get help
deepakdeshp
Level 8
Level 8
Posts: 2307
Joined: Sun Aug 09, 2015 10:00 am

Erratic sound problem Mint 18.1

Postby deepakdeshp » Tue Mar 07, 2017 4:29 am

Hello,
Sometimes I dont get sound . When I do test sound , when sound isnt working, I see 6 speakers including a woofer etc. For sound to appear again , I need to reboot the laptop
When sound IS working, I can see only left and right speakers which is the correct thing.
Can you suggest me anything please? My configuration is given below,

Note :- trying different Kernel didnt help.

Code: Select all

inxi -Fxz
System:    Host: mint-18-uma Kernel: 4.9.0-040900-generic x86_64 (64 bit gcc: 6.2.0)
           Desktop: Cinnamon 3.2.7 (Gtk 3.18.9-1ubuntu3.1)
           Distro: Linux Mint 18.1 Serena
Machine:   System: Hewlett-Packard product: HP Notebook v: Type1ProductConfigId
           Mobo: Hewlett-Packard model: 80CC v: 99.50
           Bios: Insyde v: F.22 date: 07/25/2016
CPU:       Quad core AMD A8-7410 APU with AMD Radeon R5 Graphics (-MCP-) cache: 8192 KB
           flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm) bmips: 17565
           clock speeds: max: 2200 MHz 1: 1600 MHz 2: 1300 MHz 3: 1000 MHz
           4: 1000 MHz
Graphics:  Card-1: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Mullins [Radeon R4/R5 Graphics]
           bus-ID: 00:01.0
           Card-2: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Sun XT [Radeon HD 8670A/8670M/8690M / R5 M330]
           bus-ID: 01:00.0
           Display Server: X.Org 1.18.4 drivers: ati,radeon (unloaded: fbdev,vesa)
           Resolution: 1366x768@60.32hz
           GLX Renderer: Gallium 0.4 on AMD MULLINS (DRM 2.48.0 / 4.9.0-040900-generic, LLVM 3.8.0)
           GLX Version: 3.0 Mesa 12.0.6 Direct Rendering: Yes
Audio:     Card-1 Advanced Micro Devices [AMD] FCH Azalia Controller
           driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:14.2
           Card-2 Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Kabini HDMI/DP Audio
           driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:01.1
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.9.0-040900-generic
Network:   Card-1: Realtek RTL8723BE PCIe Wireless Network Adapter
           driver: rtl8723be port: 3000 bus-ID: 02:00.0
           IF: wlo1 state: up mac: <filter>
           Card-2: Realtek RTL8101/2/6E PCI Express Fast/Gigabit Ethernet controller
           driver: r8169 v: 2.3LK-NAPI port: 2000 bus-ID: 03:00.0
           IF: enp3s0 state: down mac: <filter>
Drives:    HDD Total Size: 500.1GB (37.4% used)
           ID-1: /dev/sda model: HGST_HTS545050A7 size: 500.1GB
Partition: ID-1: / size: 61G used: 29G (50%) fs: ext4 dev: /dev/sda7
           ID-2: swap-1 size: 5.35GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/sda8
RAID:      No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors:   System Temperatures: cpu: 48.0C mobo: 20.0C gpu: N/A,48.0
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info:      Processes: 246 Uptime: 4 min Memory: 1341.2/3392.7MB
           Init: systemd runlevel: 5 Gcc sys: 5.4.0
           Client: Shell (bash 4.3.461) inxi: 2.2.35
If I have helped you solve a problem, please add [SOLVED] to your first post title, it helps other users looking for help, and keeps the forum clean.
I am using Mint 18 Cinnamon 64 bit with AMD processor .

