Tara Cinnamon CPU usage

Questions about hardware,drivers and peripherals
Forum rules
Before you post please read how to get help
Post Reply
Gmack
Level 1
Level 1
Posts: 5
Joined: Sat Jul 07, 2018 12:31 pm

Tara Cinnamon CPU usage

Post by Gmack » Sat Jul 07, 2018 12:42 pm

Hi there
I am an happy user of Linux Mint 18 on my old but still very functional Dell Studio 1707.
I wanted to upgrade to Tara, installation worked fine, but unfortunately CPU usage on boot goes immediately near to 100% and stays there, with no application launched (as a comparison, on Mint 18 is about 10%).
I launched inxi, here is the result.

Any hint out there ?

Thanks in advance

Code: Select all

~$ inxi -Fxz
System:    Host: Eschathologist Kernel: 4.15.0-20-generic x86_64
           bits: 64 gcc: 7.3.0
           Desktop: Cinnamon 3.8.6 (Gtk 3.22.30-1ubuntu1)
           Distro: Linux Mint 19 Tara
Machine:   Device: portable System: Dell product: Studio 1737 v: A09 serial: N/A
           Mobo: Dell model: 0P786H v: A09 serial: N/A
           BIOS: Dell v: A09 date: 04/14/2011
CPU:       Dual core Intel Core2 Duo T5800 (-MCP-) 
           arch: Conroe rev.13 cache: 2048 KB
           flags: (lm nx sse sse2 sse3 ssse3) bmips: 7980
           clock speeds: max: 2000 MHz 1: 1995 MHz 2: 1995 MHz
Graphics:  Card: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] RV635/M86 [Mobility Radeon HD 3650]
           bus-ID: 01:00.0
           Display Server: x11 (X.Org 1.19.6 )
           drivers: ati,radeon (unloaded: modesetting,fbdev,vesa)
           Resolution: 1440x900@60.06hz
           OpenGL: renderer: AMD RV635 (DRM 2.50.0 / 4.15.0-20-generic, LLVM 6.0.0)
           version: 3.3 Mesa 18.0.0-rc5 Direct Render: Yes
Audio:     Card-1 Advanced Micro Devices [AMD/ATI] RV635 HDMI Audio [Radeon HD 3650/3730/3750]
           driver: snd_hda_intel bus-ID: 01:00.1
           Card-2 Intel 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller
           driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:1b.0
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.15.0-20-generic
Network:   Card-1: Broadcom Limited BCM4312 802.11b/g LP-PHY
           driver: wl bus-ID: 04:00.0
           IF: wlp4s0 state: up mac: <filter>
           Card-2: Broadcom Limited NetLink BCM5784M Gigabit Ethernet PCIe
           driver: tg3 v: 3.137 bus-ID: 08:00.0
           IF: enp8s0 state: down mac: <filter>
Drives:    HDD Total Size: 320.1GB (2.5% used)
           ID-1: /dev/sda model: Hitachi_HTS54323 size: 320.1GB
Partition: ID-1: / size: 55G used: 7.6G (15%) fs: ext4 dev: /dev/sda8
RAID:      No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors:   System Temperatures: cpu: 77.0C mobo: 63.0C
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A fan-2: 3724 fan-3: 3730
Info:      Processes: 201 Uptime: 13 min Memory: 1169.4/3910.7MB
           Init: systemd runlevel: 5 Gcc sys: 7.3.0
           Client: Shell (bash 4.4.191) inxi: 2.3.56 

ekarnots
Level 1
Level 1
Posts: 5
Joined: Sun Apr 02, 2017 10:55 pm

Re: Tara Cinnamon CPU usage

Post by ekarnots » Mon Jul 09, 2018 12:35 pm

Im having the same issue after formatting hdd and doing clean install! Went from 18.3 to 19. 19 ran great from live session so i decided to load it to my laptop!
Thanks in advance

User avatar
trytip
Level 8
Level 8
Posts: 2055
Joined: Tue Jul 05, 2016 1:20 pm

Re: Tara Cinnamon CPU usage

Post by trytip » Mon Jul 09, 2018 12:49 pm

what is using your cpu? run top (close all applications) and see what is using your cpu mostly and how much percent?
Image

Gmack
Level 1
Level 1
Posts: 5
Joined: Sat Jul 07, 2018 12:31 pm

Re: Tara Cinnamon CPU usage

Post by Gmack » Mon Jul 09, 2018 1:43 pm

Thanks for the suggestion trytip !