Pat D
Level 3
Level 3
Posts: 172
Joined: Thu Jul 14, 2016 2:31 pm

Re: Erratic sound problem Mint 18.1

Postby Pat D » Mon Mar 20, 2017 11:34 pm

Have you tried the old basic stuff, like disabling/removing the sound card and all that stuff?

deepakdeshp
Level 8
Level 8
Posts: 2307
Joined: Sun Aug 09, 2015 10:00 am

Re: Erratic sound problem Mint 18.1

Postby deepakdeshp » Mon Mar 20, 2017 11:47 pm

Pat D wrote:Have you tried the old basic stuff, like disabling/removing the sound card and all that stuff?

I would have, but it is a laptop and no easy access to the internal cards, :(
If I have helped you solve a problem, please add [SOLVED] to your first post title, it helps other users looking for help, and keeps the forum clean.
I am using Mint 18 Cinnamon 64 bit with AMD processor .

Pat D
Level 3
Level 3
Posts: 172
Joined: Thu Jul 14, 2016 2:31 pm

Re: Erratic sound problem Mint 18.1

Postby Pat D » Tue Mar 21, 2017 12:06 am

Doh! My bad. :oops:

deepakdeshp
Level 8
Level 8
Posts: 2307
Joined: Sun Aug 09, 2015 10:00 am

Re: Erratic sound problem Mint 18.1

Postby deepakdeshp » Tue Mar 21, 2017 10:57 am

Pat D wrote:Doh! My bad. :oops:

That was a good tip for a PC . :)
If I have helped you solve a problem, please add [SOLVED] to your first post title, it helps other users looking for help, and keeps the forum clean.
I am using Mint 18 Cinnamon 64 bit with AMD processor .

xprogmat
Level 1
Level 1
Posts: 2
Joined: Tue Apr 26, 2016 9:28 am

Re: Erratic sound problem Mint 18.1

Postby xprogmat » Sun May 07, 2017 12:42 am

I'm having the same issue with my HP G62 laptop. I have sound recognition sometimes and during the same session of listening to something it will just quit. Have you found out anything about this issue. I have tried to change kernels and to no avail. I have replaced the speakers for making static sound, but never unhooked on-board sound. I'm thinking it is a software issue, i can sometime plug in headphones and have audio. Also, when i hook it up to my tv and surround sound, it works, sometimes having to unplug and plug back into laptop HDMI port. :?

Code: Select all

matthew@G62 ~ $ inxi -Fxz
System:    Host: G62 Kernel: 4.10.0-20-generic x86_64 (64 bit gcc: 5.4.0)
           Desktop: Cinnamon 3.2.7 (Gtk 3.18.9-1ubuntu3.3)
           Distro: Linux Mint 18.1 Serena
Machine:   System: Hewlett-Packard (portable) product: HP G62 Notebook PC v: 049C110000202710000020000
           Mobo: Hewlett-Packard model: 1484 v: 77.39
           Bios: Hewlett-Packard v: F.37 date: 04/07/2011
CPU:       Dual core Pentium T4500 (-MCP-) cache: 1024 KB
           flags: (lm nx sse sse2 sse3 ssse3) bmips: 9177
           clock speeds: max: 2300 MHz 1: 1600 MHz 2: 1600 MHz
Graphics:  Card: Intel Mobile 4 Series Integrated Graphics Controller
           bus-ID: 00:02.0
           Display Server: X.Org 1.18.4 drivers: intel (unloaded: fbdev,vesa)
           Resolution: 1366x768@60.03hz
           GLX Renderer: Mesa DRI Mobile Intel GM45 Express
           GLX Version: 2.1 Mesa 11.2.0 Direct Rendering: Yes
Audio:     Card Intel 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller
           driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:1b.0
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.10.0-20-generic
Network:   Card-1: Realtek RTL8191SEvA Wireless LAN Controller
           driver: rtl8192se port: 3000 bus-ID: 02:00.0
           IF: wlo1 state: up mac: <filter>
           Card-2: Realtek RTL8101/2/6E PCI Express Fast/Gigabit Ethernet controller
           driver: r8169 v: 2.3LK-NAPI port: 2000 bus-ID: 03:00.0
           IF: enp3s0 state: down mac: <filter>
Drives:    HDD Total Size: 128.0GB (62.2% used)
           ID-1: /dev/sda model: SanDisk_SD8SBAT1 size: 128.0GB
Partition: ID-1: / size: 30G used: 8.5G (31%) fs: ext4 dev: /dev/sda1
RAID:      No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors:   System Temperatures: cpu: 56.0C mobo: N/A
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info:      Processes: 165 Uptime: 1:15 Memory: 794.7/3853.0MB
           Init: systemd runlevel: 5 Gcc sys: 5.4.0
           Client: Shell (bash 4.3.461) inxi: 2.2.35