I ran top and here it goes

Code: Select all

gmac@Eschathologist:~$ top

top - 19:35:45 up 9 min,  1 user,  load average: 2,77, 2,46, 1,47
Tasks: 190 total,   3 running, 138 sleeping,   0 stopped,   1 zombie
%Cpu(s): 63,0 us, 24,2 sy,  0,0 ni, 12,3 id,  0,5 wa,  0,0 hi,  0,0 si,  0,0 st
KiB Mem :  4004572 total,  2467884 free,   713508 used,   823180 buff/cache
KiB Swap:  2097148 total,  2097148 free,        0 used.  3041460 avail Mem 

  PID USER      PR  NI    VIRT    RES    SHR S  %CPU %MEM     TIME+ COMMAND     
  377 root      20   0  157572 115096   3248 R  97,7  2,9   7:25.87 systemd-ud+ 
  384 root      20   0   45872   6144   5012 S  26,6  0,2   2:28.04 systemd-ud+ 
  353 root      19  -1  172864  76236  75452 S   5,3  1,9   0:27.52 systemd-jo+ 
 6930 gmac      20   0 3020012 145680  70132 S   3,9  3,6   0:44.36 cinnamon    
 2834 root      20   0  567264  58208  40224 S   2,3  1,5   0:23.24 Xorg        
 6760 colord    20   0  332496  15604  10564 S   2,3  0,4   0:14.20 colord      
28972 gmac      20   0  591824  37352  26464 S   2,0  0,9   0:01.85 gnome-term+ 
 1380 syslog    20   0  263036   5284   3724 S   1,6  0,1   0:09.92 rsyslogd    
 5073 root      20   0  315332   8832   7556 S   1,3  0,2   0:07.51 upowerd     
 6559 gmac      20   0  268764   6044   5380 S   1,3  0,2   0:04.69 gvfs-mtp-v+ 
 1167 root      20   0  427252   8996   7640 S   1,0  0,2   0:05.60 ModemManag+ 
 6364 gmac      20   0  863560  24492  18272 S   1,0  0,6   0:05.52 csd-media-+ 
29942 gmac      20   0   44080   3992   3340 R   1,0  0,1   0:00.39 top         
 6530 gmac      20   0  281684   6644   5864 S   0,7  0,2   0:04.43 gvfs-gphot+ 
    3 root      20   0       0      0      0 I   0,3  0,0   0:05.49 kworker/0:0 
    5 root      20   0       0      0      0 I   0,3  0,0   0:00.17 kworker/u4+ 
    8 root      20   0       0      0      0 R   0,3  0,0   0:01.63 rcu_sched   


User avatar
trytip
Level 8
Level 8
Posts: 2055
Joined: Tue Jul 05, 2016 1:20 pm

Re: Tara Cinnamon CPU usage

Post by trytip » Mon Jul 09, 2018 2:23 pm

disable settings/bluetooth ?
Image

Gmack
Level 1
Level 1
Posts: 5
Joined: Sat Jul 07, 2018 12:31 pm

Re: Tara Cinnamon CPU usage

Post by Gmack » Mon Jul 09, 2018 2:47 pm

Done, to no avail.
Anyway thanks for the suggestion.

rlm
Level 1
Level 1
Posts: 2
Joined: Mon Jul 09, 2018 4:21 pm

Re: Tara Cinnamon CPU usage

Post by rlm » Mon Jul 09, 2018 4:23 pm

Same problem on HP Probook 4520s.

ekarnots
Level 1
Level 1
Posts: 5
Joined: Sun Apr 02, 2017 10:55 pm

Re: Tara Cinnamon CPU usage

Post by ekarnots » Mon Jul 09, 2018 11:03 pm

ran top...shows root as being high usage culprit. What does that prove? looking at system monitor cpu usage is 100%. highest usage app appears to be tbird at 14%. Any help would be appreciated. I apologize in advance for my lack of knowledge. Im a newb!

Gmack
Level 1
Level 1
Posts: 5
Joined: Sat Jul 07, 2018 12:31 pm

Re: Tara Cinnamon CPU usage

Post by Gmack » Tue Jul 10, 2018 5:45 pm

Possibly found something.
By turning off the Wifi hardware switch, CPU calms down to a balmy few percents.

According to the driver manager the driver in use for my Broadcom card is

bcmwl-kernel-source
version 6.30.223.271+bdcom-0ubuntu4

that looks quite the same as the one used in Mint 18 and that works seamlessly

bcmwl-kernel-source
version 6.30.223.271+bdcom-0ubuntu1῀1.2

As an additional note, just instructing the driver manager not to use that driver does not solve the problem. Only turning off the HW switch does.

So at the moment, no chance of using the wifi on LM19.

Any suggestion ?

mantas84
Level 1
Level 1
Posts: 1
Joined: Wed Jul 11, 2018 4:14 am

Re: Tara Cinnamon CPU usage

Post by mantas84 » Wed Jul 11, 2018 4:31 am

I have similar problem..

Code: Select all

$ inxi -Fxz
System:    Host: mantas-Studio-1535 Kernel: 4.15.0-24-generic x86_64 bits: 64 gcc: 7.3.0
           Desktop: Cinnamon 3.8.7 (Gtk 3.22.30-1ubuntu1) Distro: Linux Mint 19 Tara
Machine:   Device: portable System: Dell product: Studio 1535 serial: N/A
           Mobo: Dell model: 0H282K serial: N/A BIOS: Dell v: A06 date: 12/04/2008
CPU:       Dual core Intel Core2 Duo T5750 (-MCP-) arch: Conroe rev.13 cache: 2048 KB
           flags: (lm nx sse sse2 sse3 ssse3) bmips: 7979
           clock speeds: max: 2000 MHz 1: 1994 MHz 2: 1994 MHz
Graphics:  Card: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] RV620/M82 [Mobility Radeon HD 3450/3470]
           bus-ID: 01:00.0
           Display Server: x11 (X.Org 1.19.6 ) drivers: ati,radeon (unloaded: modesetting,fbdev,vesa)
           Resolution: 1280x800@59.99hz
           OpenGL: renderer: AMD RV620 (DRM 2.50.0 / 4.15.0-24-generic, LLVM 6.0.0)
           version: 3.3 Mesa 18.0.5 Direct Render: Yes
Audio:     Card-1 Intel 82801H (ICH8 Family) HD Audio Controller
           driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:1b.0
           Card-2 Advanced Micro Devices [AMD/ATI] RV620 HDMI Audio [Radeon HD 3450/3470/3550/3570]
           driver: snd_hda_intel bus-ID: 01:00.1
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.15.0-24-generic
Network:   Card-1: Broadcom Limited NetLink BCM5784M Gigabit Ethernet PCIe
           driver: tg3 v: 3.137 bus-ID: 09:00.0
           IF: enp9s0 state: down mac: <filter>
           Card-2: Broadcom Limited BCM4312 802.11b/g LP-PHY driver: wl bus-ID: 0c:00.0
           IF: wlp12s0 state: up mac: <filter>
Drives:    HDD Total Size: 320.1GB (8.7% used)
           ID-1: /dev/sda model: WDC_WD3200BEVT size: 320.1GB
Partition: ID-1: / size: 73G used: 11G (16%) fs: ext4 dev: /dev/sda6
           ID-2: /home size: 211G used: 8.0G (4%) fs: ext4 dev: /dev/sda5
           ID-3: swap-1 size: 8.00GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/sda7
RAID:      No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors:   System Temperatures: cpu: 76.0C mobo: N/A
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info:      Processes: 184 Uptime: 29 min Memory: 1643.1/3943.8MB
           Init: systemd runlevel: 5 Gcc sys: 7.3.0 Client: Shell (bash 4.4.191) inxi: 2.3.56 
and top:

Code: Select all

5863 root      20   0  218728 173864   3264 R  70,3  4,3  20:08.86 systemd-udevd                       
 8431 mantas    20   0 9125724 605880 149628 R  49,8 15,0   3:54.72 firefox                             
 9009 mantas    20   0 2017948 493268 125960 R  24,4 12,2   0:37.17 Web Content                         
 5869 root      20   0   45884   3576   2564 R  10,6  0,1   4:17.84 systemd-udevd                       
 2205 root      20   0  547984  67204  49052 S   9,2  1,7   3:00.33 Xorg                                
 6345 mantas    20   0 3038128 164896  71296 S   8,6  4,1   2:09.13 cinnamon
Tried "udevadm monitor" and got flooded with

Code: Select all

....
UDEV  [599.363742] unbind   /devices/pci0000:00/0000:00:1a.0/usb3/3-1/3-1.2/3-1.2:1.0 (usb)
KERNEL[599.374337] bind     /devices/pci0000:00/0000:00:1a.0/usb3/3-1/3-1.2/3-1.2:1.0 (usb)
KERNEL[599.376217] unbind   /devices/pci0000:00/0000:00:1a.0/usb3/3-1/3-1.2/3-1.2:1.0 (usb)
UDEV  [599.377408] bind     /devices/pci0000:00/0000:00:1a.0/usb3/3-1/3-1.2/3-1.2:1.0 (usb)
KERNEL[599.391428] bind     /devices/pci0000:00/0000:00:1a.0/usb3/3-1/3-1.2/3-1.2:1.0 (usb)
KERNEL[599.393112] unbind   /devices/pci0000:00/0000:00:1a.0/usb3/3-1/3-1.2/3-1.2:1.0 (usb)
UDEV  [599.394436] unbind   /devices/pci0000:00/0000:00:1a.0/usb3/3-1/3-1.2/3-1.2:1.0 (usb)
KERNEL[599.404443] bind     /devices/pci0000:00/0000:00:1a.0/usb3/3-1/3-1.2/3-1.2:1.0 (usb)
KERNEL[599.405056] unbind   /devices/pci0000:00/0000:00:1a.0/usb3/3-1/3-1.2/3-1.2:1.0 (usb)
UDEV  [599.406494] bind     /devices/pci0000:00/0000:00:1a.0/usb3/3-1/3-1.2/3-1.2:1.0 (usb)

edit:workaround https://bugs.launchpad.net/ubuntu-mate/+bug/1779549

ekarnots
Level 1
Level 1
Posts: 5
Joined: Sun Apr 02, 2017 10:55 pm

Re: Tara Cinnamon CPU usage

Post by ekarnots » Wed Jul 11, 2018 10:02 am

For what it is worth, last night i ran a batch of updates, that included the latest(i suppose) kernel and rebooted. Now everything seems snappier and i have not yet experienced the 98% cpu usage and so the cooling fan is off. Very happy with how it is running now!

Gmack
Level 1
Level 1
Posts: 5
Joined: Sat Jul 07, 2018 12:31 pm

Re: Tara Cinnamon CPU usage

Post by Gmack » Wed Jul 11, 2018 2:53 pm

Found a better workaround..... I disabled bluetooth from BIOS.
Now it works fine CPU ticking at less than 10% when idle....
yet, no bluetooth.

fosssurfer
Level 1
Level 1
Posts: 5
Joined: Sun Jul 08, 2018 4:15 pm

Re: Tara Cinnamon CPU usage

Post by fosssurfer » Thu Jul 12, 2018 8:47 pm

I had High CPU usage and this worked for me as listed below.

It appears that when you use W+L and Restart Cinnamon the 1 core at 92%+ constant high cpu usage disappears.

I fixed this or it got fixed like this...

1. W+L

2. click the littel box (Actions) on the bottom right

3. click Restart-Cinnamon

Note: at this point my system hung with no Cinnamon stayed like that for over 5 minutes so I hit the power button to shut down Off.

CPU usage now in the 10% or less range for 1-2 cores some at 0-1% the way it should be.

I switch back on problem solved! Go figure.
Top
3 posts • Page 1 of 1

rlm
Level 1
Level 1
Posts: 2
Joined: Mon Jul 09, 2018 4:21 pm

Re: Tara Cinnamon CPU usage

Post by rlm » Tue Jul 31, 2018 4:09 pm

I solved by installing Elementary OS.

But I would prefer a solution from Linux Mint.

Post Reply

Return to “Hardware Support”