deepakdeshp
Level 8
Level 8
Posts: 2307
Joined: Sun Aug 09, 2015 10:00 am

Re: Erratic sound problem Mint 18.1

Postby deepakdeshp » Sun May 07, 2017 8:28 am

xprogmat wrote:I'm having the same issue with my HP G62 laptop. I have sound recognition sometimes and during the same session of listening to something it will just quit. Have you found out anything about this issue. I have tried to change kernels and to no avail. I have replaced the speakers for making static sound, but never unhooked on-board sound. I'm thinking it is a software issue, i can sometime plug in headphones and have audio. Also, when i hook it up to my tv and surround sound, it works, sometimes having to unplug and plug back into laptop HDMI port. :?

Code: Select all

matthew@G62 ~ $ inxi -Fxz
System:    Host: G62 Kernel: 4.10.0-20-generic x86_64 (64 bit gcc: 5.4.0)
           Desktop: Cinnamon 3.2.7 (Gtk 3.18.9-1ubuntu3.3)
           Distro: Linux Mint 18.1 Serena
Machine:   System: Hewlett-Packard (portable) product: HP G62 Notebook PC v: 049C110000202710000020000
           Mobo: Hewlett-Packard model: 1484 v: 77.39
           Bios: Hewlett-Packard v: F.37 date: 04/07/2011
CPU:       Dual core Pentium T4500 (-MCP-) cache: 1024 KB
           flags: (lm nx sse sse2 sse3 ssse3) bmips: 9177
           clock speeds: max: 2300 MHz 1: 1600 MHz 2: 1600 MHz
Graphics:  Card: Intel Mobile 4 Series Integrated Graphics Controller
           bus-ID: 00:02.0
           Display Server: X.Org 1.18.4 drivers: intel (unloaded: fbdev,vesa)
           Resolution: 1366x768@60.03hz
           GLX Renderer: Mesa DRI Mobile Intel GM45 Express
           GLX Version: 2.1 Mesa 11.2.0 Direct Rendering: Yes
Audio:     Card Intel 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller
           driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:1b.0
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.10.0-20-generic
Network:   Card-1: Realtek RTL8191SEvA Wireless LAN Controller
           driver: rtl8192se port: 3000 bus-ID: 02:00.0
           IF: wlo1 state: up mac: <filter>
           Card-2: Realtek RTL8101/2/6E PCI Express Fast/Gigabit Ethernet controller
           driver: r8169 v: 2.3LK-NAPI port: 2000 bus-ID: 03:00.0
           IF: enp3s0 state: down mac: <filter>
Drives:    HDD Total Size: 128.0GB (62.2% used)
           ID-1: /dev/sda model: SanDisk_SD8SBAT1 size: 128.0GB
Partition: ID-1: / size: 30G used: 8.5G (31%) fs: ext4 dev: /dev/sda1
RAID:      No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors:   System Temperatures: cpu: 56.0C mobo: N/A
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info:      Processes: 165 Uptime: 1:15 Memory: 794.7/3853.0MB
           Init: systemd runlevel: 5 Gcc sys: 5.4.0
           Client: Shell (bash 4.3.461) inxi: 2.2.35


No I have made no progress at all. Sometimes the speaker's on my hp laptop work and sometimes they don't.
If I have helped you solve a problem, please add [SOLVED] to your first post title, it helps other users looking for help, and keeps the forum clean.
I am using Mint 18 Cinnamon 64 bit with AMD processor .


Return to “Hardware Support”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests